Update articol:

Le Figaro: Familia regală saudită se gândește să-l înlocuiască pe prințul Mohammed bin Salman de la succesiunea la tron

Mohammad bin Salman (Sursa foto: Casa Alba) Mohammad bin Salman (Sursa foto: Casa Alba)

Trump consideră că Jamal Khashoggi este mort şi ameninţă cu grave consecinţe

Le Figaro, principalul cotidian francez, a publicat, joi, că familia regală saudită se gândește să-l înlocuiască pe prințul Mohammed bin Salman (MbS) ca fiind succesorul tatălui său, regelui Salman, în condiţiile în care că regatul se află sub cea mai mare presiune internațională şi control din cauza dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi – despre care se crede că a fost ucis la ordinele lui MbS însuși.

Un Consiliu al familiei saudite aflată la guvernare se reunește zilele acestea în maximă discreție, spune o sursă diplomatică pentru Le Figaro. Compus din partea unui delegat care reprezintă fiecare clan – cel puțin șapte – din familia regală, acest organism, responsabil de problemele de succesiune, examinează situația creată de dispariția, încă nerezolvată, a disidentului jurnalist Jamal Khashoggi din consulatul saudit de la Istanbul.

Cazul Khashoggi: Mai multe organizaţii neguvernamentale doresc o anchetă internaţională a ONU

Potrivit informaţiilor publicaţiei franceze, familia regală vrea să-l înlocuiască pe MbS, de 33 de ani, cu fratele său mult mai puțin ambițios și mai previzibil, prințul Khalid bin Salman. Le Figaro citează în continuare o sursă din Arabia Saudită care a explicat că tranziția nu ar fi neapărat imediată, dar că prinţul Khalid l-ar înlocui treptat pe fratele său. Khalid, în vârstă de 28 de ani, este popular atât în țară cât și în străinătate și este perceput ca o personalitate care poate îmbunătăți imaginea regatului în Occident. A fost ambasador saudit în Statele Unite de la preluarea postului în aprilie 2017, dar a fost rechemat săptămâna trecută, potrivit The New York Times. El a zburat direct în Riad, unde a fost prezent pentru o întâlnire a secretarului de stat Mike Pompeo cu regele Salman și MbS pentru a discuta despre dispariția lui Khashoggi. Înainte de a deveni ambasador, prințul a fost un consilier la ambasada Arabiei Saudite din Washington, precum și la Ministerul Apărării din Riyad. Înainte de aceasta, a servit ca pilot în forțele aeriene ale regatului, zburând cu F-15 și luând parte la mai mult de 50 de misiuni de luptă în Siria și Yemen.
Când a preluat funcția la Washington, Marcelle M. Wahba, fost ambasador american în Emiratele Arabe Unite și președinte al Institutului Statelor Arabe din Golf, a declarat pentru Arab News, că principala provocare a Prinţului Khalid ar fi îmbunătățirea imaginii regatului. Dacă familia de guvernământ va decide să-l înlocuiască pe MbS, este probabil ca prinţul Khalid să fie anunțat rapid, pentru a diminua presiunea continuă asupra Riadului.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a admis joi pentru prima dată că jurnalistul saudit dispărut Jamal Khashoggi este foarte probabil mort, ameninţând Riadul cu consecinţe “foarte grave” dacă este confirmată responsabilitatea sa, notează AFP. “Mi se pare cert că este aşa. Este foarte trist”, a declarat Donald Trump, întrebat despre posibilul deces al jurnalistului. “Este rău, foarte rău”, a adăugat el. Aceste declaraţii marchează o netă schimbare de ton din partea liderului de la Casa Albă. În ultimele zile, el a optat pentru o atitudine mai puţin tranşantă şi a insistat asupra uriaşelor interese strategice care leagă SUA de regatul saudit, citând lupta împotriva terorismului, necesitatea de a contracara influenţa Iranului, dar şi contractele de armament şi implicaţiile economice ale acestora.

Potrivit cotidianului New York Times, citat de Agerpres, monarhia saudită ar intenţiona să arunce vina în cazul Khashoggi pe un înalt responsabil al serviciilor de spionaj, generalul Ahmad Asiri, care este, de asemenea, un consilier al prinţului moştenitor. Publicarea unor fotografii din înregistrările camerelor video în care sunt arătate mişcările la Istanbul ale unui ofiţer al serviciilor de securitate apropiat de prinţul moştenitor saudit a mărit presiunea asupra Riadului.

Individul în cauză, Maher Abdulaziz Mutreb, identificat de autorităţile turce ca unul dintre cei 15 membri ai unei echipe trimise de Riad pentru “asasinarea” jurnalistului, face parte din anturajul lui “MBS”, potrivit New York Times. Presa turcă, afirmând că se bazează pe înregistrările audio realizate la locul întâmplării, a publicat miercuri noi informaţii copleşitoare, potrivit cărora Jamal Khashoggi ar fi fost torturat şi asasinat în consulat chiar în ziua dispariţiei sale.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021