Update articol:

Isărescu: România s-a împrumutat la dobânzi mai mari comparativ cu alte țări, inclusiv cu Ungaria, pentru că a avut deficitele cele mai mari

Mugur Isărescu

România s-a împrumutat la dobânzi mai mari comparativ cu alte țări, inclusiv cu Ungaria, pentru că a avut deficitele cele mai mari, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, întrebat de un jurnalist “de ce România se împrumută la dobânzi mari chiar și mai mari ca Ungaria, care este într-o situație urâtă”.

“România s-a împrumutat la dobânzi mai mari comparativ cu alte țări, inclusiv cu Ungaria, pentru că a avut deficitele cele mai mari. Vă rog să îmi explicați care este situația urâtă a Ungariei”, a spus Mugur Isărescu.

Potrivit guvernatorului, rezervele internaționale ale României nu au scăzut, dar nici nu au crescut.

  • Mugur Isărescu: Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20%’

Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20%, a spus acum câteva minute guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflației.

„Inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea ca nivel al inflației. În România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentar. Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă”, a spus Mugur Isărescu.
Potrivit guvernatorului, rata inflației se va plafona în acest trimestru. “E posibil ca în august să vedem unele creșteri, dar treptat-treptat, tendința e de scădere”, a spus Isărescu.