Update articol:
O NOUĂ RUNDĂ ÎN RĂZBOIUL COMERCIAL SUA-UE

Juncker avertizează că UE va majora taxele pe importurile de autoturisme, dacă Trump va proceda la fel

Photo: European Commission Photo: European Commission

Uniunea Europeană va răspunde pe măsură dacă preşedintele american Donald Trump îşi retrage promisiunea de a nu impune taxe vamale pe importurile de autoturisme, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în timp ce tensiunile comerciale dintre Europa şi Statele Unite au crescut din nou, relatează vineri Reuters.

Juncker a declarat pentru canalul german ZDF că UE nu va permite nimănui să-i stabilească politica comercială. Dacă Washington-ul a decis să impună taxe pe vehicule, a spus el, “atunci vom face la fel”.

Trump a respins, joi, o ofertă UE de eliminare a taxelor vamale pe autoturisme şi a declarat că politicile comerciale ale UE sunt “aproape la fel de rele ca şi cele ale Chinei “, menţionează Bloomberg News, potrivit Agerpres.

Juncker a spus că în iulie a negociat cu Trump un ”acord de încetare a focului” privind comerţul cu SUA, adăugând că deşi astfel de înţelegeri sunt adesea în pericol, ele au fost în general respectate.

Cancelarul german Angela Merkel urmează să se întâlnească cu Juncker marţi, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Ulrike Demmer. Ea a refuzat să comenteze remarcile recente ale preşedintelui Trump, dar a spus că Germania a căutat în mod fundamental să reducă barierele comerciale şi să promoveze comerţul liber.

Problema comerţului va fi de asemenea abordată şi în cadrul unei întâlniri Merkel- Emmanuel Macron.

UE rămâne în conflict cu Statele Unite pe numeroase teme economice, precum blocarea de către SUA a numirii judecătorilor la OMC, taxele vamale impuse din motive de securitate naţională şi atitudinea dură a Washingtonului faţă de China.

Trump a fost de acord în iulie să amâne impunerea taxei vamale de 25% pe autoturismele importate din UE, în timp ce Statele Unite şi UE negociau depăşirea altor bariere comerciale, dar oficialii americani au fost nemulţumiţi de ritmul lent al progreselor.

Adresându-se comisiei pentru comerţ a Parlamentului European, comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmstrom a declarat, recent, că există “dezacorduri profunde” între Statele Unite şi UE.

BVB | Știri BVB

Turbo Certificates on Natural Gas Future (RBNAGTL2) (04/12/2023)

Notificare Raiffeisen Bank International AG referitoare la certificatul RBNAGTL2

Sphera Franchise Group (SFG) (04/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB TLV TURBO LONG 11.5999995/1.7859/1.8290 (EBTLVTL4) (04/12/2023)

Reluare tranzactionare - ora 16:55 - Notificare Erste Group Bank AG suspendare limita variatie

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (04/12/2023)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 27-29.11.2023