Update articol:
Scandal enorm de corupție în Austria cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare

Kremlinul”: Rusia “nu are nimic de a face” cu scandalul politic din Austria

Strache a susținut că videoclipul este  „în stil Silberstein”, sugerând cine ar fi în spatele producției 

 

Rusia nu a fost implicată în scandalul politic în Austria, unde difuzarea unei înregistrări video compromiţătoare pentru liderul naţionalist Heinz-Christian Strache a dus la căderea coaliţiei aflate la putere, a declarat, astăzi, Kremlinul.    

“Este o istorie cu care nu avem nimic de a face şi care nu poate avea nimic de a face cu noi”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu privire la înregistrarea video respectivă. “Nu pot emite păreri despre apariţia acestei înregistări video, deoarece aceasta nu are nimic de a face cu Rusia, nici cu preşedintele, nici cu guvernul. Nu ştim cine este această femeie, dacă ea este de naţionalitate sau de origine rusă”, a adăugat Peskov.

Oligarhul Igor Makarov, a cărui presupusă nepoată ar fi protagonista înregistrării, a declarat duminică pentru ediţia rusă a revistei Forbes că “a fost singurul copil la părinţi” şi că nu o cunoaşte pe femeia din înregistrare.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), care face parte din coaliţia de guvernământ, şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmite Reuters.  Johann Gudenus, implicat în scandal, și-a anunțat, de asemenea, demisia.

Presa austriacă susține că Strache a fost victima unui atac al unui  serviciu secret, comis în mod deliberat înainte de alegerile din UE, „pentru a arunca în aer guvernul”. „Au fost multe încercări de a mă denigra pentru lucruri din  trecut și am avut de suferit multe calomnii”, a spus Strache în declarația sa către presă. Strache a susținut că videoclipul este  „în stil Silberstein”, sugerând cine ar fi în spatele producției.  La alegerile din 2017, social-democraţii au pierdut teren, după ce au angajat un consultant israelian, acuzat de practici electorale murdare. Este vorba despre Tal Silberstein, implicat în dosare de corupţie şi în România.

Presa germană: Vice-cancelarul austriac Christian Strache – într-un video la Ibiza, vorbind despre tranzacții cu rușii, în schimbul unui sprijin politic (vezi video)

 

 

Comisia Europeană are ”încredere deplină” în poporul austriac şi în instituţiile din Austria în vederea soluţionării corecte a situaţiei create de scandalul politic care a dus la demisia liderului Partidului Libertăţii (FPOe) din funcţia de vicecancelar, a declarat luni un reprezentant al executivului comunitar, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Extrema dreaptă FPOe a pierdut 5 % în sondaje după difuzarea unei înregistrări video ce a provocat un scandal

Sprijinul faţă de Partidul Libertăţii din Austria (FPOe, de extrema dreaptă) a scăzut cu 5%, ajungând la 18%, după ce liderul de mult timp al FPOe, Heinz-Christian Strache, a fost filmat pe ascuns în timp ce se oferea să aranjeze contracte cu statul, indică un sondaj difuzat luni, relatează agenţia Reuters. Potrivit sondajului, realizat de Research Affairs şi difuzat de site-ul austriac Oe24, sprijinul faţă de Partidul Popular (OeVP, conservator), formaţiunea politică a cancelarului Sebastian Kurz, a crescut cu 4 %, ajungând la 38 %. 

Conservatorii cer demisia ministrului de interne de extremă dreapta; FPOe ameninţă cu demisia în bloc a miniştrilor săi

Partidul Poporului (OeVP, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta) din Austria se află în divergenţe în ce priveşte continuarea guvernării până la alegerile anticipate, conservatorii cancelarului Sebastian Kurz cerând vehement demisia ministrului de interne de extremă dreapta, Herbert Kickl, transmite Reuters.

Kurz a rupt sâmbătă coaliţia cu FPOe.

Se aşteaptă convocarea de alegeri anticipate în septembrie, însă duminică seara au izbucnit noi divergenţe legate de continuarea colaborării la guvernare până la noile alegeri, sporind deruta cu doar câteva zile înainte de scrutinul pentru Parlamentul European.

“Mă aştept ca Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, să-i sugereze preşedintelui ca ministrul de interne să fie demis din guvern”, a declarat ministrul afacerilor europene, Gernot Bluemel, un aliat apropiat al lui Kurz, la televiziunea publică ORF duminică seara. Bluemel a explicat că ministrul Herbert Kickl era preşedinte al FPOe atunci când a fost făcută înregistrarea, motiv pentru care nu ar trebui să i se permită să rămână într-o funcţie din care ar superviza ancheta în acest caz.

Responsabili ai FPOe au declarat că miniştrii acestui partid vor demisiona în bloc dacă Herbert Kickl, un “dur” al acestei formaţiuni şi una dinte figurile sale cele mai cunoscute, va fi obligat să plece din guvern.

“Este ceva ce nu pot accepta”, a scris noul lider al FPOe, Norbert Hofer, pe Facebook duminică, menţionând că a refuzat deja o ofertă anterioară a lui Kurz de a menţine coaliţia în funcţiune fără Kickl.

Herbert Kickl a fost cel mai controversat ministru din guvernul Kurz, nu în ultimul rând din cauza unui raid controversat al poliţiei, în timpul mandatului său, la sediul Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei şi Contraterorism (BVT, serviciul de informaţii), aflat în subordinea ministrului. Opoziţia l-a acuzat de Kickl de tentativă de epurare în rândurile BVT.  Până la alegerile din 2017, Ministerul de Interne a fost condus de partidul conservator al lui Kurz timp de aproape două decenii.

Die Welt:Alegerile anticipate în Austria – ”o tentativă de a găsi un nou demers într-un sistem politic în impas”

Alegerile anticipate din Austria preconizate pentru septembrie, după izbucnirea unui scandal de corupţie ca urmare a difuzării unei înregistrări video realizate în secret şi care a dus la destrămarea coaliţiei de dreapta de la guvernare, reprezintă ”o tentativă de a găsi un nou demers într-un sistem politic în impas”, potrivit unui editorial al cotidianului german Die Welt, relatează luni agenţia DPA.

”Este sfârşitul unui proiect politic. Este o tentativă de a găsi un nou demers într-un sistem politic în impas cu o coaliţie istovită de atâţia ani între conservatori şi social-democraţi (SPOe)”, afirmă ziarul german.

”A fost o încercare de a-i domestici pe populiştii de dreapta, care ameninţau să devină cel mai puternic partid din Austria, şi de a-i ţine într-un proces de reformă care s-a mişcat în 516 zile mai mult decât diferite coaliţii conduse de cancelarul german Angela Merkel mulţi ani”, comentează Die Welt.

”Pentru partidele mai mici din Austria, precum Verzii şi liberalii din Neos, noile evoluţii ar trebui să fie incitante, la fel şi pentru social-democraţi. Ei ar trebui să vină acum cu propuneri atractive despre modul cum poate fi reformată Austria, precum o piaţă mai deschisă, mai multe oportunităţi, mai multă prosperitate”, potrivit cotidianului german.

În opinia Die Welt, ”nu trebuie supraestimat sfârşitul acestui experiment pentru Europa”. ”Fiecare ţară a trebuit să-şi găsească propria cale ca să nu poată exista loc pentru excludere, naţionalism şi tendinţe iliberale”, adaugă publicaţia.

”Nu este cazul în prezent în majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Europa este într-o situaţie precară. Nu este clar ceea ce se va întâmpla”, conchide Die Welt.