Update articol:

Kârgâzstanul, o ţară aliată a Moscovei, “gata să lucreze mână în mână cu UE”

Sursa foto: president.kg

Kârgâzstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, aliată a Moscovei, este gata să conlucreze Uniunea Europeană, care doreşte să se orienteze spre această regiune unde influenţa rusă este contestată, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

“Kârgâzstanul este pregătit să lucreze mână în mână cu Uniunea Europeană pentru a rezolva probleme comune, pentru a promova dialogul şi pentru a găsi soluţii durabile”, a declarat sâmbătă Sadâr Japarov, care l-a primit pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la Ciolpon-Ata, pe malurile muntoase ale lacului Isâk-Kol.

Această întâlnire bilaterală a avut loc a doua zi după cel de-al doilea summit “Uniunea Europeană – Asia Centrală”, la care au participat Michel şi liderii celor cinci foste republici sovietice din regiune: Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Turkmenistan.

Japarov a subliniat potenţialul hidroelectric şi solar al acestei ţări muntoase cu aproximativ şase milioane de locuitori, din care izvorăsc principalele fluvii şi râuri din regiune.

El a apărat proiectul colosalului baraj Kambarata-1, ce urmează să fie construit pe râul Narân, care traversează Kârgâzstanul şi Uzbekistanul.

Dar în Asia Centrală, proiectele de centrale hidroelectrice rămân o sursă de tensiuni, în special între state, pe fondul unei penurii de apă tot mai mari, în ciuda mai multor acorduri existente.

Într-o declaraţie comună, Japarov şi Michel şi-au afirmat ataşamentul faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor.

Vineri, liderul kârgâz a cerut în mod deschis încetarea războiului din Ucraina, o declaraţie rară, deoarece Kârgâzstanul are grijă să nu critice Moscova, de care rămâne dependent economic şi militar.

Invazia rusă în Ucraina a dat un nou impuls relaţiilor dintre Asia Centrală şi UE, care doreşte să se afirme ca un actor important în această regiune în care influenţa rusă este tot mai contestată, în special de China.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023