Update articol:

Le Figaro: Noi sancțiuni UE împotriva Belarusului au fost blocate de Cipru care vrea sancţiuni împotriva Turciei

Cipru blochează adoptarea de către UE a unor noi sancțiuni împotriva Belarusului, cerând să se ia mai întâi măsuri comparabile împotriva Turciei, din cauza crizei din estul Mediteranei, au declarat miercuri surse europene, citate de Le Figaro .

Miniștrii europeni de externe au dat undă verde în august pentru a-i sancționa pe cei responsabili de represiunea din Belarus a mișcării de protest împotriva președintelui Alexander Lukashenko. Consiliul UE a întocmit o listă de nume împotriva cărora ar trebui impuse interdicții de intrare și blocarea conturilor. Potrivit unor surse diplomatice, lista conține în prezent aproximativ 40 de nume.

Însă, potrivit surselor, Cipru a indicat, într-o ședință care a avut loc miercuri,  că nu poate fi de acord cu sancțiuni împotriva Belarusului, blocând astfel adoptarea unor măsuri care necesită unanimitate. Această opoziție este legată de cererea țării de a vedea UE adoptând sancțiuni împotriva unor personalități pentru rolul lor în forajul exploratoriu turc. În prezent, doar două persoane sunt supuse sancțiunilor. Există ţări europene care s-au arătat rezervate în privinţa numărului de persoane de pe lista înaintată de Cipru.

Grecia și Cipru se află în prima linie împotriva Turciei, care își revendică dreptul de a exploata zăcămintele de hidrocarburi într-o zonă maritimă pe care Atena o consideră sub suveranitatea sa. Apariţia pe 10 august a unei nave de prospectare seismică turcă în apele revendicate de Atena a dus la escaladarea tensiunilor.

Sancțiunile vor fi discutate în următoarea ședință a miniștrilor europeni de externe din 21 septembrie. Relațiile cu Turcia vor fi, de asemenea, subiectul summitului european programat pentru trei zile mai târziu, pe 24 și 25 septembrie.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022