Update articol:

Kovesi, la United For Justice din Ucraina: “Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”

Parchetul European (EPPO) poate ajuta autoritățile ucrainene cu investigații privind fraudele care afectează interesele financiare ale UE, a declarat Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef european, la Lviv, în cadrul conferinţei United4Justice. 

Potrivit procurorului şef european,  EPPO este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau dreptul de proprietate asupra bunurilor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al UE. Acest lucru ar contribui la încetinirea efortului de război al Rusiei și, cu confiscări în urma urmăririlor penale, chiar ar contribui la finanțarea reconstrucției Ucrainei după război.

În cadrul evenimentului la care au participat preşedintele Volodimir Zelenski şi procurorul general ucrainean Andriy Kostin,  Laura Codruţa Kovesi a spus: “Este un privilegiu să fiu aici astăzi; unul la care nu aș renunța pentru nimic. Aș dori să mulțumesc gazdelor noastre, bărbaților și femeilor libere din Ucraina, pentru că ne-au apărat pe toți cu puterea voinței lor.

Întâlniri ca aceasta ajută la formarea unei înțelegeri comune a situației. Prietenii noștri ucraineni au voința necesară, dar puterea rezistenței lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru. Una este să o declari, iar alta este să o oferi”.

“Puțini știu că, în iunie 1940, guvernul lui Winston Churchill a propus crearea unei uniuni franco-britanice, cu organe comune de apărare, politici externe, financiare și economice.

Această ultimă încercare de a preveni prăbușirea iminentă a Franței sub agresiunea nazistă a venit prea târziu. Una dintre explicațiile prezentate de Jean Monnet în Memoriile sale a fost că „Ambele națiuni, și chiar și cetățenii lor individuali, încă mai credeau în inima lor că pot scăpa și supraviețui singuri, prin propriile lor eforturi separate”.

Astăzi, asistăm din nou la o încercare de dominare, punând lumea în pericol de moarte. Suntem mai înțelepți decât predecesorii noștri?

Peste ani, istoria va examina fiecare alegere pe care nu o vom fi făcut; fiecare fapt pe care vom fi ales să-l ignorăm, fiecare responsabilitate pe care o vom fi evitat. Cu toate acestea, nepoții noștri vor afla și despre alegerile pe care le vom fi făcut, pe baza faptelor pe care nu le-am putut ignora. Sper că se vor inspira din modul în care ne-am îndeplinit responsabilitățile.

În zilele următoare, colegi mult mai calificați vor expune ororile agresiunii ruse. Veţi discuta despre cum vor fi traşi la răspundere autorii tuturor acestor crime. Există un fapt pe care nu îl pot ignora: Federația Rusă deportează mii de copii ucraineni. Da, deportare!

Numai acest fapt ne readuce la cele mai întunecate ore ale istoriei europene. De aceea am vrut să fiu aici astăzi. Nu numai pentru că viețile ucrainene sunt sacrificate pentru ca noi ceilalți să trăim în pace.

Nu numai pentru că dacă Ucraina va cădea, Rusia nu se va opri.

Nu doar pentru că obiectivul real al agresorilor nu este câștigul teritorial, ci și împărțirea Europei în sfere de influență, ceea ce ar însemna sfârșitul integrării europene. Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”.

În această situație, ce poate face Parchetul European?, s-a întrebat, retoric, Laura Codruţa Kovesi, explicând: “Putem ajuta autoritățile ucrainene cu investigații privind fraudele care afectează interesele financiare ale UE. După cum a spus procurorul general Kostin în mai multe rânduri: în timp de război, corupția înseamnă trădare. Noi doi avem aceeași înțelegere a ceea ce este în joc. Trebuie să menținem încrederea cu consecvență în lupta împotriva corupției. Am stabilit deja un cadru pentru o cooperare eficientă. Suntem pe deplin aliniați.

Cu toate acestea, EPPO ar putea face mult mai mult pentru a ajuta.

Acționăm ca un singur birou cu o structură descentralizată. Nimeni nu are acces la mai multe informații decât noi și, în comparație cu metodele tradiționale de coordonare transfrontalieră, suntem mult mai rapizi.

Suntem cel mai puternic instrument de investigare și urmărire penală disponibil în prezent în UE atunci când vine vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră. Nu există o modalitate mai bună pentru ca UE să aplice întreaga forţă a puterii sale economice colective şi a sistemelor de justiţie penală asupra celor care ajută la evaziunea sancţiunilor.

Dacă EPPO nu ar exista pentru a apăra interesele financiare ale UE, ar trebui să-l inventăm pentru a ne asigura că măsurile restrictive ale UE sunt atât de dureroase pe cât ar trebui să fie.

EPPO este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau dreptul de proprietate asupra bunurilor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al UE. Acest lucru ar contribui la încetinirea efortului de război al Rusiei și, cu confiscări în urma urmăririlor penale, chiar ar contribui la finanțarea reconstrucției Ucrainei după război.

Sper că veți înțelege de ce astăzi, la Lviv, nu pot rămâne în limitele auto-limitării judiciare. Acesta este motivul pentru care, în calitate de prim procuror-șef european, am încredere în instituțiile Uniunii Europene care vor lua poziția cu privire la inițiativa franco-germană de a lărgi sfera competenței EPPO la eludarea măsurilor restrictive ale UE! Sunt convins că EPPO este pregătit și ar trebui să o facem”.

 

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (31/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA din data de 19/20 iunie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (31/05/2023)

Nuclearelectrica inclusa in indicii MSCI Frontier Markets

ALRO S.A. (ALR) (31/05/2023)

Grupul ALRO si AZERALUMINIUM au semnat un memorandum de intelegere