Update articol:

Johan Meyer: “Mai mulți investitori interesați de participația FP la Hidroelectrica”

Johan Meyer, CEO FTIML & Manager de Portofoliu Fondul Proprietatea
  • FP amintește că dorește listarea Aeroporturi București

Fondul Proprietatea discută cu numeroși investitori vânzarea deținerii de 19,9% la Hidroelectrica, a declarat astăzi Johan Meyer, managerul FP, care însă nu a dorit să dea nume. În portofoliul FP, pachetul la Hidroelectrica figurează la 760 milioane de euro, evaluând compania la 3,8 miliarde de euro.

Meyer a spus: “Discutăm (n.n. vânzarea Hidroelectrica) cu mai multe părţi interesate. Nu suntem în punctul în care să facem un anunţ. Este un proces în derulare. Există în mod clar un interes crescut”.

Managerul FP a mai spus că Hidroelectrica nu reprezintă bijuteriile coroanei numai pentru Fondul Proprietatea, ci şi pentru România. Acesta a adăugat: “În zilele noastre, când energia verde este atât de discutată şi atât de relevantă pentru modul de producere şi de consum al energiei în viitor, o societate ca Hidroelectrica, cu 100% generare de putere hidro, este un activ extrem de valoros şi vrem să ne asigurăm că acest lucru se reflectă în discuţiile pe care le avem cu orice părţi interesate”,

Întrebat despre disponibilitatea FP să renunțe la un asemenea activ generator de dividende, Meyer a spus: “Pe de o parte este obligaţia noastră să creăm valoare pentru acţionari şi în prezent, da, generează dividende, dar dacă cineva ar fi dispus să plătească să zicem de două ori valoarea la care am listat-o în portofoliul nostru, noi ca manageri de portofoliu nu ne-am face treaba dacă nu analizăm oferta şi sigur ar fi la latitudinea noastră şi a acţionarilor ce să facem cu banii primiţi: să-i distribuim, să-i investim sau să-i reinvestească ei sau să-i reinvestim în numele lor”.

Managerul FP a mai precizat: “Am observat că mandatul Consorțiului de listare pentru Hidroelectrica nu a fost extins la cea mai recentă Adunare Generală a Acționarilor, de pe 6 august 2018. Această situație generează o oportunitate pentru Guvern să selecteze un nou consorțiu, care poate revigora și continua procesul de listare.

Guvernul are acum șansa unui nou început pentru cea mai așteptată listare pe piața locală de capital.”

Hidroelectrica a înregistrat, în primul semestru al anului, un profit net de 962 de milioane de lei, în timp ce veniturile din exploatare au ajuns la 1,998 miliarde lei. În iulie 2018, Hidroelectrica a plătit acţionarilor dividende în valoare de 1,134 miliarde de lei.

Meyer a mai amintit că Fondul Proprietatea vrea ca Guvernul să acceseze piaţa de capital prin listarea CN Aeroporturi Bucureşti, pentru a finanţa extinderea acestui aeroport.

Johan Meyer a declarat, potrivit Agerpres: “Primul lucru pe care oamenii îl vad când sosesc în România este aeroportul. Este “faţa României” şi are un potenţial extraordinar să lase o impresie frumoasă. Dat fiind traficul record de pasageri, care va continua să crească conform estimărilor, este nevoie cu certitudine de creşterea capacităţii aeroportuare a Aeroportului Henri Coandă pentru buna gestionare a fluxurilor de pasageri. Încurajăm Guvernul să acceseze piaţa de capital prin listarea CN Aeroporturi Bucureşti, pentru a finanţa extinderea acestui aeroport”.

De asemenea, Fondul Proprietatea a anunțat că va continua să conteste majorarea de capital social la Poşta Română. Oficialul FP a explicat: “Majorarea de capital social nu a fost încă finalizată, deşi societatea a primit banii şi continuăm să contestăm acest lucru pentru că a o împiedica să aibă loc pentru că cea mai mare problemă aici este că nu ni s-a prezentat un plan credibil pentru afacere. Deci din punctul nostru de vedere, ca investiţie, ar însemna să aruncăm bani pe fereastră şi nu este un lucru pe care vrem să-l facem cu capitalul investitorilor noştri. Cu siguranţă este o întreprindere care poate fi transformată, dar trebuie să existe dorinţa Guvernului, acţionarilor şi managementului şi acesta este unul dintre motivele pentru care ne concentrăm atât de mult pe existenţa unei supervizări independente şi a unui management profesionist la aceste societăţi, pentru a crea şi pune în practică asemenea planuri de restructurare şi dezvoltare pe un model durabil pe termen lung”.
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Bogdan Cojocaru, a declarat la sfârşitul lunii iulie că “Poşta Română” (CNPR) nu poate utiliza suma de 170 de milioane de lei, rezultată din procesul de capitalizare demarat de statul român, din cauza mofturilor acţionarului minoritar (Fondul Proprietatea, n.r.).

La începutul lunii mai, ministerul de resort anunţa, într-un comunicat de presă, că statul român a virat o primă tranşă în valoare de 153 milioane de lei în conturile CNPR, demarând astfel procesul de majorare a capitalului social al operatorului de servicii poştale, conform prevederilor legale.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022