Update articol:

Jake Sullivan avertizează: China ar putea suporta costuri dacă sprijină o invazie rusă a Ucrainei

china Yuanul chinez

* Președintele Chinei a lansat o declarație comună cu Vladimir Putin săptămâna trecută.

 

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat duminică că ar putea exista costuri și pentru China, dacă țara este văzută că susține o invazie rusă a Ucrainei.

Comentariile vin la doar câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au stat unul lângă altul la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing. Declarația lansată în urma întâlnirii Putin-Xi spunea că „prietenia dintre cele două state nu are limite” și că „nu există zone de cooperare „interzise””.

SUA au avertizat Moscova cu privire la „costuri economice severe” dacă trupele trec granița cu Ucraina. Și aceste costuri ar putea afecta și China, a spus Sullivan la „Săptămâna aceasta” de la ABC, deși crede că China înțelege că nu este poziționată să „compenseze Rusia pentru pierderile economice care ar veni din sancțiunile noastre”.

„Dacă Rusia alege să meargă mai departe, nu numai că va avea un cost strategic, dar dacă se consideră că China a susținut-o, va avea anumite costuri și China, în ochii lumii, în ochii Europei și în ochii altor țări care privesc acum și transmit un mesaj clar că ar prefera să vadă diplomația decât războiul”, a spus Sullivan.

De asemenea, merită remarcat faptul că versiunea în limba engleză a declarației Putin-Xi nu menționează cuvântul Ucraina, a spus Sullivan, care „sugerează că China nu este atât de încântată să defileze cu Rusia în speţa Ucraina”.

Duminică, la mai multe rețele de televiziune, Sullivan a spus că Statele Unite sunt pregătite pentru orice scenariu în care Putin decide să acționeze, indiferent dacă o invazie are loc în câteva zile sau în câteva săptămâni. Sullivan și ambasadorul ONU, Linda Thomas-Greenfield, au precizat amândoi că diplomația este încă o cale viabilă.

„Încă lucrăm pentru a-i descuraja pe ruși să facă o alegere greșită”, a spus Thomas-Greenfield la CNN.

Sullivan a confirmat, de asemenea, că SUA și aliații săi sunt dispuși să negocieze cu Rusia despre desfășurarea de rachete în Europa dacă Rusia se retrage.

„Suntem pregătiți alături de aliații și partenerii noștri să negociem chestiuni de interes reciproc atunci când vine vorba de securitatea europeană și, da, asta ar include limitări reciproce privind plasarea rachetelor ofensive”, a spus Sullivan la Fox. „Ar include măsuri de transparență mai mare, ar include mecanisme de reducere a posibilității de greșeală sau escaladare dacă ar exista incidente pe mare sau în aer. Suntem pregătiți să facem toate acestea, așa cum am fost în decursul ultimelor decenii în timpul Războiului Rece și după.”

În timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962, în apogeul Războiului Rece, SUA au făcut concesii asupra rachetelor în Turcia, ca parte a unei soluții la o criză care amenința să ducă la un război nuclear între Statele Unite și Uniunea Sovietică.

„Dacă Rusia vrea să stea la masă în acest sens, suntem pregătiți să venim flancați de aliați și parteneri și să negociem un rezultat în acest sens”, a continuat Sullivan. „Dacă Rusia alege să meargă pe o altă cale, suntem pregătiți și pentru asta”.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022