Update articol:

Criza datoriilor dezvoltatorului imobiliar chinez Evergrande – acțiunile cad cu 17%

O criză a datoriilor care implică al doilea cel mai mare dezvoltator de proprietăţi din China a atras atenția investitorilor în ultima săptămână.

 

Evergrande, compania cu sediul în Shenzhen, se confruntă cu o incapacitate de plată a datoriei sale de aproximativ 300 de miliarde de dolari. Criza are ecouri ale falimentului Lehman Brothers, care a marcat săptămâna trecută aniversarea a 13 ani, o evoluție care la acea vreme a trimis valuri de șoc pe piețele globale.

Ed Yardeni, președintele Yardeni Research, spune că este puțin probabil ca Evergrande să aibă un impact la fel de grav ca falimentul Lehman atunci când economia globală și piețele de credit s-au prăbușit. În schimb, el îl consideră similar cu un eveniment diferit, chiar cu un deceniu mai devreme.

“Dacă este similar cu ceva, pot spune că este similar cu Long-Term Capital Management, o calamitate care a avut loc în 1998, dar care a fost abordată foarte repede de Rezerva Federală și de marile bănci și nu a avut nicio implicație globală”, a declarat Yardeni la CNBC.

La fel ca în cazul fondului speculativ de gestionare a capitalului pe termen lung Long-Term Capital Management, Yardeni vede intervenția guvernului în Evergrande ca prevenind orice colaps sau contagiune.

„Realitatea este că este prea mare pentru a falimenta și cred că guvernul chinez va interveni în mare măsură. Nu cred că vor salva managementul … dar va fi restructurat într-un mod care nu va afecta prea mult economia și nu va afecta economia globală sau piețele financiare așa cum a făcut Lehman”, a spus Yardeni.

Chiar dacă se evită o criză legată de Evergrande, Yardeni nu vede piețele chineze revenind în curând. El spune că Evergrande este doar un motiv pentru care investitorii evită regiunea.

Evergrande le oferă investitorilor posibilitatea de a fi plătiţi cu proprietăţi în loc de numerar

 

„Dacă aţi investit în acțiuni chinezești, există multe motive pentru a ieși, sincer”, a spus Yardeni, explicând: „Partidul comunist chinez care conduce guvernul acolo s-a amestecat, intervenind pe piețe, întrerupând guvernanța corporativă, spunând companiilor cum ar trebui să își gestioneze afacerile. Nu aș cumpăra acţiuni în scădere în China”.

Beijingul a înăsprit reglementările privind industriile precum tehnologia și educația privată în ultimele luni. Acest control sporit a dus la scăderea piețelor şi a acţiunilor chineze cotate în SUA.

Continua incertitudine din China ar putea fi un beneficiu pentru piețele SUA, a spus Yardeni. „Există mulți investitori globali care doresc să investească în domenii în care se simt confortabil, unde există reguli de guvernanță corporativă, unde există legi contractuale care sunt respectate. Cred că mulți bani care s-au globalizat și care ar fi putut fi tentați să meargă în China pot veni foarte bine în SUA ”, a spus el.

Yardeni are un obiectiv de preț de 5.000 la S&P 500 pentru sfârșitul anului 2022, deși spune că indicele de referință ar putea atinge acest nivel mai devreme. S&P 500 a închis vineri la 4.433.

Indicele Hang Seng scade cu aproape 4%, pe măsură ce acțiunile Evergrande scad cu 17%, iar alte stocuri de proprietăți scad

Indicele Hang Seng din Hong Kong a înregistrat pierderi pe piețele din Asia și Pacific în cursul şedinţei bursiere de luni, acțiunile dezvoltatorului chinez Evergrande Group continuând să scadă.

Indicele Hang Seng a scăzut cu 3,87% până luni după-amiază, iar acțiunile China Evergrande Group au scăzut cu aproape 17%. Indicele Hang Seng Properties a scăzut la cel mai redus nivel de 52 de săptămâni, ultima tranzacționare fiind cu aproape 7% mai mică.

Acțiunile asigurătorilor au scăzut, de asemenea. AIA a scăzut cu aproximativ 6%, în timp ce Ping An Insurance s-a diminuat cu 7,52%.

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)