Update articol:

KazMunayGas, acord cu firma rusă Tatneft pentru producția de butadienă

KazMunayGas, compania de stat de petrol și gaze din Kazahstan, a semnat recent un acord de joint venture cu Tatneft, compania rusă de petrol și gaze, cu sediul central în Almetyevsk, Tatarstan, Federația Rusă, pentru producția de butadienă, potrivit presei internaționale.

Conform acordului, ambii parteneri au convenit să înființeze o companie mixtă în regiunea Atyrau din Kazahstan, pe teritoriul National Industrial Petrochemical Technopark SEZ, în care KazMunayGas va deține 25% din participații, iar Tatneft – 75%. Proiectul joint-venture va presupune o investiție de 1 miliard USD cu o capacitate anuală de producție de 180.000 de tone de butadienă și cauciuc butadien.

La începutul lunii aprilie 2021, ambele companii au semnat un acord de cooperare pentru a elabora o foaie de parcurs pentru implementarea acestui proiect. „Proiectul joint-venture este programat să înceapă producția comercială de butadienă și derivații acesteia până în 2026”, se arată într-un comunicat KazMunayGas.

Conform KazMunayGas, este probabil ca proiectul să fie finanțat printr-o combinație de angajamente interne și datorii. Asociația mixtă va începe în curând strângerea de fonduri. KazMunayGas este operatorul național kazah pentru explorarea, producția, prelucrarea și transportul hidrocarburilor, reprezentând interesele statului kazah în industria petrolului și gazelor. Fondul de Stat Samruk-Kazyna deține 90,42% din acțiunile KazMunayGas, restul de 9,58% este deținut de Banca Națională a Kazahstanului.

Controlul operațional al acestei asocieri a fost atribuit popularului câmp petrolier Tengizchevroil (TCO) sau Tengiz, care a fost de acord să furnizeze materie primă pentru proiectul propus.

Conform condițiilor convenite, Tengizchevroil va produce și furniza butan, materia primă necesară pentru producția de butadienă, care va fi în cele din urmă furnizată fabricii de anvelope KamaTyresKZ din regiunea Karaganda și, de asemenea, va fi exportată în Uniunea Europeană, Rusia, China și Turcia etc. KamaTyresKZ este un proiect de joint venture al Tatneft și al grupului Allure din Kazahstan.

Conform KazMunayGas, punerea în funcțiune a fabricii de anvelope este programată pentru sfârșitul anului 2022, cu atingerea capacității maxime până în 2025. Capacitatea de producție a acestei fabrici este estimată la 3 milioane de anvelope pentru vehicule de pasageri și 500.000 de anvelope pentru vehicule comerciale.

În afară de Tengiz, materia primă pentru butadienă va proveni, de asemenea, din zăcămintele Korolev.

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie