Update articol:

“Je ne regrette rien”: Macron își apără comentariile despre faptul că Franţa nu este „vasalul” SUA în problema Taiwanului

Emmanuel Macron Sursa foto: elysee.fr
  • Franța nu are lecții de învățat de la nimeni, a spus președintele.

Președintele francez Emmanuel Macron a insistat miercuri că trimiterea de către Franța a unei fregate în Taiwan arată angajamentul său față de securitatea regională, dar și-a dublat remarcile că Franța nu va acționa ca un „vasal”, urmând SUA într-un conflict China-Taiwan.

„A fi aliați nu înseamnă a fi vasali… Doar pentru că suntem aliați, doar pentru că facem împreună lucruri pe care hotărâm să le facem, nu înseamnă că nu avem dreptul să gândim singuri”, a spus Macron în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul olandez Mark Rutte într-o vizită în Olanda.

„Când ne uităm la fapte, Franța nu are lecții de învățat de la nimeni, nici în teatrul ucrainean, nici în teatrul Sahel, nici în teatrul din Taiwan”, a spus Macron.

Emmanuel Macron a declarat că poziţia Franţei cu privire la Taiwan nu s-a schimbat şi că el este favorabil “statu quo”-ului actual al insulei, potrivit Reuters.

Anterior, o sursă diplomatică franceză s-a exprimat în apărarea lui Emmanuel Macron în legătură cu afirmaţiile acestuia care au provocat “nedumerire” în multe cancelarii occidentale, inclusiv la Washington: “Suntem aliaţi ai SUA, aliaţi de încredere, solizi, angajaţi, dar suntem aliaţi care decidem pentru noi înşine”.

Emmanuel Macron a suscitat un val de critici în SUA şi în Europa, invitând Uniunea Europeană “să nu se ia” după Washington sau Beijing în problema Taiwanului.

“Cel mai rău lucru ar fi să gândim că noi, europenii, ar trebui să urmăm” poziţiile altora în problema Taiwanului “şi să ne adaptăm ritmului american sau unei surescitări chineze”, a spus el într-un interviu acordat site-ului american Politico şi cotidianului economic francez Les Echos, apărut duminică.

Aceste cuvinte au fost interpretate drept o distanţare de Washington, în timp ce SUA sunt foarte angajate faţă de Ucraina de la începutul ofensivei ruse.

“Preşedintele Republicii îşi asumă în întregime cele spuse”, a insistat sursa diplomatică pentru AFP.

Franţa nu se dezinteresează de tensiunile din jurul Taiwanului, a mai spus aceasta, în timp ce China a desfăşurat exerciţii militare pentru a exercita presiuni asupra insulei.

Beijingul percepuse ca pe o ameninţare întâlnirea de săptămâna trecută între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi Kevin McCarthy, al treilea om ca poziţie în statul american.

“Preşedintele nu a spus că nu ne vom preocupa de securitatea Taiwanului, nu a spus că nu vom fi acolo pentru a apăra o regiune Indo-Pacifică deschisă”, a continuat sursa diplomatică.

Afirmaţia preşedintelui francez a fost percepută de asemenea ca atribuind americanilor principala responsabilitate pentru tensiunile din regiune, notează AFP.

“Şeful statului (francez) ştie că Joe Biden nu vrea război”, a ripostat sursa diplomatică franceză. În cursul deplasării sale în China săptămâna trecută, “Xi Jinping i-a spus că este pentru o soluţie paşnică şi nu se grăbeşte în ceea ce priveşte Taiwanul”, a adăugat aceasta.

Parisul a deplâns de altfel, “cuvintele jignitoare” ale lui Donald Trump faţă de Emmanuel Macron după vizita acestuia în China.

“Macron, care îmi este prieten, este cu China şi pe cale de a-l pupa în fund”pe Xi, a apreciat fostul preşedinte american.

În cursul unei “frumoase vizite” în 2019 în Oraşul interzis, “Donald Trump avusese o frază: ‘Eu nu pot blama China'”, a amintit critic sursa diplomatică franceză.

 

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023