Update articol:
GERMANIA ŞI OMANUL- DEMERSURI DIPLOMATICE PENTRU DETENSIONAREA SITUAŢIEI

Preşedintele Hassan Rouhani: “Iranul nu va capitula sub presiunile SUA, chiar dacă va fi bombardată”

Hassan Rouhani Hassan Rouhani

Iranul nu va preda sub presiunile Statele Unite şi nu va renunţa la obiectivele sale, chiar dacă este bombardat, a declarat joi preşedintele Hassan Rouhani, intensificând  retorica agresivă dintre cele două state din ultima perioadă, transmite Reuters.

“La peste un an după impunerea acestor sancţiuni severe, poporul nostru nu s-a înclinat sub presiuni, în pofida dificultăţilor cu care se confruntă”, a afirmat preşedintele Rouhani cu ocazia participării la o ceremonie de comemorare a războiului dintre Iran şi Irak (1980-1988), citat de IRNA. El a adăugat: “Avem nevoie de rezistenţă pentru ca duşmanii noştri să ştie că, dacă ne bombardează ţara şi dacă copiii noştri sunt martirizaţi, răniţi sau luaţi prizonieri, nu vom renunţa la obiectivele ce vizează independenţa ţării noastre şi mândria noastră”.

În cursul zilei,un oficial militar superior al Iranului a declarat că problemele dintre Teheran și Washington reprezintă “ciocnire a voințelor”, avertizând că orice “aventurism” al inamicului ar întâmpina un răspuns zdrobitor, a informat agenția semi-oficială Fars.

Tensiunile se accentuează între cele două țări, după ce Washingtonul a anunţat că vrea să trimită mai multe forțe militare în Orientul Mijlociu într-un spectacol de forță împotriva a ceea ce spun oficialii Statelor Unite că sunt amenințări iraniene față de trupele și interesele sale din regiune. Secretarul american al apărării, Patrick Shanahan, a confirmat joi că Pentagonul consideră că trimiterea unor noi trupe americane în Orientul Mijlociu este una dintre modalitățile de a consolida protecția forțelor americane de acolo. “Lucrul la care ne gândim este: puteam face ceva pentru a ameliora securitatea forţelor noastre în Orientul Mijlociu?”, a declarat Shanahan presei. “Asta ar putea include trimiterea de trupe suplimentare”, a adăugat el.

Ministrul interimar al apărării, care a făcut aceste declaraţii la Pentagon înainte de o întrevedere cu ministrul vietnamez de externe Pham Binh Minh, a dezminţit cifrele vehiculate în presa americană şi a lăsat să se înţeleagă că Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) a trimis o solicitare la Pentagon pentru efective suplimentare într-un context de tensiuni cu Iranul. “Nu este vorba de 10.000, nu este vorba de 5.000. Nu este exact. Ceea ce vă pot spune, este că sunt în contact regulat cu generalul McKenzie”, a spus el.

SUA au în prezent între 60.000 şi 80.000 de militari desfăşuraţi în Orientul Mijlociu, dintre care 14.000 în Afganistan, 5.200 în Irak şi mai puţin de 2.000 în Siria, potrivit Pentagonului. Washingtonul a trimis deja în Golf un portavion, USS Abraham Lincoln, şi un portelicopter, USS Kearsarge, care au la bord mai multe mii de militari.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif s-a aflat în vizită în Pakistan, unde a discutat chestiuni regionale cu înalţi funcţionari pakistanezi. “În prezent, regiunea noastră se află într-o situaţie foarte critică şi sunt luate măsuri periculoase în regiune, aşa că avem nevoie de consultări cu toţi vecinii noştri”, a declarat Zarif la sosirea la Islamabad, potrivit agenţiei de presă Fars.

Şeful diplomaţiei iraniene a făcut apel la comunitatea internaţională să adopte iniţiative practice pentru a contracara abordarea “agresivă” şi “hărţuirea” Teheranului de către Washington.

În acelaşi timp, joi, purtătorul de cuvânt al Consiliului suprem al securităţii naţionale iraniene, Keyvan Khosravi, a declarat că Iranul nu este “în niciun caz” dispus să discute cu SUA, atât timp cât Washingtonul nu îşi schimbă “atitudinea” faţă de Republica islamică. Potrivit Irna, Khosravi a menţionat sosirea în Iran a mai multor delegaţii străine care au adus mesaje “din partea Americii” şi a indicat că ţara sa s-a opus “fără excepţie” primirii acestor emisari.

Ministrul afacerilor externe din Oman Yussef Ben Alawi Ben Abdallah s-a întâlnit luni, la Teheran, cu omologul său iranian. Joi, directorul politic din ministerul german de externe Jens Plotner s-a deplasat în capitala iraniană pentru a se întâlni cu un adjunct al ministrului Zarif.

“Apreciem eforturile germanilor de a contribui la dezescaladarea situaţiei”, a declarat la Washington purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Morgan Ortagus. “Apreciem toate eforturile din partea aliaţilor noştri care ar dori să ne ajute să diminuăm tensiunile cu Iranul”, a adăugat Ortagus, fără a dori să confirme dacă delegaţiile străine care s-au deplasat la Teheran sunt purtătoarele unui mesaj din partea SUA.

“Suntem foarte deschişi în mesajul nostru public”, “vrem doar să disuadăm” şi “nu căutăm un război cu Iranul”, a insistat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat în faţa presei.

După retragerea SUA din acordul nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale, președintele american Donald Trump a restabilit anul trecut sancțiuni asupra Iranului asupra Iranului și le-a înăsprit recent,  obligând toate țările să oprească importurile de petrol iranian.

Duminică, Trump a scris: “Dacă Iranul dorește să lupte, acesta va fi sfârșitul oficial al Iranului. Nu amenința niciodată Statele Unite! ”

Trump dorește ca Iranul să vină la masă negocierilor cu cu măsuri mai stricte asupra programelor sale nucleare și de rachete.

Şeful suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a exclus orice negociere “cu guvernul american actual”. Teheranul ameninţă să se dezangajeze progresiv din acordul de la Viena dacă ceilalţi parteneri nu îi permit să eludeze sancţiunile impuse de  SUA.