Update articol:

Klaus Iohannis pledează pentru energia nucleară şi gaze naturale ca soluţii intermediare spre economia verde

Klaus Iohannis: Sursa foto: presidency.ro

Dacă vrem să mergem spre o economie mai verde avem nevoie de soluții intermediare, a declarat Președintele României, Klaus Iohannis, la Bruxelles, în marja participării la reuniunea Consiliului European, pledând pentru energia nucleară şi gaze naturale.

Acesta a spus: “Este foarte posibil și asta ne dorim ca undeva, în 2040 – 2050, sursele regenerabile – energia solară, energia vântului și așa mai departe – să reprezinte o parte foarte mare din producția de energie. Dar până atunci trebuie să ajungem cumva, și opinia noastră, în România, este că trebuie să folosim centralele nucleare, să le modernizăm și să extindem energia electrică produsă în nuclear.

În același timp, noi în România suntem hotărâți și trebuie să folosim gazul natural pentru încălzire, pentru generare de electricitate și în industrie. Deci, trebuie să avem clar energie nucleară și gaz. Pentru asta ar fi excelent și am prezentat și am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni, ceea ce s-ar reflecta în ceea ce se numește un act delegat al Comisiei sau taxonomia pe nuclear și gaz, într-o formulare mai științifică. Am solicitat foarte ferm Comisie să vină cu acest act delegat cât se poate de repede, încă în această toamnă”.

Conform lui Iohannis, România este parte din grupul statelor europene care dorește să continue producerea energiei electrice, a electricității în centrale nucleare: “Așa cum s-a exprimat Franța, fix așa ne-am exprimat şi noi. S-a format un grup de state care dorește să promoveze ca şi energie sustenabilă de tranziție nuclear şi gaz. Noi suntem printre ei. Insistăm, de asta am subliniat în prima parte a alocuțiunii mele că vrem să fie acceptate pe actul delegat, deci taxonomia europeană să cuprindă nuclearul şi gazul natural. Însă trebuie să vedem şi aici lucrurile cum sunt. Nu toată lumea în Europa dorește aceste lucruri şi sunt două grupuri: un grup de state în care ne numărăm noi, Franța şi alții care folosesc şi acum centralele nucleare şi gazul şi doresc s-o facă şi în continuare, sunt alții care sunt mai reticenți. Vom vedea cum evoluează lucrurile. Pentru România, un lucru este foarte clar, noi vom dezvolta centralele nucleare şi vom dezvolta şi rețeaua de gaz metan. Asta este clar. Optimal ar fi sigur să beneficiem şi de finanțare, şi de fonduri europene, iar în ce privește stocurile strategice, România are capacități de stocare şi, dacă se găsește o soluție europeană vom fi parte din ea”.

Referitor la preţurile de pe piaţa energiei, Klaus Iohannis a spus: “Noi știm de acasă că avem o problemă cu prețurile la energie, mai ales cu preţurile la electricitate şi adevărul este că noi am găsit acasă soluţiile pentru familiile cu venituri mici, familiile vulnerabile cum se spune, avem o legislație gata pregătită şi vor fi compensate facturile, vor exista posibilități de amânare. Deci noi deja am rezolvat problema pentru lunile următoare la noi acasă. Însă chestiunea din păcate nu este așa simplă. Dacă preţurile la energie vor creşte în continuare automat aceste creșteri se vor reflecta şi în alte preţuri şi cred că acesta nu este lucrul dorit nici de politicieni, nici de oamenii simpli. În consecinţă, am fost foarte ferm şi foarte clar ieri în discuţiile de la Consiliu. Trebuie să găsim pe lângă soluțiile naţionale, deci soluţiile pe care le găsește fiecare acasă, trebuie să găsim şi abordări şi soluţii europene ferme.

În acest sens, am solicitat să avem un plan clar pentru această iarnă, să verificăm de ce au crescut prețurile, unde s-a greșit ca să nu se repete și să luăm măsuri să mergem înspre soluții sustenabile, adică să găsim soluții pentru ca aceste prețuri să revină la normalitate”.

Referitor la reducerea dependenței de gazul rusesc, Klaus Iohannis a spus că soluția este cunoscută – “dezvoltarea altor forme de producere a energiei, la noi nuclear, vânt, solar. Acestea trebuie dezvoltate, este foarte evident şi pentru tranziție trebuie să folosim gazul, noi, gazul din Marea Neagră. Pentru Europa există soluții alternative. Există gaz în nordul Africii, există gaz în estul Mediteranei, dar pentru asta trebuie să dezvoltăm în continuare rețelele care permit transportul acestui gaz din alte surse şi se lucrează la aceste lucruri, dar trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt, nu se întâmplă nici de azi, nici pe mâine, nici într-un an, sunt schimbări profunde în întreaga piață care vor dura poate un deceniu sau mai mult şi până atunci trebuie să avem grijă de cetățenii noștri şi de economia noastră”.

Potrivit lui Klaus Iohannis, alte chestiuni care țin de combaterea schimbărilor climatice trebuie abordate mai repede, mai bine și mai rafinat: “Se discută, bunăoară, despre taxarea carbonului la granița Uniunii Europene. Adică să nu importăm mărfuri care sunt produse undeva în afară și producția produce multă poluare. Aceste lucruri trebuie taxate, însă aici trebuie să avem grijă să nu omorâm economia noastră europeană cu astfel de măsuri. Deci un întreg complex foarte complicat. Eu sunt foarte hotărât să rămân foarte implicată în temă și pentru România este o chestiune foarte, foarte importantă. Eu vreau să combatem ceea ce se numește sărăcia energetică, adică orice român să își poată permite energia, curentul, gazul și încălzirea și să fie disponibile, pe de altă parte să fim una din țările care se implică efectiv pentru combaterea schimbărilor climatice”.

 

BVB | Știri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCAB SA (MCAB) (03/12/2021)

Hotarare AGEA 03.12.2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/12/2021)

Tranzactii parti afiliate EFSA - OPCOM

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Hotarari AGA E 3 decembrie 2021

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014