Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore, cu 170 de voturi “pentru”, 3 voturi împotrivă şi o abţinere (PSD, ALDE, MINORITĂŢI). Nici un parlamentar PNL, USR şi PMP nu a participat la vot.
UPDATE: PSD a fost de acord cu PNL ca redevenţele şi regimul fiscal să rămână aceleaşi pe toată durata exploatării perimetrelor
Se pare că deputaţii PSD au acceptat amendamentul PNL la proiectul legii offshore potrivit căruia titularilor acordurilor petroliere aflate în curs de executare li se aplică regimul fiscal specific destinat activităţii de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare, desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a actului normativ. Amendamentul a fost propus de deputatul PNL Virgil Popescu, el precizând că acesta asigură stabilitate şi predictibilitate. “Este vorba de un principiu la care PNL ţine foarte mult şi este nenegociabil – e vorba de principiul stabilităţii şi predictibilităţii. Nu putem avea pretenţii de a avea investiţii de a fi o ţară credibilă dacă nu avem predictibilitate şi stabilitate”.
Liderul deputaţilor social-democraţi, Daniel Suciu, a anunţat că PSD va susţine acest amendament: “Cred că pot să iau de bun ce mi-au spus colegii de la Partidul Naţional Liberal că discutăm între bărbaţi, fiind vorba de o lege pentru România, că legea offshore va întruni un larg consens la votul final, ceea ce au nevoie şi românii şi investitorii. Este cel mai important semnal pe care putem să îl dăm. Este important ca pe un proiect atât de important să putem găsi resurse de mediere şi de înţelegere. Statul român este protejat de această lege. Profitul se împarte echitabil între România şi investitori. (…) Partidul Social Democrat susţine în consens cu toate partidele această clauză de stabilitate, care oricum era în lege. E un semnal foarte bun pe care Parlamentul şi partidele pot să îl dea şi României şi investitorilor”.
Deputaţii dau astăzi votul final la acest proiect.
…………..
Deputaţii negociază în aceste momente ca redevenţele şi regimul fiscal să rămână aceleaşi pe toată durata exploatării perimetrelor offshore, potrivit unor surse politice.
Amendamentul propus şi acceptat în urmă cu câteva săptămâni stipula: “Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”.
Iniţial, articolul prevedea că redevenţele şi regimul fiscal să rămână aceleaşi pe toată durata exploatării perimetrelor offshore: “Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, inclusiv pe durata oricăror prelungiri subsecvente nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”.