Update articol:

Iranul şi-a sporit considerabil stocul de uraniu înalt îmbogăţit, semnalează raportul AIEA

iran Sursa foto: pixabay.com

Cu câteva zile înaintea reluării negocierilor pentru restabilirea acordului nuclear încheiat în 2015, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat miercuri că Iranul îmbogăţeşte tot mai mult uraniu până la niveluri apropiate de necesarul fabricării unei arme atomice şi în plus blochează inspecţiile internaţionale, potrivit Agerpres.

Conform unui raport al AIEA consultat de AFP, estimările acestei agenţii de la începutul lunii noiembrie arată că Iranul şi-a sporit stocul de uraniu îmbogăţit la 60% la 17,7 kg, faţă de 10 kg la sfârşitul lunii august, iar cel al uraniului îmbogăţit la 20% a crescut în aceeaşi perioadă de la 84,3 kg la 113,8 kg.

Pe de altă parte, raportul mai semnalează că AIEA încă nu a primit acces să reinstaleze camere de supraveghere la centrala de centrifuge de la Karaj, cerinţă esenţială pentru revitalizarea acordului nuclear. Mai mult, AIEA reclamă faptul că inspectorii săi au continuat să fie ”supuşi unor inspecţii fizice excesiv de invazive din partea personalului de securitate la instalaţiile nucleare ale Iranului”.

Pentru a produce o bombă nucleară, uraniul trebuie îmbogăţit la 90%, ceea ce Iranul nu a făcut deocamdată, dar ţările occidentale sunt îngrijorate de progresul rapid al Teheranului în domeniu. Iranul insistă că programul său nuclear este paşnic şi că nu urmăreşte să se doteze cu arma nucleară.

După retragerea SUA din acordul nuclear decisă în 2018 de fostul preşedinte american Donald Trump şi reinstituirea sancţiunilor americane împotriva Teheranului, Iranul şi-a diminuat treptat angajamentele asumate în acest acord. Printre măsurile decise astfel Teheranul a restrâns în februarie accesul inspectorilor AIEA la unele dintre instalaţiile sale nucleare. Un compromis pentru continuarea supravegherii într-o anumită măsură a fost găsit, dar acesta a expirat în luna iunie, iar de atunci tratativele stagnează, reluarea lor fiind prevăzută pentru 29 noiembrie, la Viena.

BVB | Știri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCAB SA (MCAB) (03/12/2021)

Hotarare AGEA 03.12.2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/12/2021)

Tranzactii parti afiliate EFSA - OPCOM

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Hotarari AGA E 3 decembrie 2021

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014