Update articol:
CINE CONDUCE COMPANIILE DIN INDICELE BET

Ion Sterian, Transgaz: Listarea la Bursa de Valori București a însemnat mult mai mult decât o metodă modernă și competitivă de finanțare a investițiilor

ion sterian, ceo Transgaz

Pentru Transgaz, listarea la Bursa de Valori București (BVB) a însemnat mult mai mult decât o metodă modernă și competitivă de finanțare a investițiilor, ne-a spus Ion Sterian, Directorul General al companiei, în cadrul unui interviu, dintr-o serie în care Financial Intelligence prezintă managerii companiilor care fac parte din indicele BET, al Bursei de Valori București (BVB).

***

De cat timp sunteți manager al companiei?

Ion Sterian: În anul 2017, în baza prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare, a fost derulată procedura de selecție pentru conducerea administrativă și executivă a SNTGN Transgaz SA, iar în urma acestei proceduri am fost selectat pentru funcția de administrator și respectiv pentru funcția de director general al SNTGN Transgaz cu un mandat de 4 ani.

Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră în fruntea companiei?

Ion Sterian:  Sunt numeroase realizări de care mă mândresc, alături de toți colegii mei din Transgaz, fie că fac parte din conducerea administrativă, executivă sau din funcții de execuție. De departe, cele mai semnificative realizări sunt:

  • finalizarea proiectului BRUA-faza 1, un proiect de interes strategic pentru România și pentru Europa, la termenul asumat și la valoarea de 423 milioane euro, cu o economie de 11% (56 milioane euro) față de valoarea bugetată inițial de 479 milioane euro; prin implementarea proiectului BRUA faza I, Transgaz a dus la îndeplinire cea mai importantă parte a angajamentelor asumate față de Comisia Europeană, respectiv de a asigura capacitatea maximă disponibilă (în urma implementării proiectului BRUA faza 1 și a altor lucrări de infrastructură relevante) utilizatorilor de rețea de transport gaze naturale din România către Ungaria și Bulgaria. De asemenea, angajamentele propuse de Transgaz și aprobate de Comisia Europeană nu au implicat costuri suplimentare pentru companie față de cele deja prevăzute pentru implementarea proiectelor de infrastructură planificate;
  • finalizarea cu o lună mai repede decât era prevăzut în contractul de privatizare a VESTMOLDTRANSGAZ, a gazoductului Ungheni-Chișinău (120 km), un proiect strategic pentru România, pentru Republica Moldova și pentru regiune, într-un context socio-politic complex și dificil, agravat și de necesitatea gestionării impactului negativ al pandemiei COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova asupra derulării lucrărilor de construcție;
  • realizarea și punerea în funcțiune a aproximativ 60 de obiective investiționale în valoare estimată de aprox. 2,3 miliarde lei/echivalent în euro – aprox. 500 milioane euro;
  • construirea numai în anul 2020, a aprox. 900 km de conductă de transport gaze naturale (din care 120 km în afara țării) comparativ cu perioada ultimilor 20 de ani în care media anuală a km de conductă construiți a fost de 130 km/an.

Sunt proiecte la care au luat parte toți factorii de decizie și execuție implicați și care prin profesionalism și responsabilitate, printr-o mobilizare exemplară a resurselor angrenate, prin asigurarea unui management eficient pe întreg parcursul derulării acestor proiecte, au reușit să depășească toate constrângerile și provocările întâlnite și să fie realizate cu succes, la termenele asumate, chiar și în contextul actual marcat de pandemia COVID 19.

Acest comportament pro-activ care deja caracterizează toate lucrările întreprinse de companie, va duce în viitor, la creșterea valorii acțiunilor companiei și la consolidarea profilului public și investițional al societății. Transgaz, prin planul de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale din România pe următorii 10 ani, are în vedere proiecte de investiții strategice estimate la peste 4,1 miliarde euro. Compania va continua să investească în proiecte cu valoare adăugată mare, în conformitate cu angajamentele asumate față de acționari, față de Statul Român, față de Comisia Europeană și față de partenerii instituționali externi.

Care a fost cel mai dificil moment?

Ion Sterian: Prefer să nu mă gândesc la momente ca fiind dificile, ci ca provocări care trebuie depășite. Asta ne ajută pe toți să fim orientați pe găsirea soluțiilor și implementarea lor. Dificultatea este subiectivă, soluțiile sunt obiective. Pot să vă spun că au fost o serie de provocări inginerești legate de construcția BRUA-faza 1, de gazoductul Ungheni -Chișinău precum și de toate celelalte proiecte, care ne-au testat tuturor creativitatea și nivelul de stres, dar am reușit să finalizăm cu bine aceste proiecte și sub bugetul inițial, ceea ce este o realizare deosebită, o performanță tehnică și economică.

Cum vă descrieți ca manager?

Ion Sterian: Este deosebit de greu să vorbești despre tine sau să te apreciezi singur. Însă dacă m-ați întrebat, pot spune că având în considerare experiența și expertiza mea profesională în domeniul de activitate al companiei, competențele dobândite în domeniile relevante ale activității acesteia, atributele personale, sunt un manager orientat în egală măsură spre a obține rezultate, spre a face performanță, dar și spre oameni. Sunt apropiat de angajații companiei, deci nu pot adopta un model de management mecanic, robotizat, pentru că eu cred cu tărie că oamenii trebuie să fie stimulați și să se simtă încrezători în forțele lor, în compania lor, pentru a da cel mai bun randament. Suntem o echipă care știe că performanța se naște din muncă și pasiune iar excelența din profesionalism și viziune.

