Update articol:

Iulian Fota: AUR nu este un complot al cuiva din străinătate, ci este produsul unui proces istoric, cu particularitățile epocii pe care o trăim

Fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională din mandatul preşedintelui Traian Băsescu Iulian Fota afirmă într-o postare pe Facebook că Alianţa pentru Unirea Românilor – supriza acestor alegeri, care va intra în Parlament cu un scor mult peste al unor partide deja consacrate – este ”un proiect rezultat din laboratoare neaoşe româneşti”.
”AUR este un proiect rezultat din laboratoare neaoşe româneşti . Româneşti !!!! Din ţara şi din străinătate , dar româneşti!”, a scris pe Facebook fostul consilier prezidenţial.

Fota a revenit: “Hai sa lamurim postarea despre “laboratoare”, ca sa inteleaga lumea care este parerea mea personala si ce am vrut sa spun. Postarea de mai jos nu reprezinta o atitudine politica ci una analitica si civica.

Nationalismul romanesc anti-occidental este un fenomen istoric, ce s-a manifestat in mai multe etape istorice. Am mai spus-o, eu cred ca istoric am avut si avem, in Romania, un anumit fenomen de pendul.Dupa fiecare epoca de stransa colaborare cu Occidentul vedem ca s-a produs o miscare de negare a modernizarii sau macar de diluare a ei.

Istoricul Keith Hitchins, care a studiat formarea statului roman modern, evidentia si el acest fenomen. “Structuri rezistente la innoire au continuat sa se perpetueze”, spunea el. Lovinescu si Zeletin erau constienti si o spun in lucrarile lor, ca parteneriatul cu Occidentul genera opozitie interna fata de modernizare, ce era perceputa de anumite grupuri de interese ca un “pericol mortal”.

Deci AUR nu este un complot al cuiva din strainatate, teorie pentru care nu avem nici un argument, nici o dovada. El este produsul unui proces istoric, cu particularitatile epocii pe care o traim. Romani care percep modernizarea tarii ca un pericol s-au adunat, de buna voie, sub acelas steag.

Da , discursul politic al celor din AUR produce satisfactie in anumite capitale orientale. AUR actioneaza pe o agenda care are multe puncte comune cu ideologii Kremlinului. Dar asta este o consecinta a deciziilor AUR , nu ceva impus de afara. Este un element de gandire comuna, fara doar si poate , dar este o gandire de sorginte romaneasca. Da, ei intind o mana si spre fundamentalistii rusi, dar o fac pentru ca isi cauta aliati, o fac constient. O vor ei, nu sunt papusati. Asta este un aspect important la miscarea asta. Ca si legionarii, ei reprezinta un fenomen romanesc, crescut de jos in sus.

Poate ca nu este prea bine ales cuvantul “laboratoare” si trebuia sa pun oricum ghilimele. Dar am vrut sa atrag atentia supra teoriei conspiratiei care nu ne ajuta cu nimic. Ne confruntam cu un fenomen istoric, anticipat ca mesaj dar nu ca moment si amploare.

Istoricii, sociologii, politologii trebuie sa se aplece asupra acestui moment important pentru ca el ne spune ceva despre functionarea interna a Romaniei. Si nu ceva de bine. Fenomenul trebuie analizat stiintific nu bagatelizat prin teorii ale conspiratiei, care ne duc intr-o fundatura.

In fine, cine ma citeste sau urmareste stie ca asta este un subiect asupra caruia eu m-am aplecat si in trecut. Asupra caruia am avertizat. Afirmatiile mele sunt generate de un mod de gandire, de lecturile si evaluarile mele PERSONALE, fara a fi influentat de nici un fel de afiliere institutionala. Ca universitar ma bucur de privilegiul libertatii de gandire.

Asta este felul meu de a purta de grija Romaniei. Mai ales ca stiu si unde duce un astfel de nationalism, utilizat de romani si la final de secol 19, si in anii 30 sau 80, ai secolului trecut.De fiecare data a dus la faliment economic si izolare internationala. Istoria ne arata foarte clar ca nationalismul anti-occidental nu este o solutie pentru Romania. Dar cand educatia ta este facuta in galerie, cine mai invata istoria propriei sale tari?”

Potrivit celor mai recente date de la Biroul Electoral Central, Alianţa pentru Unirea Românilor, condusă de George Simion, are peste 8% din voturi la alegerile parlamentare, atât  la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, în condiţiile în care partide precum PMP şi Pro România nu au intrat în Parlament, având scoruri sub 5%. AUR a obţinut scoruri bune şi în judeţe, în unele surclasând Alianţa USR PLUS, dar şi în diaspora.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021