Update articol:

Kudlow, consilierul economic al Casei Albe: Trump și Xi ar putea să se întâlnească la summitul G-20, în ciuda disputei comerciale

www.whitehouse.gov/ www.whitehouse.gov/

Preşedintele american Donald Trump şi președintele chinez Xi Jinping se vor  întâlni probabil la summitul G20 programat pe 28 şi 29 iunie la Osaka, în Japonia, pentru a discuta despre negocierile comerciale americano-chineze aflate în impas, a declarat Larry Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, într-un interviu acordat de Fox News.

Negocierile SUA-China, care au avut loc joi şi vineri la Washington, s-au încheiat fără un acord, SUA acuzând China că a dat înapoi în privinţa mai multor puncte negociate în ultimele luni în cadrul discuţiilor vizând un acord comercial între cele mai mari două puteri economice ale lumii.

Washingtonul a impus vineri noi tarife vamale de 25% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari.

“Avem nevoie de ceva mai clar şi, până când se va întâmpla aşa, trebuie să menţinem tarifele vamale”, a subliniat Kudlow. “Nu putem accepta nicio cedare”, a adăugat el.

Kudlow a mai afirmat că nu a fost stabilit “niciun plan concret sau definitiv” cu privire la continuarea negocierilor.

“Discuțiile vor continua”, a spus Kudlow. “Există un summit G-20 în Japonia spre sfârșitul lunii iunie, iar șansele ca președintele Trump și președintele Xi să se întâlnească sunt destul de mari”.

Trump a numit negocierile de vineri “constructive” și a spus că discuțiile vor continua, în timp ce tarifele SUA rămân în vigoare, deși ar putea fi ridicate, în funcție de evoluția situației. Kudlow a declarat în interviul Fox News că așteaptă răzbunarea Chinei împotriva SUA. Beijingul a amenințat că va lua “contramăsuri” împotriva SUA săptămâna trecută, dar până acum nu a făcut-o.

Sâmbătă, Trump a avertizat China să “acționeze acum” în ceea ce priveşte negocierile comerciale sau se va confrunta cu riscul unui acord “mult mai drastic” în timpul unui posibil al doilea mandat după alegerile prezidențiale din 2020. 

China i-a invitat pe secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, şi pe reprezentatul american pentru comerţ, Robert Lighthizer, la Beijing, însă nu a fost fixată o dată.

SUA cer o reducere a uriaşului lor deficit comercial faţă de China (378 miliarde de dolari în 2018), “modificări structurale”, precum încetarea transferurilor forţate de tehnologie, protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, şi renunţarea la subvenţionarea companiilor de stat chineze.

BVB | Știri BVB