Cum v-a influențat pandemia stilul de management?

Ion Sterian: În calitate de director general al operatorului național de transport gaze naturale Transgaz, companie listată la Bursa de Valori București de peste 13 ani, cu sistem de guvernanță corporativă implementat, am acționat în mod responsabil și cu profesionalism în interesul societății, pentru a diminua pe cât posibil efectele negative cauzate de pandemia COVID-19 asupra activității acesteia, asupra salariaților și familiile acestora și a putea reuși la timp execuția proiectelor de investiții strategice asumate.

Am devenit și mai atent la latura umană a activității noastre, fără să fac rabat de la criteriile de performanță. Am învățat lucruri noi și a trebuit să mă obișnuiesc cu situații noi, ca majoritatea managerilor. Am învățat să fiu recunoscător pentru toate lucrurile pe care le avem și pe care le trăim, ceea ce cred că este necesar în aceste condiții de stres continuu în care activăm.

Practic, în contextul actual marcat de evoluția pandemiei COVID-19, este important cred pentru fiecare manager ca stilul de management să fie unul democratic participativ-consultativ, în care competențele profesionale, organizatorice și social-umane să fie aplicate în mod eficace și în consens cu valorile organizaționale, atașamentul față de companie și angajații acesteia.

Ce avantaje/dezavantaje vedeți din faptul ca sunteți listați la bursă?

Ion Sterian: SNTGN TRANSGAZ SA, unic transportator de gaze naturale din România este de 13 ani o societate listată la Bursa de Valori București, o companie transparentă, deschisă spre dialog și bune practici corporative, o companie performantă, un brand autohton de succes, o companie care crede în valorile sale organizaționale și care investește permanent în educația și dezvoltarea profesională a resursei umane de care dispune.

Așa cum a fost încă de la început și azi, acțiunea TGN, este o acțiune de portofoliu, atractivă, datorită obiectului de activitate al companiei, statutului de monopol deținut de TRANSGAZ în transportul gazelor naturale, poziției deținute de companie pe piața energetică națională și internațională, profilului financiar robust și capacității TRANSGAZ de a genera performanțe, veniturilor stabile și predictibile, politicii de dividende atractive, precum și calității actului de management al companiei.

Transgaz a traversat cea mai provocatoare perioadă din existența ei: aceea de transformare și optimizare a modelului de business, de remodelare a atitudinii față de societate și părțile interesate, de reproiectare organizațională și conformitate cu standardele legislative incidente activității desfășurate.

Cu alte cuvinte, se poate spune că pentru TRANSGAZ listarea la Bursa de Valori București, a însemnat nu doar o metodă modernă și competitivă de finanțare a investițiilor ci mult mai mult, a însemnat: un parteneriat permanent și de încredere cu instituțiile pieței de capital din România; o modalitate eficientă de întărire și promovare a imaginii, credibilității și reputației companiei în cadrul mediului de afaceri intern și internațional; un statut nou ce implică o responsabilitate și mai mare, un grad mult mai ridicat de transparență, dialog, comunicare, într-un cuvânt – o guvernare corporativă bazată pe “cele mai bune practici” în materie; o remodelare a business-ului din economic în economic-social prin accentuarea componentei de responsabilitate socială și corporativă; o oportunitate certă de aliniere a valorilor organizaționale la cerințele statutului de emitent de valori mobiliare; un vector de stimulare a capabilității companiei de a performa și îmbunătăți performanțele obținute; o modalitate de recunoaștere a eficienței managementului în administrarea capitalului acționarilor.

***

Scurtă biografie

Ion Sterian este absolvent al Universității de Petrol și Gaze din Ploiești, fiind specializat în forajul sondelor și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze, și al Facultății de Inginerie Economică, Management și Dezvoltare Rurală din cadrul Universității din București. Are studii aprofundate și Masterat în domeniul managementului și o diplomă de masterat în Management si Dezvoltare Rurală. A absolvit de asemenea cursuri de specializare în domeniul Relațiilor Internaționale, toate acestea conferindu-i profilul perfect pentru a conduce o companie precum Transgaz.

Ion Sterian are experiență și expertiză profesională atât în domeniul energiei, cât și al managementului corporativ ocupând funcții de răspundere în diferite instituții cheie din România. A fost Director Executiv al Direcției Tehnice din cadrul Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Brăila, Director Executiv al Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat; Ion Sterian a ocupat de asemenea, în anul 2010, funcția de Subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării Teritoriale și Turismului din România.

Sub strânsa coordonare a lui Ion Sterian, Transgaz implementează unul dintre cele mai ambițioase și mai importante planuri de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale din România din ultimii 20 de ani, cu proiecte de investiții estimate la peste 4,1 miliarde euro.

***

Citește și alte articole din seria CINE CONDUCE COMPANIILE DIN BET:

Cosmin Ghiță, Nuclearelectrica: Energia nucleară este parte esențială în procesul de decarbonizare, iar SNN va fi un pilon strategic în îndeplinirea țintelor

 

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING