Update articol:

JPMorgan: Evergrande şi alte companii imobiliare chineze au datorii de miliarde de dolari în afara bilanţului contabil

Banca de investiții JPMorgan estimează  că gigantul imobiliar chinez Evergrande cu probleme și mulți dintre rivalii săi majori au datorii în afara bilanțului în valoare de miliarde de dolari, care, odată adăugate, le măresc gradul de îndatorare, transmite Reuters.

Analiştii JP Morgan specializaţi în sectorul imobiliar din China şi Hong Kong au spus că este probabil ca tactica să fi fost folosită pentru a ajuta firmele să pară că se conformează noilor limite de îndatorare introduse anul trecut, dar cazul Evergrande pare a fi cel mai extrem.

”În locul unei reduceri reale a îndatorării, credem că Evergrande a transferat o parte din datoriile cu dobândă în categoria datoriilor din afara bilanţului, cum ar fi hârtiile comerciale, produsele de administrare a averilor şi instrumentele financiare perpetue, care nu sunt considerate oficial ca datorii.”

Analiştii estimează că raportul între datorii şi active al Evergrande era de cel puţin 177% în primul semestru, în loc de cel raportat, de 100%.

“Este posibil ca raportul real să fie și mai mare, deoarece datele privind unele datorii în afara bilanțului nu sunt disponibile publicului”, a adăugat JPMorgan, spunând că datoria “deghizată”, așa cum o numeşte, a adăugat până la 55% din datoria globală a lui Evergrande .

Alte firme majore ale căror niveluri de îndatorare ar fi probabil mai mari decât cele raportate formal includ R&F Properties (2777.HK) la 139% față de 123%, Sunac China Holdings (1918.HK) la 138% față de 87% raportat și Country Garden (2007) .HK) la 76% raportat la 50%.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022