Update articol:

Japonia: Secretarul de stat Antony Blinken confirmă angajamentului SUA de a apăra Japonia

Antony Blinken Sursa foto: Twitter

Noul ministru de externe al Japoniei, Yoshimasa Hayashi, a declarat sâmbătă că secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, l-a asigurat într-un apel telefonic că angajamentul american de a apăra Japonia, inclusiv insulele sudice revendicate de China, rămâne neclintit, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Legăturile bilaterale dintre Japonia şi China sunt afectate de o dispută teritorială în legătură cu un grup de insule administrate de japonezi în Marea Chinei de Est, denumite Senkaku în japoneză şi Diaoyu în chineză, precum şi de moştenirea agresiunii militare a Japoniei.

“Secretarul Blinken a afirmat că angajamentul SUA de a apăra Japonia, inclusiv aplicarea articolului 5 din Tratatul de securitate Japonia-SUA pentru insulele Senkaku, este neclintit”, a declarat Hayashi reporterilor.

Articolul 5 al tratatului spune că fiecare parte recunoaşte că un atac armat asupra teritoriilor aflate sub administraţia Japoniei ar fi periculos pentru pacea şi siguranţa sa şi că va acţiona pentru a face faţă pericolului comun.

Totodată, şeful diplomaţiei japoneze a mai spus că omologul american îi împărtăşeşte opinia conform căreia pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan sunt importante.

Tensiunile în această strâmtoare au crescut în ultimele luni, Taiwanul acuzând de mai bine de un an misiuni repetate ale forţelor aeriene chineze în apropierea insulei autonome despre care Beijingul pretinde că îi aparţine.

Yoshimasa Hayashi şi Antony Blinken şi-au exprimat opoziţia fermă faţă de încercările unilaterale ale Chinei de a schimba status quo-ul în Mările Chinei de Est şi de Sud şi au convenit asupra unei cooperări strânse între cele două ţări aliate în problemele referitoare la China, potrivit informaţiilor furnizate de un comunicat al ministerului japonez de externe.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ALTUR S.A. (ALT) (02/12/2021)

Litigii -26.11.2021 - versiune limba engleza