Update articol:

Zeci de avioane de război chineze au zburat în apropiere de Taiwan, după demonstrația masivă de forţe navale SUA-Japonia

China a trimis duminică 39 de avioane de război în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan, cea mai mare incursiune de acest fel din acest an, potrivit CNN.

Zborurile aeronavelor Armatei de Eliberare a Poporului au venit la o zi după ce marinele americane și japoneze au făcut o demonstrație masivă de forță în Marea Filipinelor, alcătuind o flotilă care includea două portavioane ale marinei americane, două nave amfibie de asalt americane și un distrugător japonez de elicoptere, în esență un mic portavion. Două crucișătoare americane cu rachete ghidate și cinci distrugătoare au făcut parte, de asemenea, din exercițiu.

Marea Filipinelor este zona Oceanului Pacific la est de Taiwan, între insulă și teritoriile americane Guam și Insulele Mariane de Nord. Marina nu a spus cât de aproape era flotila de Taiwan.

„Libertatea la maxim! Nimic nu ne reafirmă angajamentul față de un #FreeandOpenIndoPacific mai mult decât două transportatoare de atac, 2 Grupuri de nave amfibie de asalt, care navighează alături de prietenii noștri apropiați din Forța de autoapărare maritimă a Japoniei”, a spus viceamiralul Karl Thomas, comandantul Flotei a 7-a SUA, cu sediul în Japonia.

Marina SUA a spus că navele de război „desfășurau antrenament pentru a păstra și proteja o regiune indo-pacifică liberă și deschisă”.

Incursiunile avioanelor de război chineze

Taiwan și China continentală au fost guvernate separat de când naționaliștii învinși s-au retras pe insulă la sfârșitul războiului civil chinez, acum mai bine de 70 de ani.

Dar Partidul Comunist Chinez (PCC), aflat la guvernare, consideră insula auto-condusă  Taiwan ca parte a teritoriului său — în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată.

Beijingul nu a exclus forța militară pentru a lua Taiwanul și a menținut presiunea asupra insulei democratice în ultimii ani, cu zboruri frecvente cu avioane de război către ADIZ din Taiwan. Administrația Federală a Aviației din SUA definește ADIZ ca „o zonă desemnată a spațiului aerian deasupra uscatului sau apei în care o țară necesită identificarea imediată, localizarea și controlul traficului aerian al aeronavelor în interesul securității naționale a țării”.

Incursiunile de duminică au fost făcute de 24 de avioane de luptă J-16, 10 avioane de luptă J-10, două avioane de transport Y-9, două avioane de avertizare antisubmarin Y-8 și un bombardier H-6 cu capacitate nucleară, a spus Ministerul Apărării din Taiwan duminică. Ca răspuns, armata taiwaneză a emis avertismente radio și a desfășurat sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza activitățile, a adăugat acesta.

Incursiunile de duminică au marcat cel mai mare număr zilnic de avioane de război chineze care au intrat în ADIZ din Taiwan în acest an. Cel mai mare număr de incursiuni înregistrat vreodată a fost pe 4 octombrie anul trecut, când 56 de avioane militare au zburat în zonă în aceeași zi.

În timp ce incursiunile chineze de duminică au fost probabil o reacție la prezența navală mare pe care Tokyo și Washingtonul au expus-o în zonă, ele au servit și unui alt scop, a spus Collin Koh, cercetător la S. Rajaratnam School of International Studies din Singapore. „Fără îndoială că aceasta face parte din campania mai amplă a Beijingului care vizează erodarea voinței și a capacității Taiwanului de a continua să reziste”, a spus Koh.

El a subliniat recent prăbușirea unuia dintre cele mai bune avioane de luptă din Taiwan, un F-16V.

„Anumiți politicieni și ofițeri militari pensionați (din Taiwan) au ridicat problema posibilei penurii de piloți și a unei pregătiri insuficiente în fața cerințelor operaționale pentru a răspunde la frecventele survolări ale PLA”, a spus Koh.

Accidentul și aceste declarații „ar putea să semene îngrijorări în rândul publicului cu privire la capacitatea insulei de a-și susține poziția împotriva provocărilor militare repetate și în creștere declarate ale Chinei”, mai ales că Beijingul a promis că va continua incursiunile, a spus el.

„Cel mai recent zbor major, deși este în mod evident vizat de demonstrația de forță aliată în Marea Filipine, va avea cu siguranță un efect de întărire intenționat asupra dezbaterilor în curs din Taiwan”, a spus Koh.

Carl Schuster, fost director de operațiuni la Centrul Comun de Informații al Comandamentului Pacific al SUA, a declarat că China încearcă să mențină Taiwanul dezechilibrat și obosit — „cum un jucător de tenis își împinge adversarul să arunce mingea pe teren” — trimițând mai multe formațiuni de aeronave către insulă din baze mai îndepărtate de pe continent.

El a mai spus că exercițiile navale dintre SUA și Japonia au trimis un mesaj Chinei nu numai despre Taiwan, ci și despre acțiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud și în apropierea insulelor Senkaku controlate de Japonia, pe care China le numește Diaoyu și susține, ca și Taiwan, că fac parte din teritoriul său suveran.

Insulele sunt mai aproape de Taiwan decât Tokyo, iar navele chineze au fost o prezență aproape constantă în apropierea lor de luni de zile, a declarat ministrul japonez al Apărării pentru CNN toamna trecută. SUA susțin că Senkaku intră sub incidența tratatului de apărare reciprocă SUA-Japonia, care obligă Washingtonul să îi apere ca orice altă parte a teritoriului japonez.

Schuster a spus că, în timp ce marele exercițiu naval trimite un mesaj, locația sa înseamnă că nu a fost prea provocator.

 

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

Erste Group Bank AG (EBS) (04/10/2022)

Notificare - detineri < 5%