Update articol:

Jeremy Corbyn: Impunerea unui Brexit fără acord în timpul unei campanii electorale ar fi un “abuz de putere”

Impunerea unui Brexit fără acord în timpul unei campanii electorale ar fi “un abuz de putere fără precedent, neconstituţional şi antidemocratic” al premierului Boris Johnson, a apreciat joi liderul laburist Jeremy Corbyn, relatează Reuters.

Într-o scrisoare adresată lui Mark Sedwill, cel mai înalt oficial guvernamental britanic, Corbyn precizează că Partidul Laburist nu va susţine niciodată ieşirea din UE fără acord şi că este îngrijorat de informaţiile care sugerează că Johnson va face exact acest lucru, potrivit Agerpres.

Anterior în cursul acestei luni, Sunday Telegraph a relatat că Dominic Cummings, consilier al lui Johnson, le-a spus miniştrilor că şeful executivului ar putea programa noi alegeri după termenul-limită pentru Brexit 31 octombrie, dacă va pierde un vot de încredere în parlament.

Unii parlamentari caută moduri de a încerca să stopeze un Brexit fără acord, inclusiv depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului lui Johnson, care are o majoritate de un singur vot, când parlamentul se va întruni în septembrie.

“Impunerea unei ieşiri fără acord împotriva unei decizii a parlamentului şi lipsirea alegătorilor de o decizie în cadrul unor alegeri generale deja convocate, ar fi un abuz de putere fără precedent, neconstituţional şi antidemocratic al premierului ales nu de public, ci de un mic număr de membri nereprezentativi ai Partidului Conservator”, a scris Corbyn.

El a adăugat că potrivit regulilor electorale orice chestiuni politice pe care un guvern ar vrea să le schimbe ar trebui amânate până după noile alegeri.

“De aceea aş fi recunoscător pentru confirmarea dvs că, dacă Marea Britanie trebuie să părăsească UE fără acord în timpul unei campanii electorale, guvernul ar trebui să solicite o prelungire limitată în timp a aplicării articolului 50, să lase electoratul să decidă şi noul guvern să facă paşii necesari în baza dorinţelor alegătorilor”, a precizat el.

Johnson a promis să scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie cu sau fără acord de Brexit, făcând să crească probabilitatea unei ieşire fără acord din UE, care a dus la devalorizarea lirei sterline, notează Reuters.

Însă parlamentul, care până acum nu a ratificat niciun acord pentru părăsirea UE, a votat în mod repetat împotriva unui Brexit fără acord, fiind foarte probabilă o reluare a luptei cu guvernul după revenirea din vacanţă, în septembrie.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/12/2021)

Achizitie companie de proiect parc fotovoltaic

SOCIETATEA DE CONSTRUCTII NAPOCA SA (NAPO) (07/12/2021)

Cerere de deschidere a procedurii insolventei

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (07/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (07/12/2021)

Finalizare Plan de plata pe baza de actiuni

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (07/12/2021)

Tarife reglementate aplicabile de la 01 ianuarie 2022