Update articol:
Kapital Minds aduce în România un model de consultanță antreprenorială centrată pe valoare

Laurențiu Stan, Kapital Minds: Doi din trei antreprenori consideră că vânzarea integrală a afacerii este principala lor opțiune pentru exit; vânzarea parțială (42%), tranziția către familie sau management (33%) și listarea la bursă (12%) – următoarele opțiuni

Kapital Minds este o  nouă companie de consultanță antreprenorială, lansată astăzi, fiind singura firmă care beneficiază de experiența unui consultant certificat CEPA® (Certified Exit Planning Advisor) din România. Fondată de Laurențiu Stan, expert cu peste 20 de ani de experiență în evaluare și consultanță financiară, Kapital Minds propune o abordare nouă și integrată, destinată creșterii valorii afacerilor antreprenoriale.

Doi din trei antreprenori consideră că vânzarea integrală a afacerii este principala lor opțiune pentru exit. Următoarele opțiuni ar fi vânzarea parțială către un investitor privat (42%), tranziția către familie sau management (33%) și listarea la bursă (12%). Preferința relativ ridicată pentru un exit parțial și reticența la lichidarea afacerii pot indica un nivel încă ridicat de atașament al antreprenorilor români față de propria afacere, potrivit unui studiu Kapital Minds făcut în luna august în rândul a 400 de companii, prezentat astăzi de Laurenţiu Stan, fondatorul şi directorul companiei Kapital Minds. 

Directorul companiei Kapital Minds a afirmat că, în general, procesul de exit planning poate dura între 1 şi 2 ani, uneori chiar 3, în funcţie de dimensiunea şi complexitatea afacerii.

Potrivit lui Laurențiu Stan, circa 30% din procesele de exit planning se concretizează în tranzacții. Astfel, foarte multe tranzacții potențiale nu se realizează din cauza așteptărilor mult diferite ale vânzătorului și cumpărătorului cu privire la preț. Antreprenorii tind să fie mult prea optimiști în prețuirea propriei afaceri, aceasta având de multe ori o importantă valoare sentimentală. Pe de altă parte, investitorii se așteaptă să plătească un preț mai redus, pentru a compensa riscul pe care și-l asumă când investesc într-o afacere. De aceea, o evaluare independentă, obiectivă și ancorată în realitatea pieței specifice este întotdeauna primul pas al unui proces de M&A, potrivit lui Laurențiu Stan.

Kapital Minds oferă și servicii de exit efectiv, adică poate găsi cumpărător pentru antreprenorii care vor să iasă total sau parțial din afacere.

Conform studiului Kapital Minds, întrebaţi cu cât timp înainte consideră că trebuie planificată vânzarea afacerii, 66% spun că vânzarea afacerii ar trebui planificată cu minimum 6 luni înainte. Laurenţiu Stan a precizat că 5% dintre respondenţi consideră că planificarea unei eventuale vânzări ar trebui să înceapă încă de la înfiinţarea afacerii, ceea ce arată deja o schimbare de mentalitate, chiar dacă la un nivel incipient, în rândul antreprenorilor români.

Maximizarea valorii afacerii la vânzare (46%), protejarea intereselor angajaților și clienților (45%) și asigurarea unei tranziții line pentru succesor / cumpărător (27%) sunt principalele beneficii pe care le văd antreprenorii într-un plan bine structurat de ieșire din afacere.

Referitor la factorii  cei mai importanți pentru creșterea valorii unei afaceri, intuitiv, ne gândim că cei mai importanți factori ai creșterii valorii sunt cifra de afaceri și profitul, însă uităm că aceste sume din contabilitatea unei companii sunt generate de forța capitalului uman, de stabilitatea relațiilor cu clienții, de brand și de celelalte active intengibile care nu se văd în contabilitate dar uneori reprezintă peste 80% din valoarea afacerii. Scopul principal al Kapital Minds este creșterea valorii companiei prin abordarea fiecărui factor care adaugă valoare, mai spune Laurențiu Stan.

Potrivit Studiului,  trei sferturi din antreprenorii intervievați nu au un plan formalizat cu privire la ieșirea lor din propria afacere ceea ce denotă lipsa unei planificări prealabile în acest sens. De asemenea, majoritatea antreprenorilor intervievați nu au un plan personal formalizat cu privire la ceea ce vor face după un eventual exit. Planificarea pentru exit nu se referă doar la aspecte de businsess, ci și la cele personale, în special la cel financiar.

  • Kapital Minds aduce în România un model de consultanță antreprenorială centrată pe valoare

Kapital Minds este specializată în creșterea valorii companiilor și planificarea exitului, cu o abordare centrată pe client, ceea ce permite dezvoltarea unor soluții adaptate nevoilor specifice fiecărei organizații.

Laurențiu Stan, fondatorul și directorul companiei Kapital Minds, explică: “Îmi doresc să transform consultanța pentru creșterea valorii afacerii și planificarea exitului într-o profesie la noi în țară, așa cum a devenit de ani buni în Statele Unite ale Americii. Faptul că sunt primul membru român al Exit Planning Institute (SUA) reprezintă o oportunitate de a implementa în țara noastră metodologia de accelerare a valorii companiilor. Vreau ca antreprenorii să cunoască toate instrumentele posibile pentru creșterea valorii propriei afaceri. Construim, astfel, o comunitate a oamenilor de afaceri care se susțin reciproc și împărtășesc cunoștințe”.

Laurențiu Stan are o experiență de aproape două decenii în domeniul evaluărilor de afaceri, active tangibile și intangibile. În prezent, se axează pe dezvoltarea a două concepte inovatoare în România, de Value Growth și Exit Planning Advisory. Pe parcursul carierei, a primit certificări și recunoașteri din partea unor organizații naționale și internaționale de prestigiu din domeniul evaluărilor, printre care Certified Valuation Analyst – CVA™ acordată de The European Association Of Certified Valuators And Analysts – EACVA™ și titulatura de Recognised European Valuer – REV® conferită de The European Group Of Valuers’ Associations – TEGoVA. De asemenea, este membru al prestigioasei The Royal Institution of Chartered Surveyors – RICS și membru Acreditat ANEVAR (MAA) pentru specializarea Evaluări de Întreprinderi, de Fond de Comerț și alte Active Necorporale.

Kapital Minds  se diferențiază pe piața de consultanță prin metodologia unică de accelerare a valorii, care depășește abordarea tradițională, axată doar pe cifre și profituri. Aceasta analizează toate componentele unei afaceri, inclusiv capitalurile intangibile, respectiv capitalul uman, proprietatea intelectuală și cultura organizațională, asigurând astfel o creștere sănătoasă și sustenabilă. Compania va oferi strategii  personalizate și va identifica cele mai potrivite soluții pentru creșterea valorii fiecărei afaceri în parte.  În procedura care are ca scop creșterea valorii unei afaceri, Kapital Minds va pune accent pe evaluarea capitalurilor intangibile și va oferi servicii complete pentru tot ciclul de viață al unei afaceri – de la creștere la planificarea unei eventuale ieșirii din afacere.

„Ne concentrăm pe maximizarea valorii întregii companii, nu doar pe partea financiară. Credem cu tărie că o afacere de succes este una care își valorizează toate capitalurile, inclusiv cele mai puțin vizibile. Cu sprijinul partenerilor de la BluePrint Advisors și Lion House, putem oferi clienților acces la resurse, expertiză și noi oportunități de piață. Într-o lume a afacerilor din ce în ce mai interconectată, parteneriatele solide reprezintă un catalizator pentru dezvoltarea sustenabilă și crearea de valoare, pe termen lung”, a adăugat Laurențiu Stan.

Kapital Minds va oferi un pachet complet de servicii care acoperă toate componentele esențiale ale unei afaceri, structurate în jurul a patru piloni esențiali: evaluare, creșterea valorii, planificarea ieșirii din afacere și mentorat. Acest sistem integrat permite antreprenorilor să își protejeze și să își crească afacerea, iar apoi să decidă care este cea mai bună strategie în viitor. Procesul va fi structurat în etape clare și măsurabile, cu workshop-uri periodice care asigură monitorizarea progresului.

„Serviciile noastre se adresează antreprenorilor care doresc o creștere accelerată a afacerii, indiferent dacă se gândesc sau nu la ieșirea din afacere. Suntem alături de start up-uri, oferindu-le strategii de piață și suport pentru atragerea finanțării, dar și de companiile mici și mijlocii care doresc să își accelereze creșterea. Pentru companiile mature, oferim soluții pentru reîmprospătarea strategiei de dezvoltare”, a explicat Laurențiu Stan.

Parteneriatul cu BluePrint Advisors va completa oferta financiară oferită de Kapital Minds.  “Am ales parteneriatul cu Kapital Minds deoarece reprezintă punctul de pornire, KM 0, în crearea unei comunități puternice de consultanță pentru antreprenori și lideri de business, printr-o metodologie unică. Expertiza în accelerarea valorii afacerilor completează perfect misiunea BluePrint Advisors, aceea de a oferi soluții financiare moderne și transparente, ajutându-ne să îmbunătățim performanța organizațiilor într-un mod care servește cu adevărat obiectivele clienților noștri”, a declarat Andreea Petru, partener, BluePrint Advisors. BluePrint Advisors este o companie fondată în 2020, care integrează expertiza semnificativă a consultanților de senior management pentru a oferi soluții financiare adaptate nevoilor companiilor și livrate într-un mod antreprenorial, transparent și prietenos, care să le servească cu adevărat obiectivele.

La rândul său, Andrei Cristea, director al Lion House, a explicat de ce parteneriatul cu Kapital Minds poate reprezenta un pas strategic pentru reprezentanții industriilor de legal și real estate pe care compania îi are în portofoliu: “Alegerea acestui parteneriat se bazează pe expertiza distinctivă a Kapital Minds în creșterea valorii afacerilor, completând astfel poziția noastră de lideri în publishing și comunicare integrată. În aceste piețe dinamice,  cea de legal și de real estate, această colaborare va aduce un plus de valoare prin integrarea expertizei în creșterea afacerilor cu experiența noastră de a crea platforme de comunicare care să amplifice mesajele și inițiativele clienților noștri”.  Lion House este o companie cu capital integral românesc, fondata în anul 2001. 

Kapital Minds va dispune, în funcție de specificul proiectelor de consultanță, de o rețea de specialiști multidisciplinari, inclusiv auditori, avocați, contabili, consultanți fiscali și IT, PR și marketing, care contribuie la dezvoltarea unor soluții complete și personalizate pentru fiecare client. Compania oferă și servicii de mentorat și educație financiară, cu scopul de a împărtăși cunoștințele și experiențele pentru dezvoltarea sustenabilă a antreprenoriatului românesc.

Împreună cu alți antreprenori din zona de consultanță, Laurențiu Stan a fondat, anul acesta, Startups Booster Consortium România (SBC), o entitate fără personalitate juridică distinctă, care își propune să vină în sprijinul antreprenorilor din România, în general, și start-up-urilor sau IMM-urilor, în special. Concret, membrii SBC acordă antreprenorilor consultanță generală în management, asistență în atragerea de fonduri și finanțări, proprietate intelectuală, cercetări de piață, sisteme software pentru afaceri, evaluări de business, branduri sau diverse alte active, exit planning, drept comercial internațional și training tehnic și de afaceri.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA