Update articol:
Ministrul de Externe al Arabiei Saudite: La summitul de sâmbătă nu s-a discutat despre petrol, OPEC+ va continua să evalueze condiţiile pieţei

Liderii de la Summitul de la Jeddah au salutat decizia luată deja de OPEC+ de a crește producția pentru iulie și august și au felicitat Arabia Saudită pentru rolul său în obținerea consensului OPEC+ (Declarația finală a Summit-ului)

Liderii de la Summitul de securitate și dezvoltare de la Jeddah, incluzând membrii Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC), Iordania, Egipt, Irak și Statele Unite, au afirmat importanța securității energetice și a stabilizării piețelor energetice, salutând  decizia OPEC+ de a crește producția pentru lunile iulie și august și au felicitat Arabia Saudită pentru rolul său principal în obținerea consensului între membrii OPEC+, potrivit declaraţiei finale oficiale a summit-ului.

Prințul moștenitor saudit spune că politicile energetice nerealiste vor duce la o inflație mai mare

 

La începutul lunii iunie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, împreună cu un grup de ţări producătoare aliate, printre care şi Rusia, a decis să majoreze în iulie şi august producţia petrolieră cu 50% mai mult decât estimaseră, respectiv cu până la 648.000 barili pe zi lunar, relatează agenţia EFE.

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite a declarat că la summitul de sâmbătă nu s-a discutat despre petrol şi că OPEC+ va continua să evalueze condiţiile pieţei şi să facă ceea ce este necesar, transmite Reuters. ”Nu a existat nicio discuţie despre petrol la summit”, a declarat prinţul Faisal bin Farhan Al Saud într-o conferinţă de presă, adăugând că permanent au loc discuţii cu Statele Unite şi ţările consumatoare despre ţiţei. Statele Unite sunt nerăbdătoare să vadă că Arabia Saudită şi partenerii săi din OPEC pompează mai mult petrol pentru a ajuta la temperarea preţurilor ţiţeiului. Următoarea reuniune a OPEC+, care include şi Rusia, va avea loc pe 3 august.

Citeşte mai jos Declarația finală a Summit-ului de Securitate și Dezvoltare de la Jeddah, incluzând membrii Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC), Iordania, Egipt, Irak și Statele Unite:

1.La invitația Custodelui celor Două Sfinte Moschei, Regele Salman bin Abdulaziz Al Saud, Regele Regatului Arabiei Saudite, liderii statelor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), Regatul Hașemit al Iordaniei, Republica Arabă Egipt, Republica Irak și Statele Unite ale Americii au organizat un summit comun la Jeddah, Arabia Saudită, pe 16 iulie 2022, pentru a sublinia parteneriatul istoric dintre țările lor și pentru a aprofunda cooperarea comună a țărilor lor în toate domeniile.
2. Liderii l-au salutat pe președintele Biden, reiterând importanța pe care Statele Unite o acordă parteneriatelor sale strategice de decenii în Orientul Mijlociu, afirmând angajamentul de durată al Statelor Unite pentru securitatea și apărarea teritorială a partenerilor americani și recunoașterea rolului central al regiunii în conectarea Indo-Pacificului cu Europa, Africa și America.

3. Liderii și-au afirmat viziunea comună către o regiune pașnică și prosperă, subliniind importanța luării tuturor măsurilor necesare pentru a menține securitatea și stabilitatea regiunii, dezvoltarea zonelor comune de cooperare și integrare, confruntându-se colectiv cu amenințările comune și respectând principiile de bună vecinătate şi respect reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială.

4. Președintele Biden a reafirmat angajamentul SUA de a realiza o pace justă, durabilă și cuprinzătoare în Orientul Mijlociu. Liderii au subliniat necesitatea de a ajunge la o soluție justă a conflictului israelo-palestinian pe baza soluției în două state, subliniind importanța inițiativei arabe. Aceștia au subliniat necesitatea de a opri toate măsurile unilaterale care subminează soluția celor două state, pentru a păstra status quo-ul istoric din Ierusalim și locurile sale sfinte, subliniind rolul crucial al Custodiei hașemite în acest sens. Liderii au subliniat, de asemenea, importanța sprijinirii economiei palestiniene și a Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinei (UNRWA). Președintele Biden a lăudat rolurile importante jucate de Iordania și Egipt și de membrii CCG și pentru sprijinul lor pentru poporul și instituțiile palestiniene.

5. Liderii și-au reînnoit angajamentul de a consolida cooperarea și integrarea regională și de a construi proiecte comune între țările lor pentru a realiza o dezvoltare durabilă și a aborda în mod colectiv provocarea climatică prin accelerarea ambiției climatice, sprijinirea inovației și a parteneriatelor, inclusiv Cadrul economiei circulare a carbonului și dezvoltarea surse regenerabile de energie. În acest context, liderii au salutat finalizarea acordurilor de conectare a rețelelor electrice între Irak și Arabia Saudită, între Consiliul de Cooperare al Golfului și Irak și între Arabia Saudită și Iordania și Egipt, precum și conectarea rețelelor electrice dintre Egipt, Iordania și Irak.

6. Liderii au felicitat Inițiativa Verde Saudită și Inițiativa Verde din Orientul Mijlociu anunțate de Prințul Moștenitor al Arabiei Saudite. Liderii și-au exprimat speranța pentru contribuții pozitive din partea tuturor țărilor la o COP 27 de succes găzduită de Republica Arabă Egipt, COP28 care va fi găzduită de Emiratele Arabe Unite și Expoziția Internațională pentru Horticultura 2023 care va fi găzduită de statul Qatar, intitulată „Deșert verde, mediu mai bun 2023-2024.”

7.Liderii au afirmat importanța realizării securității energetice și a stabilizării piețelor energetice, lucrând în același timp la creșterea investițiilor în tehnologii și proiecte care vizează reducerea emisiilor și eliminarea carbonului, în concordanță cu angajamentele lor naționale. Liderii au remarcat, de asemenea, eforturile OPEC+ care vizează stabilizarea piețelor petroliere într-o manieră care să servească interesele consumatorilor și producătorilor și să susțină creșterea economică, au salutat decizia OPEC+ de a crește producția pentru lunile iulie și august și au felicitat Arabia Saudită pentru rolul său principal în obținerea consensului între membrii OPEC+.

8.Liderii și-au reînnoit sprijinul față de Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare și obiectivul de prevenire a proliferării armelor nucleare în regiune. Liderii și-au reînnoit, de asemenea, apelul către Republica Islamică Iran să coopereze pe deplin cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică și cu țările din regiune pentru a menține regiunea Golfului Arab liberă de arme de distrugere în masă și pentru a păstra securitatea și stabilitatea la nivel regional și global.

9. Liderii și-au reînnoit condamnarea în cei mai fermi termeni a terorismului sub toate formele sale și și-au afirmat angajamentul de a consolida eforturile regionale și internaționale care vizează combaterea terorismului și a extremismului violent, prevenirea finanțării, înarmării și recrutării grupurilor teroriste de către toți indivizii și entitățile și să contracareze toate activitățile care amenință securitatea și stabilitatea regională.

10.Liderii au condamnat, în cei mai fermi termeni, actele teroriste care au afectat civili, infrastructura civilă și instalațiile energetice din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și nave comerciale care navighează pe rute comerciale internaționale critice, în strâmtoarea Hormuz și Bab al Mandab și au afirmat necesitatea de a adera la rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv UNSCR 2624.

11. Liderii și-au exprimat deplin sprijinul pentru suveranitatea, securitatea și stabilitatea Irakului, dezvoltarea și prosperitatea acestuia și toate eforturile sale de combatere a terorismului. Liderii au salutat, de asemenea, rolul pozitiv al Irakului în facilitarea diplomației și consolidarea încrederii între țările din regiune.

12.Liderii au salutat armistițiul din Yemen, precum și înființarea Consiliului de conducere prezidențial (PLC) în Yemen, exprimându-și speranța de a obține o soluție politică în conformitate cu referințele inițiativei CCG, mecanismul de implementare a acesteia, rezultatele dialogului național cuprinzător yemenit și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv UNSCR 2216. Liderii au cerut părților yemenite să profite de această oportunitate și să se angajeze imediat în negocieri directe sub auspiciile Națiunilor Unite. Liderii au afirmat, de asemenea, importanța de a continua să sprijine nevoile umanitare ale poporului yemenit, precum și de a oferi sprijin economic și de dezvoltare, asigurându-se totodată că acesta ajunge în toate zonele Yemenului.

13.Liderii au subliniat necesitatea intensificării eforturilor pentru a ajunge la o soluție politică la criza siriană, într-o manieră care să păstreze unitatea și suveranitatea Siriei și să răspundă aspirațiilor poporului său, în conformitate cu Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU. Liderii au subliniat importanța acordării sprijinului necesar refugiaților sirieni și țărilor care îi găzduiesc și ca ajutorul umanitar să ajungă în toate regiunile Siriei.

