Update articol:

Lavrov invită Occidentul să renunţe la a mai ”demoniza” Belarusul

Serghei Lavrov Sursa foto: russiancouncil.ru

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a invitat joi ţările occidentale să nu-i mai demonizeze pe cei care nu sunt pe placul lor, referindu-se la condamnarea internaţională a Belarusului după deturnarea unui avion de linie al Ryanair cu scopul arestării unui jurnalist de opoziţie, relatează EFE şi Interfax, potrivit Agerpres.

“Insistăm ca demonizarea celor care nu sunt pe placul Occidentului să înceteze”, a spus Lavrov într-o conferinţă de presă comună cu omologul său gabonez, Alain-Claude Bilié-By-Nzé, la Moscova.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat duminica trecută, sub pretextul existenţei unei bombe la bord, deturnarea şi aterizarea forţată a unui avion de pasageri cu scopul de a aresta un jurnalist de opoziţie care călătorea cu acest avion, ceea ce i-a atras un val de critici din partea comunităţii internaţionale.

Jurnalistul reţinut, Roman Protasevici, a fost directorul canalelor Telegram, Nexta şi Nexta Live, cu sediul în Polonia, cu peste 1,2 milioane de urmăritori.

Canalul Nexta a avut un rol crucial în ghidarea cetăţenilor belaruşi în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale declanşate în Belarus după alegerile prezidenţiale din august trecut, considerate fraudate, şi în denunţarea represiunii forţelor de securitate şi a poliţiei.

Liderii statelor UE au aprobat luni noi sancţiuni împotriva regimului de la Minsk, închizând spaţiul aerian comunitar pentru companiile din Belarus şi au cerut companiilor aeriene europene să evite să zboare peste această ţară.

Lavrov a subliniat că “autorităţile din Belarus şi-au exprimat clar din primul minut dorinţa de a se efectua o investigaţie transparentă şi deschisă, de a primi experţi internaţionali şi de a oferi toate informaţiile şi materialele necesare”.

“Colegii noştri occidentali, în special ţările baltice, se comportă într-un mod inadecvat din punct de vedere diplomatic şi chiar din punct de vedere uman”, a spus el.

Potrivit lui Lavrov, Occidentul a anunţat “zgomotos sancţiuni” şi a cerut o anchetă internaţională independentă, chiar dacă Minskul a fost primul care o propusese.

“Cerând investigarea cazului, ei au anunţat în acelaşi timp sancţiuni”, a spus şeful diplomaţiei ruse, afirmând că Occidentul s-a comportat astfel “nu doar cu această ocazie”.

Lavrov a criticat în special declaraţiile fostului preşedinte ucrainean Leonid Kravciuk, în prezent negociatorul-şef pentru Ucraina în cadrul Grupului trilateral pentru reglementarea situaţiei din Donbas (OSCE, Ucraina, Federaţia Rusă), care a subliniat că Minskul nu mai poate fi locul de desfăşurare a negocierilor pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei.

Într-o declaraţie pentru postul de televiziune Ukraina 24, Leonid Kravciuk a spus că anularea zborurilor între cele două ţări şi “comportamentul dictatorial” al lui Lukaşenko împiedică organizarea de noi întâlniri ale Grupului de contact cu privire la Donbas.

“Chiar dacă este şeful delegaţiei (ucrainene), nu este la latitudinea lui să decidă cum va lucra în continuare” Grupul de contact, a spus Lavrov, reamintind că acest format a fost conceput în timpul summitului de la Minsk din februarie 2015 şi aprobat de Consiliul de Securitate al ONU.

Ministrul rus a mai spus că revine semnatarilor acordurilor de la Minsk (Rusia, Germania, Franţa şi Ucraina) să convină asupra modului în care vor avea loc aceste întâlniri în viitor.

În cursul zilei de joi, Centrul Dossier -dossier.center – o platformă media rusă de investigaţii fondată de Mihail Hodorkovski – a dat publicităţii concluziile unei anchete realizate în comun cu publicaţiile The Daily Beast şi Der Spiegel.

