Update articol:

Kissinger avertizează Washington să accepte un nou sistem global, altfel se va confrunta cu o situație geopolitică similară celei dinaintea Primului Război Mondial

Autor: Paul Antonopoulos, analist geopolitic independent

În condiţiile în care Casa Albă provoacă în mod continuu tensiuni împotriva Rusiei și Chinei, decanul politicii externe americane, Henry Kissinger, a avertizat dramatic săptămâna trecută Washingtonul să fie de acord cu un nou sistem internațional, altfel va continua să împingă tensiunile care conduc la o situație similară cu cea dinaintea Primului Razboi Mondial, potrivit unei opinii a analistului Paul Antonopoulos, publicată în infobrics.org.

Acesta a scris: «Într-un seminar web Chatham House cu fostul secretar britanic de externe, Jeremy Hunt, Kissinger, în vârstă de 97 de ani, a cerut SUA să creeze un echilibru cu forțele globale existente, adăugând: „Dacă vă imaginați că lumea se angajează într-o competiție nesfârșită bazată pe dominanța oricui este superior în acest moment, atunci o prăbuşire a ordinii este inevitabilă. Iar consecințele unei astfel de căderi ar fi catastrofale. ”

Diplomatul a cerut SUA să înțeleagă că nu fiecare problemă are „soluții finale” și a avertizat: „Dacă nu ajungem la o înțelegere cu China cu privire la acest punct, atunci vom fi într-o situație de tip pre-Război Mondial în care există conflicte perene care se soluționează imediat, dar unul dintre ei iese de sub control la un moment dat. ”

Cu toate acestea, ideea că SUA ar trebui să nu mai impună voința tuturor celorlalți nu va fi acceptată cu ușurință la Washington. Acest lucru este atestat de retorica tăioasă  și de insultele personale pe care președintele SUA Joe Biden le face continuu omologilor săi ruși și chinezi, Vladimir Putin și Xi Jinping.

Înaltul oficial chinez Yang Jiechi a declarat secretarului de stat american Anthony Blinken în 18 martie, în Alaska, că „Statele Unite nu au calificarea pentru a spune că vor să vorbească cu China dintr-o poziție de forță”. Apoi, ministrul rus de externe Sergei Lavrov și omologul său chinez Wang Yi au spus cu îndrăzneală câteva zile mai târziu, pe 22 martie, în cadrul întâlnirii lor de la Beijing, că „protejează în comun multilateralismul, mențin sistemul internațional cu ONU în centrul său și ordinea internațională bazată pe dreptul internațional , în timp ce se opun ferm sancțiunilor unilaterale, precum și interferențelor în afacerile interne ale altor țări. ”

Cariera lui Kissinger este pătată cu sânge dacă ne amintim de sprijinul său pentru Pakistan în timpul Războiului de Independență din Bangladesh, în ciuda masacrului a sute de mii de oameni și a violului în masă; a orchestrat o lovitură de stat militară în Chile pentru a-l înlătura pe Allende, ales în mod democratic, în favoarea dictaturii Pinochet; a susținut tacit Indonezia în uciderea în masă a sutelor de mii de timorezi de est; și a binecuvântat invazia Turciei în nordul Ciprului, care a dus la 200.000 de refugiați greci fără drept de întoarcere – printre multe alte lucruri.

Cu toate acestea, cea mai recentă declarație a sa despre SUA și sistemul internațional este de fapt o propunere matură care ar fi benefică pentru pacea mondială, dacă administrația Biden îi va accepta sfatul că ordinea globală se schimbă. Este puțin probabil ca Washingtonul să fie gata să pună capăt unilateral agresiunii sale puternice, deoarece crede în mod fals că poate menține o ordine unipolară.

Este întotdeauna dificil pentru Marile Puteri să accepte că lumea s-a schimbat, mai ales atunci când este în detrimentul lor. Comportamentul administrației Biden, care folosește în mod deliberat o retorică amenințătoare și inadecvată, demonstrează că nu va accepta rațional un sistem mondial multipolar, mai ales că rusofobia și sinofobia sunt în creștere.

Insultele personale împotriva lui Putin și Xi sunt o expresie a neputinței americane, mai ales atunci când realizăm că SUA nu s-a angajat din punct de vedere istoric în acest fel de retorică atunci când se afla la zenitul puterii sale. SUA nu mai este singura superputere a lumii și rivalii săi nu mai acceptă o astfel de agresiune, tocmai de aceea delegația chineză care a plecat luna trecută în Alaska a declarat clar că nu acceptă niciun limbaj de forță.

O problemă suplimentară pentru SUA este dacă aliații săi își vor tensiona relațiile cu China și Rusia și dacă vor accepta să fie împinși în conflicte cu ei. Există indicii că cele mai importante țări europene vor rezista cererilor SUA. Acest lucru este dovedit de gazoductul Nord Stream 2, în care încercările americane de a preveni construcția sa sunt întâmpinate cu rezistență din partea unor țări importante ale Uniunii Europene, în ciuda plângerilor nesfârșite din partea unor ţări minore precum Lituania și Polonia.

Robert Gates, fost director al CIA și secretar al apărării SUA, a recunoscut într-un interviu recent acordat cu Washington Post că sancțiunile împotriva Rusiei nu sunt de niciun folos pentru SUA. De asemenea, analistul Robert Kaplan descrie Rusia ca o „problemă din iad” deoarece nu poate fi supusă. Kaplan a oferit motive pentru care este necesar ca Rusia să „se îndepărteze de alianța unilaterală cu China” și să găsească un echilibru cu SUA.

Politica greșită de agresiune a Washingtonului de a menține o ordine mondială unipolară a acționat în favoarea Chinei și a Rusiei, în special în accelerarea cooperării lor. Occidentul nu mai poate suprima puterea economică a Chinei sau puterea militară a Rusiei. Strategii militari din Occident sunt conștienți de faptul că cooperarea ruso-sino nu poate fi compensată de nimic. În cele din urmă, Washingtonul va trebui să recurgă la o strategie asemănătoare sugestiei lui Kissinger de a găsi echilibrul, acceptând totodată realitatea multipolară care a fost stabilită”.

 

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical