Update articol:

La un an după Afganistan, agențiile de spionaj pivotează spre China (Associated Press)

Într-o întâlnire recentă cu ușile închise cu liderii centrului antiterorism al agenției, oficialul nr. 2 al CIA a precizat clar că lupta împotriva Al-Qaida și a altor grupuri extremiste va rămâne o prioritate – dar că banii și resursele agenției vor fi din ce în ce mai concentrate pe China, potrivit Associated Press.

La un an de la încheierea războiului din Afganistan, președintele Joe Biden și oficialii de rang înalt din securitatea națională americană vorbesc mai puțin despre contraterorism și mai mult despre amenințările politice, economice și militare reprezentate de China și Rusia. A existat o pivotare liniștită în cadrul agențiilor de informații, care au mutat sute de ofițeri în poziții concentrate pe China, inclusiv unii care lucrau anterior în combaterea terorismului.

Oficialii serviciilor de informații subliniază că lupta împotriva terorismului este cu greu ignorată. În urmă cu doar o săptămână, presa a dezvăluit că un atac CIA cu dronă l-a ucis pe liderul al-Qaida Ayman al-Zawahri la Kabul. Dar câteva zile mai târziu, China a organizat exerciții militare la scară largă și a amenințat că va întrerupe contactele cu SUA din cauza vizitei președintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan. Acţiunea a întărit mesajul transmis de directorul adjunct al CIA, David Cohen, la acea întâlnire cu săptămâni în urmă: prioritatea principală a agenției este să încerce să înțeleagă și să contracareze Beijingul.

SUA sunt alarmate de multă vreme de ambițiile politice și economice în creștere ale Chinei. China a încercat să influențeze alegerile străine, a desfășurat campanii de spionaj cibernetic și corporativ și a reținut milioane de uiguri minoritari în lagăre. Unii experți cred, de asemenea, că Beijingul va încerca în următorii ani să pună stăpânire pe insula democratică autonomă Taiwan prin forță.

Oficialii serviciilor de intelligence au spus că au nevoie de mai multe informații despre China, inclusiv după ce nu au reușit să identifice în mod clar cauza pandemiei de COVID-19. Beijingul a fost acuzat că a ascuns informații despre originile virusului.

Și războiul din Ucraina a subliniat importanța Rusiei ca țintă. SUA au folosit informații desecretizate pentru a expune planurile de război ale președintelui rus Vladimir Putin înainte de invazie și pentru a aduna sprijin diplomatic pentru Kiev.

Susținătorii abordării administrației Biden notează că faptul că SUA au fost capabile să-l urmărească și să-l omoare pe al-Zawahri este o dovadă a capacităților sale de a viza amenințările din Afganistan din străinătate. Dar criticii spun că faptul că al-Zawahri locuia în Kabul, sub aparenta protecție a talibanilor, sugerează că există o renaștere a grupurilor extremiste pe care America nu este pregătită să le contracareze.

Schimbarea priorităților este susținută de mulți foști ofițeri de informații și parlamentari din ambele părți, care spun că este întârziată. Este vorba de oameni care au servit în Afganistan și în alte misiuni împotriva Al-Qaida și a altor grupuri teroriste.

Politicianul Jason Crow, un fost Ranger al Armatei care a servit în Afganistan și Irak, crede că SUA s-au concentrat prea mult pe contraterorism în ultimii câțiva ani.

„O amenințare existențială mult mai mare este Rusia și China”, a spus Crow, un democrat din Colorado, care face parte din comitetele Camerei pentru informații și servicii militare. Grupurile teroriste, a spus el, „nu vor distruge modul de viață american… așa cum poate China”.

Purtătorul de cuvânt al CIA, Tammy Thorp, a menționat că terorismul „rămâne o provocare foarte reală”.

„Chiar dacă crize precum invazia Ucrainei de către Rusia și provocările strategice precum cea reprezentată de Republica Populară Chineză ne solicită atenția, CIA va continua să urmărească agresiv amenințările teroriste la nivel global și să lucreze cu partenerii pentru a le contracara”, a spus Thorp.

Congresul a împins CIA și alte agenții de informații să facă din China o prioritate de top, potrivit mai multor persoane familiarizate cu chestiunea care au vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile de informații. Împingerea resurselor către China a necesitat reduceri în alte părți, inclusiv în combaterea terorismului. Cifrele specifice au fost indisponibile deoarece bugetele de informații sunt clasificate.

În special, parlamentarii doresc mai multe informații despre dezvoltarea Chinei în domeniul tehnologiilor avansate. Sub președintele Xi Jinping, China a investit trilioane de dolari în știința cuantică, inteligența artificială și alte tehnologii care ar putea perturba modul în care se duc războaiele viitoare și sunt structurate economiile.

Ca parte a schimbării, comitetele Congresului încearcă să urmărească mai bine modul în care agențiile de informații își cheltuiesc finanțarea în China, căutând mai multe detalii despre modul în care programele specifice contribuie la misiune, a spus o persoană familiară cu problema.

„Am întârziat, dar este bine că în sfârșit ne schimbăm atenția către acea regiune”, a spus reprezentantul Chris Stewart, un republican din Utah, care face parte din Comitetul de Informații al Camerei. „Asta înseamnă oameni, resurse, active militare și diplomație.”

CIA a anunțat anul trecut că va crea două noi „centre de misiune” – unul pentru China, unul pentru tehnologiile emergente – pentru a centraliza și îmbunătăți colectarea de informații cu privire la aceste probleme. CIA încearcă, de asemenea, să recruteze mai mulți vorbitori de chineză și să reducă timpii de așteptare pentru autorizațiile de securitate pentru a angaja noi oameni mai repede.

În cadrul agenției, mulți ofițeri învață limba chineză și trec în noi roluri axate pe China, deși nu toate aceste locuri de muncă necesită pregătire lingvistică, au spus oameni familiarizați cu problema.

Oficialii observă că ofițerii de informații sunt instruiți să se adapteze la noile provocări și că mulți au fost mutați mai repede în roluri de combatere a terorismului după atacurile din 11 septembrie 2001. Progrese din activitatea de combatere a terorismului – inclusiv o mai bună utilizare a datelor și a diferitelor surse de informații pentru a construi rețele și identificarea țintelor – sunt utile și în contracararea Rusiei și Chinei, au spus foștii ofițeri.

Centrul CIA de luptă împotriva terorismului, redenumit Centrul de Misiune Antiterorism într-o reorganizare din 2015, rămâne un punct de mândrie pentru mulți oameni care își merită munca pentru protejarea americanilor de terorism după 11 septembrie. Ofițerii CIA au aterizat în Afganistan pe 26 septembrie 2001 și au făcut parte din operațiunile de înlocuire a talibanilor și de a găsi și ucide lideri ai Al-Qaida, inclusiv pe Osama bin Laden.

Și la 13 ani după ce un agent dublu a păcălit ofițerii care îl urmăreau pe al-Zawahri și s-a aruncat în aer, ucigând șapte angajați ai agenției, CIA l-a ucis într-o lovitură fără victime civile raportate.

CIA a fost, de asemenea, implicată în unele dintre cele mai întunecate momente ale luptei împotriva terorismului. A avut închisori secrete de tip „loc negru” pentru a ține suspecți de terorism, unii în mod greșit, și s-a constatat, de către o anchetă a Senatului, că a folosit metode de interogare care echivalau cu tortura. Unitățile de operațiuni speciale afgane de elită instruite de CIA au fost, de asemenea, acuzate de uciderea civililor și de încălcarea dreptului internațional.

A existat mult timp o dezbatere cu privire la faptul dacă contraterorismul a îndepărtat agențiile de informații prea mult de spionajul tradițional și dacă o parte din activitatea CIA de a viza teroriști ar trebui făcută de forțele speciale sub armată.

Reorientarea agențiilor către China și Rusia va dura ani și va necesita atât răbdare, cât și recunoașterea faptului că cultura agenției va necesita timp pentru a se schimba, a spus Douglas Wise, un fost ofițer superior CIA care a fost șef adjunct al operațiunilor la centrul de combatere a terorismului.

„De zeci de ani, am luptat împotriva terorismului”, a spus Wise. „Trebuie să avem un plan rațional pentru a face această adaptare, care nu durează atât de mult încât dușmanii noștri să poată exploata un proces glaciar.”