Update articol:

Jimmy Carter spune că invadarea Ucrainei de către Rusia „amenință securitatea în Europa și în întreaga lume”

https://twitter.com/CarterLibrary/ https://twitter.com/CarterLibrary/

Fostul președinte Jimmy Carter a declarat joi că invadarea Ucrainei de către Rusia încalcă legea internațională și „amenință securitatea” în Europa și pe tot globul, alăturându-se celorlalți foști președinți în viață care condamnă atacul Kremlinului asupra vecinului său.

„Atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei folosind arme militare și cibernetice încalcă dreptul internațional și drepturile fundamentale ale poporului ucrainean”, a spus Carter într-un comunicat postat pe Twitter. „Condamn acest atac nedrept asupra suveranității Ucrainei care amenință securitatea în Europa și în întreaga lume și fac apel la președintele Putin să oprească orice acțiune militară și să restabilească pacea”.

SUA și aliații, a spus fostul președinte, „trebuie să fie alături de poporul Ucrainei în sprijinul dreptului său la pace, securitate și autodeterminare”.

Rusia a lansat joi dimineața o invazie a Ucrainei, trimițând trupe în fosta națiune sovietică de pe trei fronturi și trăgând cu rachete în mai multe locații din apropierea capitalei, Kiev, într-un atac amplu care a atras condamnarea profundă din partea liderilor mondiali. În SUA, președintele Joe Biden a dezvăluit noi sancțiuni dure menite să pedepsească Moscova pentru invazia sa pe scară largă, iar predecesorii săi s-au alăturat pentru a critica mișcarea Rusiei.

Carter este venerat pe scară largă ca un președinte american care a avut un interes deosebit pentru politica externă și a susținut drepturile omului. Vorbind la ceremonia de începere a Universității Notre Dame din 1977, Carter și-a definit viziunea asupra politicii externe spunând: „Politica noastră se bazează pe o viziune istorică a rolului Americii. Politica noastră este derivată dintr-o viziune mai largă asupra schimbării globale. Politica noastră are rădăcini în valorile noastre morale, care nu se schimbă niciodată. Politica noastră este întărită de bogăția noastră materială și de puterea noastră militară. Politica noastră este menită să servească omenirea.”

Foștii președinți americani Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton au împărtășit sentimentele lui Carter, condamnând invazia în propriile lor declarații de joi.

“Guvernul și poporul american trebuie să fie solidare cu Ucraina și poporul ucrainean, în timp ce caută libertatea și dreptul de a-și alege propriul viitor. Nu putem tolera hărțuirea și pericolul autoritar pe care Putin îl reprezintă”, a spus Bush în declarația sa.

Obama a cerut sprijin bipartizan pentru sancțiunile lui Biden, spunând: „Pot exista unele consecințe economice ale unor astfel de sancțiuni, având în vedere rolul semnificativ al Rusiei pe piețele energetice mondiale. Dar acesta este un preț pe care ar trebui să fim dispuși să-l plătim pentru a lua o poziție de partea libertății.”

Clinton a spus că „lumea va trage Rusia și Rusia la răspundere, atât din punct de vedere economic, cât și politic, pentru încălcarea dreptului internațional”.

Miercuri, fostul președinte Donald Trump a numit operațiunea militară a Rusiei în Ucraina „un lucru foarte trist pentru lume” și a susținut într-un interviu Fox că ​​nu s-ar fi întâmplat în timpul administrației sale. Dar vorbind marți la o emisiune radio conservatoare găzduită de Clay Travis și Buck Sexton, Trump a salutat dezmembrarea de către președintele rus Vladimir Putin a Ucrainei independente, democratice și suverane, considerând-o drept o mişcare de „geniu”.