Update articol:

Iran: Preşedintele Rouhani cheamă la unitate facţiunile interne pentru a face faţă presiunii SUA

https://twitter.com/HassanRouhani https://twitter.com/HassanRouhani

Preşedintele Hassan Rouhani a chemat sâmbătă facţiunile politice iraniene să se unească pentru a depăşi situaţia actuală, despre care a spus că ar putea fi mai grea decât cea din timpul războiului cu Irakul din anii 1980, într-un moment în care Iranul se confruntă cu înăsprirea sancţiunilor americane, transmite Reuters, citând media de stat iraniană.

Preşedintele american Donald Trump i-a îndemnat joi pe liderii de la Teheran să discute cu Washingtonul despre renunţarea la programul nuclear şi a afirmat că nu exclude o confruntare militară.

Trump a făcut această ofertă în acelaşi timp cu creşterea presiunii economice şi militare asupra Iranului, de la tăierea tuturor exporturilor de petrol până la consolidarea prezenţei militare în Golf. SUA au decis, de asemenea, o noua desfăşurare de rachete Patriot în Orientul Mijlociu.

Astăzi nu se poate spune dacă situaţia este mai bună sau mai rea decât în perioada războiului (1980-88), dar în timpul războiului nu am avut probleme cu băncile noastre, cu vânzările de petrol sau cu importurile şi exporturile, iar atunci au existat doar sancţiuni privind achiziţiile de arme”, a declarat Rouhani, potrivit agenţiei de stat IRNA, citată de Agerpres.

“Presiunile duşmanilor sunt un război fără precedent în istoria revoluţiei noastre islamice … dar nu nu mă descurajez …am mari speranţe pentru viitor şi cred că putem depăşi aceste condiţii dificile, dacă ne unim” a afirmat preşedintele iranian în faţa activiştilor reprezentând diferite facţiuni politice.

Radicalii l-au criticat pe preşedintele iranian după decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din pactul nuclear, document susţinut de Rouhani, şi după reimpunerea de sancţiuni Teheranului. Pragmaticul preşedinte iranian a fost, de asemenea, abandonat de unii din aliaţii săi moderaţi.

Pe de altă parte, sâmbătă, un tribunal al presei a suspendat apariţia săptămânalului Seda (Vocea), după publicarea unui număr al revistei reformiste ce conţinea articole care avertizau asupra posibilităţii unui război cu SUA, conform agenţiei de presă semi-oficiale ISNA.

“La răscrucea războiului şi a păcii, moderaţii au pierdut sau vor salva din nou Iranul de la război? era titlul principal de pe prima pagină, alături de fotografia navelor de război americane.
În media socială radicalii au atacat revista, acuzând-o că este “vocea lui Trump” şi sugerând că avertismentul său în legătură cu pericolul unui război reprezintă un apel la dialog cu SUA, cel mai mare inamic al Republicii islamice.

“În punctul cel mai înalt al războiului politic, economic şi media al Americii împotriva naţiunii, o publicaţie iraniană suplimentează operaţiunile mediatice ale inamicului din interiorul ţării”, a scris într-un comentariu agenţia de presa Fars.

Iranul a respins măsurile recente ale SUA de consolidare a prezenţei sale militare în regiune, calificându-le drept un “război psihologic” menit să intimideze Teheranul, notează Reuters. 

Şeful diplomaţiei franceze consideră că Iranul reacţionează greşit

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a calificat drept o “reacţie greşită” ameninţarea Iranului de a nu mai respecta două angajamente ale acordului nuclear din 2015 şi a chemat Teheranul să dea dovadă de “maturitate politică”, transmite AFP.

“Iranul are o reacţie proastă la reacţia americană greşită de retragere din acordul de la Viena şi de suplimentare a sancţiunilor”, a declarat ministrul francez de externe într-un interviu apărut sâmbătă seara în ediţia online a cotidianului Parisien.

Pe 8 mai, Iranul anunţat că acordă două luni europenilor pentru a scoate sectoarele petrolier şi bancar iraniene din izolarea determinată de sancţiunile americane. În caz contrar, Republica islamică ar urma să renunţe la angajamente asumate prin acordul internaţional din 2015, ce îi limitează drastic programul nuclear.

Iranul a anunţat astfel că va înceta să limiteze rezervele sale de apă grea şi de uraniu îmbunătăţit, revenind asupra restricţiilor asupra cărora a fost de acord prin semnarea pactului nuclear. Statele europene şi-au exprimat “preocuparea profundă” după anunţarea acestor intenţii.

“Este păcat că SUA nu îşi respectă angajamentele. Iranul trebuie să dea dovadă de maturitate politică pentru a le respecta pe ale sale”, a subliniat Le Drian.

Ministrul francez de externe a avertizat asupra oricărei escaladări a violenţei, evidenţiind în trecere responsabilitatea părţii americane, şi în acest sens a insistat asupra necesităţii dialogului cu Iranul.