Update articol:

Negocierile de la Viena privind acordul nuclear cu Iranul au luat sfârşit, textul final rămâne de aprobat

iran Sursa foto: pixabay.com

Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei noi înţelegeri care să oprească înarmarea atomică a Teheranului, transmite dpa, potrivit Agerpres.

“Trebuie să spuneţi da sau nu”, a spus un înalt reprezentant al Uniunii Europene la tratative, adăugând că nu a mai rămas nimic de negociat şi că textul propus este “un compromis foarte bun pentru toate părţile”.

Ţările implicate – Regatul Unit, Franţa, Germania, China, Rusia şi Statele Unite – urmează să răspundă “în foarte, foarte puţine săptămâni”, a susţinut diplomatul citat.

Până acum nu se ajunsese la un acord privind ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului în schimbul reintroducerii restricţiilor pentru programul nuclear al acestei ţări.

Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA) din 2015, cunoscut ca acordul nuclear, a încetat să funcţioneze după retragerea unilaterală a SUA în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump.

Ulterior, Iranul a continuat îmbogăţirea uraniului peste limitele din acord, existând în prezent temerea că se apropie de nivelul necesar producerii unor arme atomice.

Teheranul a susţinut permanent că programul său nuclear are scopuri exclusiv paşnice, în domeniul energetic.

În timpul unei vizite în Israel, preşedintele american Joe Biden a făcut publică o declaraţie comună cu premierul israelian Yair Lapid, repetând angajamentul Washingtonului de a nu permite niciodată Iranului să obţină arma nucleară. În acest scop, SUA vor folosi “toate elementele puterii naţionale”, arată documentul respectiv.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (04/10/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 23 sept. - 03 oct. 2022

PREBET SA AIUD (PREB) (04/10/2022)

Hotarari AGA O & E 3 Octombrie 2022

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit