Update articol:

Italia vrea să găsească până la finalul anului un cumpărător pentru Monte dei Paschi (Reuters)

italia, lockdown de Paște Sursa Pixabay

Trezoreria Italiei vrea să găsească până la finalul anului un cumpărător pentru Monte dei Paschi di Siena (BMPS), pentru a ajuta banca salvată de stat să-şi rezolve problemele legate de creditele neperformante, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.

Guvernul a salvat în 2017 Monte dei Paschi – cea mai veche bancă din lume – preluând o participaţie de 68% cu suma de 5,4 miliarde de euro, dar trebuie să-şi vândă anul viitor pachetul de acţiuni pentru a îndeplini condiţiile planului de salvare negociat atunci cu Comisia Europeană.

Reprezentanţii Trezoreriei Italiei nu au comentat informaţia.

Pentru a atrage cumpărători, Monte dei Paschi intenţionează să transfere credite neperformante de 8,1 miliarde de euro către compania de stat care gestionează creditele neperformante AMCO. În urma tranzacţiei, rata creditelor neperformante va scădea de la 12% la 4% din totalul împrumuturilor, sub media din sistemul bancar şi mult sub nivelul de vârf de 40% înregistrat înainte de salvarea băncii.

Dar Banca Centrală Europeană (BCE) a stabilit condiţii stricte pentru această tranzacţie, care va reduce semnificativ rezervele de capital ale băncii italiene.

Una din surse a precizat că autorităţile de la Roma apreciază că Banco BPM ar fi un bun partener pentru Monte dei Paschi, chiar dacă unitatea bancară cu sediul în Milano a dezminţit că ar fi interesată de orice fel de acord.

Un purtător de cuvânt al Banco BPM a informat că nimic nu s-a schimbat în această privinţă.

Carla Ruocco, membru al grupării Mişcarea cinci Stele, aflată la guvernare, a cerut Executivului să nu vândă Monte dei Paschi, evaluată în prezent la doar
1,6 miliarde de euro.

BMPS este angajată într-un vast program de restructurare şi trebuie să îşi reducă efectivele cu 20% până în 2021, când ar urma să ajungă la circa 20.000 de angajaţi, însă fără concedieri, şi să închidă 600 dintre cele aproximativ 2.000 de agenţii.

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021