Update articol:

Janet Yellen cere statelor membre UE adoptarea de măsuri fiscale suplimentare pentru sprijinirea redresării globale

Janet Yellen Janet Yellen

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a cerut luni statelor membre UE să semneze acordul global privind impozitarea multinaţionalelor, să menţină măsurile de sprijin fiscal şi în 2022 şi să ia în considerare majorarea cheltuielilor, pe fondul incertitudinii provocate de pandemia de COVID-19, transmite Reuters.

Conform acordului, citat de Agerpres, “cele mai mari şi mai profitabile întreprinderi multinaţionale” vor fi taxate în ţările în care realizează profitul, nu doar unde sunt înregistrate.

“Avem nevoie de surse sustenabile de venit, care să nu depindă de noi impozite aplicate angajaţilor şi care să exacerbeze disparităţile economice, pe care toţi ne-am angajat să le reducem. Trebuie să oprim mutarea veniturilor din capital ale corporaţiilor către jurisdicţii care aplică taxe scăzute”, a declarat Yellen, într-un mesaj adresat reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro (Eurogrup).

Întrecerea pentru reducerea impozitării trebuie să se încheie, a adăugat oficialul american.

Ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe, care este preşedintele Eurogrup, şi-a menţinut la întâlnirea cu Yellen rezervele privind acordul global pentru un impozit minim de 15% pe profitul companiilor, a anunţat purtătorul său de cuvânt.

Donohoe le-a spus jurnaliştilor că i-a comunicat secretarului Trezoreriei SUA că “Irlanda rămâne foarte angajată faţă de acest proces, angajându-se într-un dialog constructiv privind impozitele cu OECD”.

Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că a decis să îngheţe proiectul său privind introducerea unei taxe pe serviciile digitale, pe perioada negocierilor derulate sub auspiciile OECD cu privire la o impozitare mai echitabilă a multinaţionalelor, care ar urma să se finalizeze în octombrie. Sâmbătă, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că prioritatea UE este implementarea acordului politic obţinut la nivelul G20 pentru o impozitare mai echitabilă a multinaţionalelor.

Yellen nu a făcut comentarii când a fost întrebată cum reacţionează la decizia CE de a renunţa la introducerea unei taxe pe serviciile digitale.

De asemenea, oficialul SUA a cerut statelor membre UE “să ia serios în considerare” măsuri fiscale suplimentare pentru sprijinirea redresării economiei mondiale.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (24/03/2023)

Finalizare achizitie Sunwind Energy SRL

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (24/03/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - tranzactii 2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (24/03/2023)

Documente suport AGOA & AGEA 25.04.2023

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (24/03/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R) - tranzactii parti afiliate 2021

VES SA (VESY) (24/03/2023)

Convocare AGA O & E 27-28.04.2023