Update articol:

Japonia avertizează asupra crizei Taiwanului, riscuri în creștere din cauza rivalității SUA-China

Japonia https://pixabay.com/

Tensiunile militare în creștere în jurul Taiwanului, precum și rivalitatea economică și tehnologică dintre China și Statele Unite amenință pacea și stabilitatea în Asia de Est, pe măsură ce echilibrul regional al puterii se schimbă în favoarea Beijingului, a declarat Japonia în Cartea Albă Anuală de Apărare, potrivit Reuters.

“Este necesar să acordăm o atenție deosebită situației cu un sentiment de criză mai mult ca niciodată”, se menționează în noua secțiune despre Taiwan. „În special, competiția în domeniile tehnologice este probabil să devină și mai intensă”, se spune despre relaţia SUA-China.

Revizuirea apărării, document care a fost aprobat marți de guvernul prim-ministrului Yoshihide Suga, arată că China este principala preocupare a securității naționale a Japoniei. Recenta creștere a activității militare de la Beijing în Taiwan este îngrijorătoare pentru Tokyo, deoarece insula se află aproape de lanțul Okinawa, la capătul vestic al arhipelagului japonez.

Președintele chinez Xi Jinping s-a angajat luna aceasta să finalizeze „reunificarea” cu Taiwanul și în iunie a criticat Statele Unite ca fiind un „creator de riscuri”, după ce a trimis o navă de război prin strâmtoarea Taiwanului care separă insula de continent.

Vicepremierul japonez și ministru al finanțelor, Taro Aso, a declarat luna aceasta că Japonia ar trebui să își unească forțele cu Statele Unite pentru a apăra Taiwanul de orice invazie. Aso a spus că orice situație neprevăzută asupra Taiwanului ar trebui rezolvată prin dialog.

Pe măsură ce rivalitatea militară dintre Statele Unite și China se intensifică, concurența lor economică alimentează o cursă pentru a prelua conducerea în tehnologiile cheie, cum ar fi semiconductorii, inteligența artificială și calculul cuantic.

Apariția taberelor rivale de tehnologie reprezintă o provocare pentru Japonia, deoarece economia sa se bazează atât pe legăturile comerciale cu China, cât și cu Statele Unite. De asemenea, Japonia va cheltui mult pentru a ține pasul cu finanțarea pentru dezvoltarea tehnologiei, aşa cum fac Statele Unite, China și Europa.

Senatul SUA a adoptat recent Legea privind inovația și concurența din 2021, care autorizează cheltuieli de 190 miliarde dolari pentru tehnologie, inclusiv 54 miliarde dolari pentru creșterea producției de cipuri. Parlamentarii Camerei Reprezentanților dezbat o propunere separată care promite, de asemenea, o finanțare generoasă, „Asigurarea actului global american de conducere și angajare” sau Legea EAGLE.

Revizuirea anuală a securității japoneze include, pentru prima dată, o secțiune despre amenințările generate de schimbările climatice, despre care se spune că vor crește concurența pentru terenuri și resurse și ar putea declanșa mișcarea în masă a refugiaților climatici. O creștere a dezastrelor legate de încălzirea globală ar putea, de asemenea, extinde capacitățile militare, adaugă acesta, în timp ce topirea gheții din Marea Arctică ar putea duce la militarizarea apelor nordice.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CONPET SA (COTE) (23/09/2022)

Modificare Convocator AGOA 28/31.10.2022

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (23/09/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 16 sept. - 23 sept. 2022

Turbo Long on Societatea Nationala de (RCSNGTL2) (23/09/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:30 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie