Update articol:

Lira sterlină capătă caracteristici de „piață emergentă”, spune Bank of America

londra Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/londra-uk-parlament-big-ben-1053695/

Lira sterlină este în pericol să devină o monedă de „piață emergentă”, deoarece scăderea creșterii și riscurile crescânde îi determină pe investitori să renunţe la lira sterlină, potrivit Bank of America.

Marți după-amiază, în Europa, lira sterlină a scăzut cu 7% față de dolar, tranzacționându-se chiar sub 1,26 dolari, fiind la 1,22 dolari la începutul acestei luni.

Pozițiile scurte au crescut față de monedă pe măsură ce provocările economice globale ale războiului din Ucraina, inflația, blocajele lanțului de aprovizionare și încetinirea creșterii converg cu riscurile interne care decurg din situația unică a Băncii Angliei și consecințele Brexit.

Într-o notă de cercetare de luni, strategul senior al BofA G-10 FX, Kamal Sharma, a spus că poate fi aşteptată o slăbiciune suplimentară a lirei sterline în restul anului 2022.

El a respins, de asemenea, comparațiile dintre căile de înăsprire monetară ale Rezervei Federale din SUA și ale Băncii Angliei, argumentând că instrumentele de reacție ale celor două bănci centrale sunt diferite.

„Provocările cu care se confruntă BoE sunt unice, împreună cu o dinamică a ofertei pe care nu dorește să o discute: Brexit. Acest lucru a dus la o strategie de comunicare confuză: creșterea ratelor în raport cu o economie care încetinește brusc nu este niciodată o imagine bună pentru nicio monedă”, a spus Sharma.

„O atenuare a riscului actual din cauza mediului și a stimulentelor fiscale poate oferi o oarecare ușurare, dar daunele au fost făcute, iar perspectivele pentru GBP sunt sumbre”.

George Saravelos, co-șeful global al cercetării valutare al Deutsche Bank, a declarat pentru CNBC că un optimism mai mare cu privire la creșterea europeană, precum și efectele „neliniare” ale revenirii Băncii Centrale Europene la rate pozitive au însemnat că euro este gata să depășească atât dolarul, cât și lira sterlină.

”Dacă te uiţi la ce se întâmplă cu intrările în Regatul Unit, acestea mergeau în lateral şi, de îndată ce dobânzile BCE au devenit negative, am observat o mare accelerare a intrărilor în Regatul Unit – achiziţii de, spre exemplu, obligaţiuni din Marea Britanie”, a spus Saravelos.

”Pe măsură ce această dinamică se schimbă şi Banca Angliei este mult mai aproape de stagnare – este o înăsprire reticentă, ca să spunem aşa –ar trebui să vedeţi o cotaţie euro/liră semnificativ mai mare. O vedem la peste 90 de pence (pentru un euro) până anul viitor.”

Marţi după-amiază, euro a fost tranzacţionat la puţin peste 0,85 lire sterline pe unitate.

Economia Marii Britanii a scăzut cu 0,1% în martie, iar economiştii se aşteaptă la noi contracţii în acest an, pe măsură ce criza costului vieţii din ţară se consolidează. Inflaţia a accelerat la un ritm anual de 9% în aprilie, pe măsură ce preţurile alimentelor şi energiei au crescut.

În centrul perspectivei sumbre pentru lira sterlină, a remarcat Sharma, este faptul că poziția investițională internațională netă a Regatului Unit s-a deteriorat în ultimii ani, deoarece investitorii străini dețin un stoc mare de active din Regatul Unit.

Sharma se aşteaptă ca Banca Angliei să continue să majoreze ratele dobânzilor pentru a controla inflaţia, după ce o a patra majorare consecutivă a dus dobânda de bază la un maxim din ultimii 13 ani, de 1%, la începutul lunii mai. Banca anticipează că inflaţia va creşte la aproximativ 10% în acest an, ca urmare a războiului Rusia-Ucraina şi a blocajelor persistente din China.

Strategii Bank of America sunt din ce în ce mai sceptici că mecanismul de apărare al Băncii poate salva lira sterlină.

”Deşi nu este scenariul nostru central, credem că lira sterlină se află într-o poziţie din ce în ce mai dificilă, în care comunicarea băncii centrale a fost din ce în ce mai dificilă; acolo unde dezechilibrele cresc şi unde spectrul Brexit-ului încă mai planează pe scena politică internă”, a spus Sharma.

”Investitorii discută din ce în ce mai mult despre liră ca asumând caracteristicile pieţei emergente, în timp ce paralelele cu anii 1970 afirmă că este unul dintre cele mai grave decenii postbelice pentru Regatul Unit.”

El a adăugat că gigantul de pe Wall Street este îngrijorat de faptul că ”politizarea din ce în ce mai mare” a politicii Marii Britanii subminează lira sterlină şi a sugerat ca investitorii încep să se acopere pentru cazul în care lira sterlină îşi va pierde statutul de monedă globală respectată.

 

 

BVB | Știri BVB