Conform rezultatelor acestei anchete, dispecerii aeroportului din Minsk le-au comunicat piloţilor avionului Ryanair despre prezenţa unei bombe la bord cu 27 de minute înainte de aşa-zisa primire a unui mesaj din partea Hamas pe care regimul Lukaşenko l-a invocat pentru redirecţionarea zborului.

Jurnaliştii au obţinut o copie a e-mailului presupus provenit de la reprezentanţi ai mişcării Hamas, care de altfel a dezminţit orice implicare. Mesajul venise de la utilizatorul Ahmed Yurlanov pe adresa de e-mail a aeroportului naţional din Minsk la ora 12:57, ora Belarusului, rezultând că dispecerii au informat piloţii despre presupusa ameninţare cu explozia cu 27 de minute înainte de a-l primi, potrivit dossier.center.

Ulterior, Lukaşenko a susţinut miercuri că e-mailul ar fi fost primit din Elveţia. Potrivit jurnaliştilor dossier.center, mesajul a fost trimis de la serviciul de e-mail securizat Protonmail, înregistrat în Elveţia, dar nu se poate stabili locul exact de unde a fost expediat.

  • Zboruri anulate după ce Moscova a refuzat ocolirea Belarusului: Franţa face apel la Rusia să respecte ”principiul reciprocităţii”

Ministerul francez al Transporturilor a făcut apel joi la Rusia să respecte “principiul reciprocităţii” care guvernează relaţiile bilaterale, după anularea de zboruri spre Moscova din cauza faptului că aceasta nu a autorizat noi culoare care să evite Belarusul, relatează AFP.

“Principiul reciprocităţii pe care se bazează acordurile noastre bilaterale trebuie respectat”, a declarat pentru AFP cabinetul ministrului delegat pentru transporturi Jean-Baptiste Djebbari.

Acesta “va avea o discuţie cu omologul său rus”, a adăugat cabinetul, fără a furniza mai multe detalii asupra acestei conversaţii, nici a calendarului său.

Trei zboruri dinspre capitalele UE spre Moscova au fost anulate – un zbor Air France Paris-Moscova miercuri, unul al Austrian Airlines Viena-Moscova joi şi un altul al Air France Paris-Moscova pentru vineri.

Compania austriacă a anunţat că nu a primit undă verde din partea Rusiei pentru o schimbare de itinerar menit să evite spaţiul aerian al Belarus, în timp ce Air France a evocat “motive operaţionale legate de ocolirea spaţiului aerian belarus care necesită o nouă autorizare din partea autorităţilor ruse pentru a intra pe teritoriul lor”.

Air France a anulat al doilea zbor spre Moscova pentru vineri după ce autorităţile ruse nu au aprobat planul de zbor care prevede ocolirea Belarusului, a declarat un purtător de cuvânt joi, citat de Reuters.

Sindicatul piloţilor francezi SNPL a confirmat joi că liniile aeriene vor trebui, “pentru a putea continua să asigure anumite zboruri, să construiască rute alternative celor care trec prin spaţiul aerian al Belarusului iniţial prevăzute şi autorizate”. Aceste companii “au cerut, potrivit unei proceduri clasice obişnuite, modificări ale planurilor de zbor în special autorităţilor ruse pentru a putea asigura zboruri între Franţa şi Rusia”, a explicat organizaţia.

“Dar, deşi de obicei răspunsurile la acest tip de solicitări de modificări sunt acceptate instant, acolo, de două zile, este tăcere radio. Aceste zboruri au trebuit deci să fie anulate, în lipsa autorizării oficiale de survol a spaţiului aerian rus”, a adăugat SNPL, declarându-se “mai mult decât surprins” de o astfel de “lipsă de reacţie” a Moscovei şi exprimându-şi speranţa “că situaţia normală va fi rapid restabilită”.

Contactat joi de AFP pentru a furniza un punct de vedere pe această temă, Ministerul rus al Transporturilor a anunţat că nu va comenta pentru moment.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)