Update articol:

Iohannis: Solicit demiterea imediată a miniştrilor de Externe şi de Interne (vezi reacţiile Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan)

Sursa foto: presidency.ro

“După atâtea probleme este evident că trebuie să existe şi urmări politice. Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenţionat prost aceste alegeri trebuie să plătească cu funcţia. Vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc şi alte probleme este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză. Fiindcă nu au ştiut să îşi dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne, imediat însemnând imediat”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

OPINII -PREȚUL DEMOCRAȚIEI (vezi video şi audio)

 

El a subliniat problemele grave care au apărut la scrutinele de duminică şi a anunţat că va înfiinţa la nivelul Administraţiei Prezidenţiale o comisie mixtă în care vor fi invitaţi să participe reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu.

“Cu toate aceste veşti bune, pozitive din ţară, din străinătate, din UE, nu trebuie să trecem cu vederea problemele grave care au apărut în timpul votării. Probleme grave în organizarea acestor două tururi de scrutin – europarlamentare şi referendum -, am avut probleme şi în ţară, foarte mulţi români s-au arătat revoltaţi că au trebuit să stea la coadă şi în ţară. Unii au reclamat că au fost mult prea puţine ştampile de vot, alţii au reclamat că au fost mult prea puţine cabine de vot şi aşa mai departe. Se vede că întreaga organizare a fost gândită pentru inhibarea votului şi nu pentru încurajarea votului. (…) Probleme extrem de grave au fost la multe dintre secţiile de votare din străinătate. Am văzut cu toţii, cu mare tristeţe şi multă supărare, imaginile cu mii şi mii de români stând la cozile interminabile, oameni care au ajuns dimineaţa la vot şi au ajuns să voteze seara, oameni care au ajuns la prânz la vot, au stat până seara şi nu au mai apucat să voteze. Probleme peste probleme. Aceste probleme trebuie rezolvate urgent fiindcă vine următorul tur de scrutin, în toamna acestui an avem prezidenţiale. Şi fiindcă nu am încredere în Guvern să găsească soluţii rapide şi corecte, voi înfiinţa la nivelul Administraţiei Prezidenţiale o comisie mixtă, care va începe să lucreze. Îi voi invita pe toţi cei care au atribuţii în domeniu. Rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a veni cu soluţii şi de a propune soluţii autorităţilor care pot veni cu reglementări – Parlamentului, Guvernului, AEP, în principal”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că la reuniunea informală a Consiliului European şi la summitul PPE desfăşurate marţi la Bruxelles foarte mulţi lideri au apreciat “foarte pozitiv rezultatele referendumului”.

“Acest referendum este de multă vreme încoace primul referendum din UE care a reuşit. Datorită vouă, dragi români, şi aceste felicitări le-am primit în numele românilor. (…) În Europa românii contează, în Europa România contează şi după rezultatele de la referendum aţi primit felicitări de la cei mai importanţi lideri europeni”, a punctat şeful statului.

Iohannis a arătat că, potrivit rezultatelor parţiale, la ambele întrebări de la referendum au răspuns “Da” 6.400.000 de români.

  • Carmen Dan: Cererea demisiei e cel puţin nejustificată

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat, miercuri, că solicitările privind demisia sa nu se justifică, în condiţiile în care nu au existat nereguli sau disfuncţionalităţi privind organizarea votului în ţară. “Cererea demisiei e cel puţin nejustificată”, a spus Carmen Dan.

Aceasta a spus că nu este intimidată de solicitarea de demisie “imediată” formulată de Klaus Iohannis, chiar dacă aceasta ar veni cu riscul fabricării unor dosare penale. Carmen Dan l-a ironizat pe Klaus Iohannis, după ce preşedintele a afirmat că “imediat înseamnă imediat”. “O analiză va fi prezentată mâine premierului. MAI realizează de fiecare dată astfel de analize după evenimente de anvergură. Nu este nicio surpriză pentru nimeni, cu atât mai puţin pentru mine, când domnul preşedinte îmi cere demisia”.

Meleşcanu: Iohannis este vinovat pentru că românii din Diaspora nu au putut vota

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a reacţionat la solicitarea preşedintelui Iohannis de a fi demis, afirmând  că vinovat pentru situaţia creată este însuşi preşedintele Iohannis. “Domnul președinte are dreptul să își exprime orice opinie. Când vorbim de o demitere, trebuie să avem și o bază pentru a cere demiterea cuiva, nu doar pe bază de gânduri, întrebări. Pur și simplu, vinovat este președintele Iohannis, care la două săptămâni după ce am stabilit care sunt secțiile de votare, la propunerea ambasadelor, și am ajuns la un număr de 441, dânsul a anunțat că va face referendum în aceeași zi. În consecință, din 2 minute, cât durează votul, având referendumul băgat peste votul pentru europarlamentare, a ajuns să dureze 6 minute votul şi nu au avut cum să voteze toți”, a declarat Meleşcanu la Antena 3.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera