Update articol:

JP Morgan: Ne așteptăm ca BNR să crească dobânda cu 50 puncte de bază, în ianuarie, dar va fi prea puțin și prea târziu

bnr

JP Morgan se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să crească dobânda cheie cu 50 puncte de bază, în ianuarie, dar va fi prea puțin și prea târziu, conform unui raport din 13 decembrie.

Analiștii consideră că sunt necesare și măsuri prudențiale pentru a limita creșterea creditării.

JP Morgan notează: “O altă creștere de 50 puncte (n.n. a dobânzii cheie) este probabilă în februarie, ceea ce probabil va menține BNR în urma colegilor săi regionali, în ciuda faptului că se confruntă cu cele mai mari riscuri pe termen mediu, din cauza decalajului de producție si a probabilității de lărgire a acestuia pe termen mediu. BNR se confruntă și cu o situație de valută ușor supraevaluată – leul rămâne cel mai puternic din grupul CE4 (Polonia, Ungaria, Cehia) – bazat pe ULC (costul unitar al forţei de muncă) – avand un impact negativ asupra exporturilor.

Această situație ar necesita mai multă depreciere nominală a leului, dar un astfel de obiectiv este greu de implementat când inflația este atât de ridicată. Toți acești factori implică faptul că BNR va trebui în cele din urmă să urce dobânda mai mult decât colegii săi din CE4 – vedem un vârf de 5,50% în 2023, dar credem că riscurile sunt în creștere”

BNR a decis, pe 9 noiembrie, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 1,75%pe an, de la 1,5% pe an.

Rata anuală a inflației a continuat să crească deasupra limitei superioare a intervalului țintei în luna septembrie, urcând la 6,29 la sută, semnificativ peste nivelul prognozat, de la 5,25 la sută în august și 3,94 la sută în iunie.

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2021 a fost de 7,8%.

Din perspectivă regională, România continuă să aibă cea mai scăzută inflație de bază, dar, pe măsură ce avansăm în 2022, este probabil ca România sa aiba cea mai mare inflație de bază dintre țările CE4, potrivit JP Morgan, care considera ca BNR a reacționat cel mai puțin la creșterea inflatiei

De asemenea, având în vedere politica guvernului, este probabil ca creșterea salariilor să rămână robustă, chiar dacă piața muncii nu se restrânge atât de mult pe cât era de așteptat, mai arata analistii.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)