Update articol:
EXCLUSIV

Ionel Arion, Pro Agro: “Fermierul român, în general, se confruntă cu decapitalizarea”

Ionel ARION – Președinte PRO AGRO Ionel ARION – Președinte PRO AGRO

“Dezvoltarea agriculturii se află în impas, pe măsură ce creșterea preţurilor tuturor consumabilelor și inputurilor are loc alarmant, galopant, de la an la an

Criza alimentară se simte la nivel mondial și astăzi

Agricultura bio nu poate fi făcută la scară largă”

“În actualele condiții de climă și mediu din vremurile noastre, fără irigații va fi din ce în ce mai greu să obținem producții sau să ne acoperim costurile”

Interviu cu domnul Ionel ARION, preşedintele Pro Agro

 

Ionel Arion, un cunoscut fermier din Ialomiţa, este, din această vară, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, o organizaţie profesională înfiinţată în anul 2012 de şi pentru producătorii din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe din România, în vederea promovării, reprezentării, susţinerii şi apărării intereselor membrilor organizaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional în raport cu instituţiile europene şi naţionale, publice sau private. Domnia sa a avut amabilitatea să ne ofere un interviu despre situaţia agriculturii din ţara noastră.       

 

  1. Care este opinia dumneavoastră cu privire la dezvoltarea agriculturii din România, la  mai mult de 10 ani de la aderarea ţării noastre la UE?

Ionel Arion: Dezvoltarea agriculturii se află în impas, pe măsură ce creșterea preţurilor tuturor consumabilelor și inputurilor are loc alarmant, galopant, de la an la an. Pentru noi, fermierii, în general, prețurile au rămas la același nivel, nu mai putem controla foarte mult prețurile de vânzare, aflându-ne pe o piață mondială. Putem controla într-o mică măsură prețurile de cost, costurile de producție și mă refer aici la folosirea de tehnologii noi, genetică nouă.

Fermierul român, în general, se confruntă cu decapitalizarea.

Faptul că prețurile de vânzare ale produselor noastre  au același nivel cu cele de acum 10 ani este o mare problemă pentru fermierul român.

  1. Care sunt soluțiile?

Ionel Arion: Soluțiile imediate sunt stoparea  vânzării producției noastre ca materie brută și trecerea la industrializare, la zootehnie. Trebuie să scoatem din confort marile ferme care pot produce pentru zootehnie, care pot avea zootehnie industrializată.         

O fermă de 5-10.000 de hectare poate susține foarte ușor un complex de porci sau un complex de păsări de capacități mari.

Pentru noi, faptul că vindem direct de la poarta fermei, din perioada recoltatului, toată producţia, uneori, este o mare problemă. Viitorul este doar producția, industrializarea și comercializarea, nu doar vânzarea de materie brută.

  1. Cum vă explicaţi că, anul trecut, am avut producţii record la cereale, dar am înregistrat deficit în comerţul cu produse agro-alimentare? Ce ar trebui să facă autorităţile pentru a îndrepta lucrurile  în această privinţă? 

Ionel Arion: Autoritățile  nu pot reglementa piaţa mai mult decât ne permite economia. Autoritățile pot într-adevăr încuraja sau oferi acces la credite ieftine sau prin modificarea legislației în așa fel încât să fie încurajată producția autohtonă, producția locală. Dar nu putem intra în contradicție cu tratatele Uniunii Europene ca să acordăm ajutoare de stat, tot felul de astfel de facilităţi.

În continuare trebuie susținute atât fermele mari, cât și fermele mici și fermele de familie ca să ajungă fiecare pe dimensiunea lui la o oarecare industrializare, mai mică sau mai mare, mai complexă sau mai simplă, dar trebuie neapărat industrializare, prin zootehnie, prin integrarea acestor produse pe care noi le obținem de la fermă.

Cu adevărat am fost primii, dar nu ne bucură cu nimic că am fost primii la o producție atât de mare, din moment ce acea producție a plecat ca produs brut la export, susținând producția prelucrătoare din alte țări ale Uniunii Europene sau țări terțe, după care produsele lor finite au ajuns în România la un preț poate și de zece ori mai mare, acest lucru afectând balanța noastră comercială.

  1. Ce ne puteți spune despre forța de muncă în agricultură? Înființarea liceelor agricole este o soluție pentru a creşte numărul specialiştilor în agricultură?

