Update articol:
Populatia și-a majorat ponderea depozitelor în valută în totalul plasamentelor bancare până la maximul ultimilor 14 ani

Isărescu: Atacurile asupra BNR, incertitudinea legată de viitorul CA BNR, prognozele analiștilor – motivele accelerării depozitelor în valută

Atacurile asupra BNR, incertitudinea legată de viitorul Consiliu de Administrație BNR, prognozele analiștilor, sunt motivele pentru care Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale, consideră că au accelerat depozitele în valută, după cum a excplicat, astăzi, într-o conferință de presă.

BNR notează, în Raportul anual pe 2018, ușoara scădere a ponderii componentei în lei în totalul depozitelor sectorului nebancar, aceasta menținându-se însă puternic majoritară (67,0 la sută, față de 68,0 la sută în 2017, medii anuale): “Scăderea – reprezentând o premieră pentru ultimii 5 ani – a survenit ca urmare a accelerării ritmului depozitelor în valută, concomitent cu decelerarea creșterii plasamentelor în lei. Divergența a fost imprimată în special de segmentul populației, care și-a majorat ponderea depozitelor în valută în totalul plasamentelor bancare până la maximul ultimilor 14 ani (39,9 la sută în septembrie 2018). În cazul societăților nefinanciare, ponderea depozitelor în valută în totalul depunerilor bancare s-a redus însă ușor (la 23,5 la sută, față de 24,7 la sută, medii anuale), în condițiile în care viteza de creștere s-a menținut net inferioară celei a depozitelor în lei, în pofida accelerării acesteia față de anul precedent”.

Mugur Isărescu a explicat: “A fost un semn de întrebare privind credibilitatea politicilor noastre. Banca Națională a fost atacată, învinuită de vrute și nevrute și bineînțeles că apare un semn de întrebare. Apoi, a fost puseul acela de depreciere, care nu a fost mare, de 2%, dar a apărut pe fondul acesta de atacuri virulente. Și (n.n. au fost și) prognozele, nu ale noastre, ale diverșilor experți privind deficitele bugetare, deficitele de cont curent… banca este atacată… se schimbă Consiliul de Administrație – și asta a fost o discuție, nu? Sau nu se schimbă? ce politică va urma?… toate au dus la neîncredere, nu mare, nu am avut o criză de încredere în monedă. Câțiva, după datele noastre nu mulți, dar câțiva cu bani au zis să se acopere. Mai țin o parte în lei, dar o parte să îi mut și în valută. Probabil acum sunt dezamăgiți, dar e pariul dânșilor.”

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL