Update articol:

Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pe 26 mai, când avem alegeri europarlamentare

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în această seară că este „aproape hotărât” să convoace referendum naţional pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

„Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare. Lăsaţi-mi o marjă, care se datorează nevoii unei analize aprofundate, unei discuţii aprofundate, fiindcă nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume, dacă fac referendum atunci vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din Opoziţie, societatea civilă, românii care doresc să dea un semnal clar şi pentru asta pot să vă spun că, de o săptămână încoace, lucrăm foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să îmi propună mâine – poimâine un draft de agendă, care cu siguranţă va presupune o întâlnire şi cu câţiva reprezentanţi foarte hotărâţi din societatea civilă”, a spus şeful statului, la dezbaterea „Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă”, organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de către Asociaţia One World România.

Klaus Iohannis a precizat că discuţia cu privire la referendum nu a revenit întâmplător: „S-a vorbit mult despre referendum şi am spus în mai multe rânduri că lucrurile trebuie evaluate din foarte multe puncte de vedere. Dorinţa este una, putinţa este alta. Eu nu am vrut să convoc un referendum doar ca să ne aflăm în treabă şi să nu treacă fiindcă nu participă lumea sau nu este suficient interes. Discuţia a revenit şi nu a revenit întâmplător. Am primit acum nu multe săptămâni o lege spre promulgare care clarifica anumite aspecte juridice şi de europarlamentare şi de alte alegeri, în care pesediştii introduseseră un paragraf – „împreună cu alegerile europarlamentare nu se poate organiza nimic altceva”, nici alegeri, nici referendum. Mi s-a părut foarte suspect încât am contestat la CCR având ceva în minte pentru ce ar putea urma. CCR mi-a dat dreptate. Acea prevedere este neconstituţională şi, ca atare, am început să analizez împreună cu echipa mea de la Cotroceni cum ar fi dacă aş convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La început am fost relativ puţini entuziaşti pentru această idee, adică eu şi încă vreo doi – trei, dar am reuşit să conving mai mulţi pentru că trebuie să judecăm foarte bine această chestiune”.

«În domeniul infrastructurii există „butaforie”»

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că în domeniul infrastructurii există „butaforie”, arătând că este ciudat că s-a lucrat la o autostradă chiar în timpul protestului din 15 martie. „Semnale de alarmă s-au tras nenumărate. Dacă vedem un pic în interiorul ţării sunt atâtea manifestări şi chiar manifestări de stradă, adică demonstraţii organizate de societatea civilă, chiar şi de unele partide, care acuză că foarte multe demersuri sunt greşite, sunt fundamental greşite. Se schimbă legile Justiţiei de nenumărate ori cu scopul evident de a albi dosarele unor persoane cu probleme penale din arcul puterii. Avem nenumărate promisiuni pentru mari măsuri de infrastructură care pur şi simplu nu există. Nu vi s-a părut ciudat, când a fost protestul din 15 cu 15 minute, culmea, atunci s-a lucrat, cică, la nu ştiu ce autostradă, dar după ce s-a terminat protestul s-a terminat şi lucrul autostradă. Deci, o butaforie. În domeniul infrastructurii avem de a face cu o butaforie, adică ne facem că ne facem”, a spus Iohannis.

El a susţinut că oamenii sunt sideraţi de felul cum se legiferează, dând ca exemplu în acest sens OUG 114/2018. „Ordonanţa 114 duce la deraierea unor întregi sectoare vitale pentru economia românească, indiferent dacă un sector sau altul ţi-e simpatic sau antipatic, o economie funcţionează numai cu toate sectoarele, nu unul da, unul ba, unul da, unul ba. Acest fel de a guverna în dispreţul oamenilor, în dispreţul economiei reale nu poate fi nici măcar tolerat, dar păi lăudat!”, a punctat preşedintele. Klaus Iohannis a admis că are o parte din vină, dar a subliniat că aceste chestiuni depind de Guvern.

„Eu am aşa un sentiment extrem de neplăcut de deja-vu. Ştim că lucrurile merg prost, toţi ne spunem că merg prost, vedem că merg prost şi ei se duc la televizor şi ne povestesc că va curge lapte şi miere. Nu vă supăraţi, eu am trăit exact jumătate din viaţa mea într-o perioadă când mi s-a garantat, negru pe alb, că viitorul este de aur. Nu a fost, a fost un viitor negru. L-am schimbat în decembrie ’89, fiindcă ne-am săturat. Eu nu mai sunt dispus să văd una şi să aud de la guvernanţi că totul este senzaţional, doar că nu îi înţelegem bine. Adică, alţii sunt vinovaţi, sunt vinovaţi străinii, sunt vinovate concernele multinaţionale, este evident, vinovatul de serviciu – adică eu, eu sunt evident vinovat că nu se fac autostrăzi, că nu se fac spitale, că şcolile au wc-ul în curte şi aşa mai departe. Ok! Partea mea de vină pot să mi-o iau, sunt preşedintele României şi aşa e România, deci am şi eu, cu siguranţă, o parte din vină, dar instrumentul de remediere este clar la Guvern şi nu la preşedinte”, a precizat el. Şeful statului a afirmat că toate domeniile merg prost.

„În toate domeniile suntem minţiţi pe faţă că se face şi nu se face şi, culmea, regulile democraţiei sunt folosite drept scuză pentru lucrurile care nu funcţionează. Regulile sau legile sunt învârtite şi folosite pentru a produce explicaţii, pentru a produce scuze, fie pentru ceva ce se face, de exemplu schimbarea legilor Justiţiei – ei zic ‘domne, trebuie să fie mai bine ca să nu fie mai rău; deci le schimbăm pe toate până ni se potrivesc’, fie se folosesc regulile democraţiei pentru a scuza tot – ‘noi am câştigat alegerile, aşa că, fraţilor, să fiţi voi sănătoşi, noi facem ce vrem’. Asta pentru un neiniţiat sună cumva democratic, dar în realitate nu este. Asta se numeşte dictatura majorităţii. O dictatură a majorităţii poate veni dintr-o democraţie care nu funcţionează bine şi cred că pe aici, undeva, suntem. Deci într-o democraţie nu poţi să spui ‘eu fac ce vreau fiindcă am câştigat alegerile’. Trebuie să spui ‘eu fac ce pot, fiindcă am câştigat alegerile şi am fost pus să rezolv treburile publice’, or aşa ceva de la pesedişti încă nu am auzit. Dacă ar fi să concentrez întreaga evoluţie revoltătoare din ultimii doi ani, aş spune că avem de-a face cu pervertirea statului şi pervertirea regulilor democratice. Asta într-adevăr este foarte grav”, a declarat Klaus Iohannis.

«PSD este „un accident al democraţiei”»

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că PSD este „un accident al democraţiei”, punctând că ”remediul” este prezentarea la urne a alegătorilor: „Doamne fereşte de un punct zero! Eu cred că suntem într-o etapă foarte importantă în care să consolidăm ceea ce am câştigat. Faptul că s-a ajuns politic la acest accident democratic, cu un Guvern numit proxy, cu un partid care a câştigat pur şi simplu nişte alegeri şi care crede că posedă România, arată că ne-am relaxat prea repede sau am crezut că politica nu ne priveşte. Istoria de fiecare dată ne-a arătat că ne priveşte. De câte ori am avut impresia că nu ne priveşte ne-am trezit cu o dictatură sau ceva similar. Remediul este extrem de simplu – trebuie doar mers la vot. Acest accident al democraţiei, care este actuala guvernare PSD şi majoritatea controlată de PSD, nu a fost posibil fiindcă un număr enorm de oameni s-au dus să voteze PSD. Nu! S-au dus tot cei care au votat şi în 2014, şi în 2012 PSD. Marea diferenţă a fost că ceilalţi nu s-au dus; din varii motive. Acest accident al democraţiei se datorează mai puţin PSD atunci şi mai mult absenteismului la alegeri”. În opinia sa, absenţa de la vot ”face ca altcineva să hotărască în locul nostru”. „Nu cheltuim mai mult de o oră ca să ne exprimăm la vot. (…) Este de ajuns să votezi. Altfel nu funcţionează. Absenţa de la vot face ca altcineva să hotărască în locul nostru”, a afirmat Iohannis. Şeful statului a susţinut că felul în care actuala majoritate foloseşte puterea este „eminamente primitiv, de a lua puterea pentru sine”.