Iranul va relua discuțiile cu șase puteri mondiale înainte de sfârșitul lunii noiembrie, a declarat miercuri negociatorul său principal, încercând să revigoreze acordul nuclear din 2015 care a ridicat sancțiunile împotriva Republicii Islamice în schimbul limitării programului său nuclear, potrivit CNBC.
„Am avut un dialog foarte serios și constructiv cu negociatorul european Enrique Mora, cu privire la elementele esențiale pentru succesul negocierilor. Suntem de acord să începem negocierile înainte de sfârșitul lunii noiembrie”, a scris ministrul adjunct de externe Ali Bagheri Kani pe Twitter, în urma întâlnirilor cu oficialii UE la Bruxelles.
Dar un acord este încă departe, au avertizat experții.
Anunțul a venit pe fondul tensiunilor crescânde dintre Iran și Occident, pe măsură ce Teheranul intensifică activitatea nucleară, încălcând parametrii acordului. Guvernul iranian insistă că evoluțiile sunt în scopuri pașnice, dar directorul general al ONU pentru energie atomică, Rafael Grossi, a declarat la sfârșitul lunii octombrie că Iranul va avea „în câteva luni” suficient material pentru a construi o bombă nucleară.
Discuțiile care au început sub administrația Joe Biden au fost blocate în urma alegerilor din iunie ale preşedintelui Iranului Ebrahim Raisi, considerat anti-occidental.
„Nu mă aștept la un acord prea curând, deoarece tacticile de întârziere și mesajele iraniene venite de la Teheran și de la noua administrație indică în mod clar că intenționează să adopte o poziție de negociere mai dură”, a declarat Sanam Vakil, șef adjunct al departamentului Programul Orientului Mijlociu şi Africa de Nord al Chatham House.
Vakil a remarcat că Kani, principalul negociator nuclear al Iranului, a refuzat de asemenea să se întâlnească cu E3 – miniștrii de externe ai Germaniei, Franței și Regatului Unit – într-o manieră coordonată, „sugerând că încearcă să semene diviziuni alături de tacticile de întârziere la care am asistat în ultimele luni.”
„Ma aștept ca negocierile să dureze câteva luni și ar trebui să fim pregătiți ca acele negocieri să nu ducă la reluarea finală a acordului”, a adăugat ea.
Firma de consultanţă politică Eurasia Group consideră că „o renaștere a acordului nuclear cu Iranul este puțin probabilă anul viitor, deoarece acumularea nucleară rapidă a Iranului și cerințele maximaliste vor face probabil irelevant acordul din 2015”, au scris analiștii săi într-o notă de miercuri, adăugând că au pus probabilitatea unei tranzacții în 2022 la 30%.