Update articol:

Lavrov: Relațiile dintre Rusia și Austria se dezvoltă în mod constant în multe domenii, în ciuda situației complicate din Europa

Ministrul austriac de Externe Karin Kneissl a pledat pentru menţinerea unor „legături puternice” cu Rusia, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov. (http://www.mid.ru) Ministrul austriac de Externe Karin Kneissl a pledat pentru menţinerea unor „legături puternice” cu Rusia, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov. (http://www.mid.ru)

Relațiile dintre Rusia și Austria se dezvoltă în mod constant în multe domenii, în ciuda situației complicate din Europa, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la întâlnirea sa cu şefa diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, de la Moscova.

”Reuniunea de astăzi confirmă intensitatea dialogului nostru politic, inclusiv la nivel înalt”, a mai spus Lavrov.

Austria este un important partener economic al Rusiei. Lavrov a susţinut: „Ne-am exprimat aprecierea față de creșterea stabilă a comerțului reciproc, care a sporit  anul trecut cu 42,7%, până la aproape 6 miliarde dolari. În ciuda circumstanțelor nefavorabile, inclusiv a sancțiunilor, investitorii austrieci nu s-au retras de pe piața rusă. Investițiile  bilaterale continuă să crească. Am subliniat rolul pozitiv și eficient al Comisiei mixte ruso-austriece privind cooperarea comercială și economică. Am discutat, de asemenea, punerea în aplicare a celor mai mari proiecte comune, inclusiv extinderea liniei de cale ferată cu ecartament larg de la orașul Kosice în Slovacia până la Viena. Am apreciat înalt cooperarea noastră în domeniul energiei, unde Gazprom și OMV colaborează pentru implementarea unui număr de proiecte de infrastructură”.

Karin Kneissl, membru FPÖ (extremă dreapta) care a provocat un scandal în august, când a valsat cu preşedintele rus Vladimir Putin la căsătoria sa, a elogiat astăzi  ”relaţiile biaterale tradiţionale excelente” între Moscova şi Viena. ”Noi urmăm principiile Uniunii Europene, dar în acelaşi timp încercăm să menţinem legături puternice cu Rusia”, a subliniat Kneissl, potrivit traducerii în rusă a declaraţiilor sale.

Austria intenţionează să deschidă un consulat general al Sankt Petersburg, al doilea cel mai important din Rusia (nord-vest), şi un consulat onorific la Novosibirsk, în Siberia, a mai spus Kneissl.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit în mod repetat cu şeful statului austriac, Alexander Van der Bellen, şi cu cancelarul Sebastian Kurz anul trecut, a mai  precizat Lavrov. 

Austria este una dintre puţinele state membre ale UE care au menţinut relaţii strânse cu Rusia în ultimii ani de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. 

În noiembrie, cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, care guvernează în coaliţie cu Partidul Libertăţii (FPÖ), o formaţiune de extremă dreapta şi pro-Moscova, a anunţat că un colonel pensionar este suspectat de spionaj în folosul Moscovei începând din anii 1990 până în acest an. Ofiţerul pensionar a fost arestat în Austria Superioară.

Kneissl a dat asigurări marţi că scandalul privind spionajul nu va avea un impact asupra relaţiilor între Moscova şi Viena. ”Astăzi am simţit foarte bine că putem separa un lucru de altul”, a subliniat ministrul austriac.