Ionel Arion: Reînființarea liceelor agricole poate da un nou suflu, poate crea tinerilor acel cult al muncii, acea organizare a muncii, pentru că lipsește  foarte mult în ziua de astăzi cultul muncii. Tinerii nu mai au dorința de a-și înființa o familie, de a găsi un loc de muncă stabil. Până la urmă trebuie să nu ne speriem de agricultură și de faptul că se lucrează murdar sau se lucrează foc continuu, uneori.

Agricultura în ziua de azi dispune de tehnologie ultramodernă, de cele mai multe ori folosim tehnică de ultimă generație; uneori pot să spun că se experimentează tehnici și tehnologii noi chiar și în agricutura din România.

  1. Este țară noastră pregătită pentru agricultura digitală, în contextul dezvoltării Inteligenței Artificiale? 

Ionel Arion: Vrem, nu vrem, tehnologia pătrunde. Agricultura inteligentă înseamnă economie , înseamnă reduceri ale costurilor, chiar și inputurile sunt reduse, și motorina sau timpii de lucru. Vedem tot ce se întâmplă acum cu clima și mediul, avem atât de multe constrângeri… Perioadele optime de semănat și recoltat se contractă și atunci trebuie să folosim tehnologii moderne pentru a ajunge la posibilitatea de a recolta ceea ce noi înființăm ca și culturi în primăvară sau în toamnă.

  1. Care este opinia dvs cu privire la vânzarea terenurilor agricole către străini?

Ionel Arion: După mine nu ar trebui să existe noțiunea de vânzare de teren. Sunt foarte multe țări din Uniunea Europeană care au pus piedici la vânzarea terenurilor şi nu au avut probleme cu asta.

De ce nu înțelegem că această vânzare a terenurilor ne va crea mari probleme începând chiar cu această golire demografică? Un efect al golirii demografice a României este și această vânzare a terenurilor. Într-adevăr a trebuit să acceptăm niște condiții de aderare atunci când am intrat în Uniunea Europeană, dar nimeni nu a gândit pe termen lung.

Eu cred că încă putem stopa acest fenomen. E adevărat că este deja tardiv să mai facem ceva, dar eu cred că putem acţiona într-un fel, putem introduce anumite  piedici ca să păstrăm terenurile.

Multă lume spune că acela care cumpără nu pleacă cu terenul de aici – e adevărat -, dar ce facem cu forța de muncă? Ferma are și o funcție socială, de exemplu dacă desfiinţăm o fermă mică vom lăsa pe sarcina statului și pe umerii noștri pe acei oameni care lucrează acolo – nu vom putea să le plătim pensii, salarii etc. Ştim foarte bine că marile fonduri de investiții și concerne fac optimizări fiscale și plătesc foarte puțin statului român.

  1. Ce ne puteţi spune despre dezvoltarea agriculturii bio în România?

Ionel Arion: Pentru noi, fermierii, pesticidele sunt medicamente pentru plante. Așa cum medicamentele pentru oameni fac bine, într-o doză controlată dovedită stiiintific  că nu fac rău, exact același lucru se întâmplă și pentru plante. Agricultura bio nu poate fi făcută la scară largă.

Pe viitor este foarte  important accesul la hrană, pentru că ea devine din ce în ce mai scumpă. Această etichetă pusă ca fiind bio scumpește alimentele, chiar dacă sub etichetă se ascund și alte componente.

  1. Care este opinia dvs cu privire la Politica Agricolă Comună după 2020? Va beneficia România de mai mulţi bani de la UE pentru dezvoltarea agriculturii?

Ionel Arion: Accesarea fondurilor europene trebuie făcută cât mai facilă. Să nu ne punem singuri piedici. Este adevărat că în noua propunere de PAC 2021-2027 sunt multe capcane pe care, dacă nu le înțelegem și nu le deslușim cum trebuie,  vom avea mult de suferit și vom trage de ele timp de șapte ani. Nu cred că vom accesa mai mulți bani decât am accesat până acum, dar acei bani care ne sunt destinați ar trebui să îi atragem în întregime, fie pe Pilonul 1, fie pe Pilonul 2.

Revin și spun că noi trebuie să ne facem viața mai ușoară, în sensul că nu trebuie să ne punem singuri piedici, că trebuie să înțelegem tot ce se întâmplă acolo cu propunerile de climă și mediu, cu propunerile pe Pilonul 1, pe Pilonul2. Fiecare are o dezbatere aprinsă cu mediul asociativ, cu ministerul, cu Uniunea Europeană, cu factorii de decizie, dar trebuie să identificăm ce ne face bine, trebuie să avem o analiză corectă a nevoilor agriculturii din România și nevoile noastre de dezvoltare. Pe acelea trebuie să le vizăm primele și să le  facem facile absolut oricui vrea să acceseze.

  1. Cum apreciaţi dezvoltarea sistemului naţional de irigaţii din ţara noastră?

Ionel Arion: La ora actuală, nu putem nega că se fac pași – e adevărat mici -, dar se fac pași față de ceea ce a fost în trecut, mă refer la distrugerile care s-au întâmplat. Se fac pași mici, dar pentru viitor este un semn bun. În actualele condiții de climă și mediu din vremurile noastre, fără irigații va fi din ce în ce mai greu să obținem producții sau să ne acoperim costurile.

Sunt necesare irigaţiile, avem nevoie în continuare de susținerea statului, susținerea chiar și a fondurilor europene în a investi în continuare în sistemele de irigații.

Părerea mea este că statul ar trebui să se ocupe de marea infrastructură și atunci când fermierul are în apropiere sursa de apă vă garantez că va fi constrâns de factorii de mediu să irige. El singur va porni propriile investiţii, fie pe credite, fie pe fonduri proprii, fie pe bani europeni.

  1. Cum vedeţi viitorul agriculturii în țara noastră, având în vedere că se preconizează o criză alimentară al nivel mondial ?

Ionel Arion: Criza alimentară se simte la nivel mondial și astăzi. Dacă unele țări fac exces în a arunca alimente, altele nu prea au acces la alimentele de bază. Pe viitor se va acutiza această criză.

România trebuie să joace inteligent viitorul PAC, să îl creeze cât mai dinamic pentru interesele fermierilor săi, e adevărat că nu putem veni doar cu  propuneri pentru România, ci va trebui să fie acceptat la nivelul Uniunii Europene. Avem câteva avantaje şi va trebui să sprijinim foarte mult nevoile fiecăruia – dacă pe cei mari trebuie să îi ducem către industrializare, pe cei mijlocii ar trebui să îi facem să îşi consolideze businessul, iar pe cei mai mici și foarte mici să le creăm măsuri distincte pentru a putea să se asocieze, să creeze în comun  mici branduri, să acceseze piețe locale sau piețe dedicate lor. Va trebui să dăm fiecăruia după nevoile de dezvoltare.

Vă mulţumesc!

 

Ionel Arion: “Situația prezentă în care se regăsește sectorul agro-alimentar și serviciile conexe acestuia relevă o decelerare a procesului tranzitoriu la finalul căruia mediul agricol autohton trebuie să atingă pragul optim de dezvoltare, pentru valorificarea maximă a potențialului deținut de România.

Consider că actualul context reclamă ca acțiunile Federației Naționale PRO AGRO să vizeze în continuare susținerea dezvoltării permanente a actorilor din domeniile de producție, procesare și comercializare, perfectarea cadrului legislativ intern, pentru diminuarea disfuncțiilor sistemice existente și îndeplinirea obiectivelor strategice ale țării, de protejare a mediului autohton, în relația cu Uniunea Europeană și statele membre.

Unitatea internă în Federație, menținută și dezvoltată pe principiile unei comunicări adecvate atât în plan orizontal cât și pe verticală, vizează crearea posibilității ca fiecare membru să poată fi auzit și înțeles de ceilalți. Astfel, in baza unor decizii interne participative, luate pe principiul “forței argumentului” acțiunile noastre de reprezentare sunt caracterizate în principal de coerență.

Organizațiile puternice sunt analizate întotdeauna prin prisma performanței, care, și în cazul nostru este calculată de către potențial noi membri din perspectiva gradului de îndeplinire al obiectivelor propuse. Prin menținerea unor obiective reale, calibrate la capacitățile și capabilitățile pe care le deținem, dar și modificarea altor obiective, din prisma lecțiilor învățate, Federația se poziționează pe canale optime de acțiune pentru atingerea unui grad de performanță ridicat.

Susținem permanent promovarea capitalului uman deținut de România, deoarece astfel se creează premisele unei școli de elită, generatoare de politici publice benefice intereselor țării în domeniu.

Este impetuos necesar ca viitoarele planuri strategice ale României în domeniul nostru să acopere întreaga structură de nevoi existente, însă numai printr-o voce unitară în dialog, creată prin structuri asociative puternice, acest lucru poate fi îndeplinit”.

BVB | Știri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (26/11/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/11/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

WTI Light Sweet TURBO LONG 1.00/70/73 (EBWTITL70) (26/11/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 29 Noiembrie si 2 Decembrie 2021