Update articol:

Israelul denunţă o tentativă de atac cibernetic al Hamasului împotriva armatei sale

Sursa Pixabay

Armata israeliană a afirmat duminică că a dejucat o tentativă de atac cibernetic din partea mişcării palestiniene Hamas, care căuta să pirateze telefoanele mobile ale soldaţilor săi, invadându-le cu false profiluri de tinere femei “seducătoare”, informează AFP, potrivit Agerpres.

Telefoanele câtorva zeci de soldaţi au fost ţinta vizate, dar armata consideră că nu a existat “vreo pierdere importantă de informaţii”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Jonathan Conricus.

Aceasta este a treia tentativă de atac cibernetic de acest gen din partea Hamas, inamic declarat al Israelului, în ultimii patru ani, care au vizat smartphone-urile soldaţilor, potrivit armatei.

Mesaje presupuse a proveni de la tinere femei “seducătoare” au fost trimise soldaţilor prin aplicaţiile Facebook, WhtasApp, Instagram şi Telegram, a explicat purtătorul de cuvânt. Este pentru prima oară când Hamas utilizează Telegram, a precizat el.

Odată contactul stabilit, soldaţii erau încurajaţi să dea click pe o legătură pentru a descărca o aplicaţie care permite schimb de fotografii.

Aceste aplicaţii – pe care militarii le-au identificat ca fiind Catch&See, ZatuApp şi GrixyApp – trebuiau să infecteze telefoanele soldaţilor cu cu malware şi să permită acces total la aparate.

Armata nu a precizat prin ce mijloace că aceste piratări erau făcute de Hamas, dar a evocat “probe evidente”.

Atacul a fost lansat în urmă cu câteva luni şi Israelul desfăşoară “o activitate defensivă” în ultimele zile, fără ca totuşi să excludă represalii, a afirmat Conricus, fără să precizeze natura acestor represalii.

“Acţiunile ostile ale Hamas în lumea virtuală au repercusiuni în lumea reală”, a denunţat el.

Un armistiţiu fragil este în vigoare din luna mai între Israel şi Hamas, care controlează Fâşa Gaza. Trei războaie au opus cele două tabere din 2008.

BVBStiri BVB

SOCEP S.A. (SOCP) (31/03/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 26.03.2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (31/03/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (31/03/2020)

Informare privind transfer actiuni S.I.F. Transilvania