14.Liderii și-au exprimat sprijinul pentru suveranitatea, securitatea și stabilitatea Libanului, precum și pentru toate reformele necesare pentru a realiza redresarea economică a Libanului. Ei au remarcat alegerile parlamentare desfășurate recent, permise de Forțele Armate Libaneze (LAF) și Forțele de Securitate Internă (ISF). În vederea viitoarelor alegeri prezidențiale, aceștia au cerut tuturor partidelor libaneze să respecte constituția și să desfășoare procesul în timp util. Liderii au lăudat eforturile depuse de prietenii și partenerii din Liban care au reînnoit și întărit încrederea și cooperarea dintre Liban și țările Consiliului de Cooperare al Golfului și care au sprijinit LAF și ISF în eforturile lor de a menține securitatea în țară. Liderii au luat notă în mod special de inițiativele Kuweitului care vizează construirea de acțiuni comune între Liban și țările CCG și au felicitat anunțul recent al statului Qatar privind sprijinul direct pentru remuneraţiile LAF. Statele Unite și-au confirmat intenția de a dezvolta un program similar pentru LAF și ISF. Liderii au salutat, de asemenea, sprijinul acordat de Republica Irak poporului și guvernului Libanului în domeniile energiei și ajutorului umanitar. Liderii au cerut tututor prietenilor din Liban să se alăture acestui efort pentru a asigura siguranța și stabilitatea Libanului. Liderii au subliniat importanța controlului guvernului Libanului asupra întregului teritoriu libanez, inclusiv cu referire la îndeplinirea prevederilor din rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Acordului de la Taif, și ca acesta să își exercite suveranitatea deplină, astfel încât să nu existe arme fără consimțământul guvernului Libanului sau al unei alte autorități decât cea a guvernului Libanului.

15.Liderii și-au reînnoit sprijinul pentru eforturile de soluționare a crizei libiene în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate, inclusiv Rezoluțiile 2570 și 2571, necesitatea de a organiza alegeri prezidențiale și parlamentare, în tandem, cât mai curând posibil, și plecarea fără întârziere a tuturor forţe străine şi mercenarilor. Ei continuă să sprijine eforturile libiene de a unifica instituțiile militare ale țării sub auspiciile procesului ONU. Liderii și-au exprimat aprecierea pentru găzduirea de către Republica Arabă Egipt a dialogului constituțional libian în sprijinul procesului politic facilitat de ONU.

16.Liderii și-au afirmat sprijinul pentru eforturile de a atinge stabilitatea în Sudan, de a relua o fază de tranziție de succes, de a încuraja consensul între părțile sudaneze, de a menține coeziunea statului și a instituțiilor sale și de a sprijini Sudanul în fața provocărilor economice.

17. În ceea ce privește Marele Baraj al Renașterii Etiopiene (GERD), liderii și-au reiterat sprijinul pentru securitatea apei din Egipt și pentru elaborarea unei rezoluții diplomatice care să atingă interesele tuturor părților și să contribuie la o regiune mai pașnică și mai prosperă. Liderii au reiterat imperativul încheierii unui acord privind completarea și funcționarea GERD într-un interval de timp rezonabil, așa cum este stipulat în Declarația președintelui Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite din 15 septembrie 2021 și în conformitate cu dreptul internațional.

18.În ceea ce privește războiul din Ucraina, liderii au reafirmat importanța respectării principiilor dreptului internațional, inclusiv Carta ONU, suveranitatea și integritatea teritorială a statelor, precum și obligația de a se abține de la utilizarea forței și amenințărilor folosind forta. Liderii au îndemnat toate țările și comunitatea internațională să-și intensifice eforturile pentru a obține o soluție pașnică, a pune capăt crizei umanitare și a sprijini refugiații, persoanele strămutate și cei afectați de războiul din Ucraina, precum și pentru a facilita exportul de cereale și  aprovizionarea cu alimente și sprijinirea securității alimentare în țările afectate.

19.În ceea ce privește Afganistanul, liderii au subliniat importanța continuării și intensificării eforturilor pentru a sprijini accesul umanitar în Afganistan, pentru a aborda amenințarea reprezentată de teroriștii din Afganistan și a depune eforturi pentru ca toți afganii să se poată bucura de drepturile omului și libertățile fundamentale, inclusiv dreptul lor la educație și la cel mai înalt standard de sănătate posibil și, în special pentru femei, dreptul la muncă. Liderii și-au exprimat aprecierea pentru rolul Qatarului în promovarea securității și stabilității pentru poporul afgan.

20.Liderii au salutat pregătirile statului Qatar pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2022 și și-au reiterat sprijinul pentru a asigura succesul acesteia.

21.Țările participante și-au afirmat angajamentul de a se reuni din nou în viitor. „

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

Erste Group Bank AG (EBS) (04/10/2022)

Notificare - detineri < 5%