Update articol:

Italia: Trei partide din guvernul Draghi au refuzat să participe la votarea moţiunii de încredere

Sursa foto: World Economic Forum Sursa foto: World Economic Forum

Trei partide aparţinând coaliţiei guvernamentale conduse de Mario Draghi au anunţat că nu vor participa la votul de încredere cerut de premier în Senatul italian, ceea ce duce de fapt la căderea guvernului de unitate naţională, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Mario Draghi s-a văzut astfel privat de sprijinul a trei membri importanţi ai coaliţiei sale: Forza Italia, partidul de dreapta condus de fostul premier Silvio Berlusconi, Liga – formaţiunea de extrema dreaptă a liderului populist Matteo Salvini şi formaţiunea populistă Mişcarea 5 Stele (M5S).

Aceste dezertări în masă ar trebui în mod logic să conducă la demisia lui Mario Draghi, care a afirmat în mai multe rânduri că nu ar rămâne în funcţie decât dacă ar avea o largă susţinere, ceea ce nu mai este cazul în prezent.

La capătul unei dezbateri agitate în Camera superioară, Mario Draghi şi-a exprimat frustrarea cu privire la partide, dintre care unele şi-au manifestat la rândul lor nemulţumirea de a nu-şi vedea punctele de vedere luate în seamă. Coaliţia care îl susţinea până acum pe Draghi, cu formaţiuni de la stânga la extrema-dreaptă, s-a destrămat astfel.

“Cu amărăciune, dar cu conştiinţa împăcată, nu vom participa la vot”, a lansat Anna Maria Bernini, preşedinta grupului Forza Italia.

Partidul îşi prezentase propria moţiune în Senat, propunând reconfirmarea lui Draghi dar fără M5S, însă Draghi nu a cerut să se voteze decât moţiunea altui senator care propunea reconfirmarea pur şi simplu a guvernului în exerciţiu.

Liga şi M5S au urmat aceeaşi linie ca şi Forza Italia.

În schimb, Partidul Democrat şi Italia Viva, formaţiuni de centru-stânga, au anunţat că vor vota moţiunea de încredere, la fel şi Împreună pentru viitor, noua formaţiune a şefului diplomaţiei, Luigi Di Maio, care împreună cu 50 de parlamentari, părăsise M5S la sfârşitul lunii iunie.

Comisarul european al economiei, Paolo Gentiloni, a considerat “iresponsabile” miercuri partidele coaliţiei de unitate naţională în Italia, care l-au abandonat pe şeful guvernului Mario Draghi cu riscul de a “provoca o furtună”.

“Ne temem că urmează luni dificile, dar suntem o ţară mare”, a adăugat el.

BVB | Știri BVB

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinta rezultate preliminare 2023

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinte rezultate preliminare 2023

ALRO S.A. (ALR) (04/03/2024)

Decizie impunere suplimentara de catre ANAF

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023