Update articol:

Israel: Mii de manifestanţi cer demisia lui Netanyahu, acuzându-l de corupţie şi gestionarea necorespunzătoare a crizei coronavirusului (video)

Sursa Facebook

Mii de manifestanţi au protestat  sâmbătă în faţa reşedinţei din Ierusalim a premierului Benjamin Netanyahu, din cauza nemulţumirii în creştere faţă de acuzaţiile de corupţie cu care se confruntă premierul şi a modului în care a gestionat criza coronavirusului, informează Reuters.

 

De-a lungul verii, mii de israelieni au ieșit în stradă, cerându-i lui Netanyahu să demisioneze, protestând pentru gestionarea crizei de coronavirus din țară și spunând că nu ar trebui să rămână în funcție în timpul procesului pentru acuzațiile de corupție. Antreprenori ale căror afaceri au fost afectate de criza economică s-au alăturat marșului de sâmbătă. Deși Netanyahu a încercat să contracareze protestele, acestea par să fie tot mai puternice, conform AFP.

Protestatarii au arborat steaguri naţionale şi au cerut demisia premierului, pe care l-au atenţionat că i-a “expirat timpul”, conform unui mesaj luminos proiectat pe o clădire.  Unii aveau afișe care îl numeau pe Netanyahu „ministrul infracţionalităţii”. 

Se estimează că 1.000 de oameni au protestat și în apropierea casei de pe plaja a lui   Netanyahu, în orașul de lux din Caesaria.

La manifestații s-a remarcat o prezență puternică a poliției, dar nu au fost raportate violențe în protestele puternice, dar ordonate, conform AFP.

Protestele împotriva lui Netanyahu sunt cele mai mari din 2011.

Mulți cred că Israelul și-a redeschis economia prea repede, ceea ce duce la o creștere a cazurilor. Țara se confruntă acum cu niveluri record de coronavirus, în timp ce șomajul a crescut la peste 20%.

Mulți dintre manifestanți, inclusiv mulți tineri israelieni șomeri, îl acuză pe Netanyahu că a gestionat greșit criza coronavirusului, provocând daune economice majore.

Netanyahu, care şi-a început în mai un al cincilea mandat, după o cursă electorală tensionată, îi acuză la rândul său pe protestatari că subminează democraţia şi media israeliene că încurajează contestarea.

Fiul lui Netanyahu, Yair, a provocat săptămâna asta un scandal public când i-a descris pe protestatari drept „extratereștri”.

Demonstrațiile, care au loc de mai multe ori pe săptămână în locații din întreaga țară, sunt organizate de o rețea de grupuri de activiști. Unii se opun ca Netanyahu să rămână în funcție în timp ce el este judecat. El a fost acuzat de fraudă, încălcarea încrederii și acceptarea de mită într-o serie de scandaluri. Mulți poartă steaguri negre, numele uneia dintre mișcările de bază.

 

 

 

“Al doilea val” de COVID-19 şi reintroducerea de restricţii, după ce în mai Israelul a ridicat interdicţiile de circulaţie care au dus la “aplatizarea” curbei infectărilor, au împins cota de popularitate a lui Netanyahu sub 30%. Şomajul trece de 20%, iar economia ţării se estimează că se va contracta cu 6% în acest an.

BVBStiri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (21/09/2020)

OMV Petrom revizuieste estimarile de pret

ELECTROARGES SA (ELGS) (21/09/2020)

Ajutor de Stat - Extinderea capacitatii de productie - 2020-2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (21/09/2020)

Tranzactie cu parti afiliate

CEMACON SA (CEON) (21/09/2020)

Convocare AGAE 29/30.10.2020

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (21/09/2020)

Raportare conform art. 69 alin. (1) din Legea 24/2017