Update articol:

Lira turcească se prăbușește, după concedierea şefului Băncii Centrale

https://pixabay.com/
  • Lira turcească a căzut aproape de un nivel record față de dolar, după ce președintele Tayyip Erdogan a uimit investitorii în weekend, înlocuindu-l pe guvernatorul Băncii Centrale cu un critic al dobânzilor ridicate.

  • Lira turcească s-a prăbuşit duminică cu 16%, aproape de un minim istoric

 

Lira turcească a căzut aproape de un nivel record față de dolar, după ce președintele Tayyip Erdogan a uimit investitorii în weekend, înlocuindu-l pe guvernatorul Băncii Centrale cu un critic al dobânzilor ridicate, potrivit CNBC. Astfel, lira turcească s-a prăbuşit, duminică, cu 16%, aproape de un minim istoric.

Yenul a crescut față de moneda euro și monedele din Australia şi Noua Zeelandă, pe baza speculațiilor că investitorii individuali japonezi care au cumpărat recent lira turcească pentru dobânzile sale ridicate vor fi obligați să-şi reducă pierderile și să își închidă pozițiile.

Îngrijorarea că evenimentele din Turcia vor provoca perturbări pe alte piețe financiare au sprijinit dolarul, din cauza statutului său de monedă sigură. „Alte țări emergente nu se află în aceeași poziție ca Turcia, dar ar putea exista o anumită contagiune”, a spus Masafumi Yamamoto, strateg șef valutar la Mizuho Securities din Tokyo.

„Există îngrijorări că oamenii vor începe să obțină profituri pe alte piețe. Acesta pare un moment pentru a vă gândi din nou la strategia dvs. de investiții, deoarece rotația către monedele emergente cu randament mai ridicat va fi suspendată”.

Lira a scăzut duminică cu peste 16%, la 8,4 unităţi pentru un dolar, de la nivelul de 7,2185 unităţi pentru un dolar atins vineri, revenind la nivelurile atinse la începutul lunii noiembrie, când lira a atins în timpul tranzacţiilor un minim record de 8,58 unităţi pentru un dolar.

Lichiditatea a fost slabă la începutul tranzacționării, dar analiștii au spus că sunt pregătiți pentru mișcări mai mari, pe măsură ce mai mulți investitori intră pe piețe mai târziu.

Erdogan l-a concediat pe guvernatorul Băncii Centrale la numai două zile după o creștere accentuată a ratei dobânzii, menită să reducă inflația de aproape 16% și să susțină lira.

Venirea noului guvernator la conducerea Băncii Centrale înseamnă, probabil, o inversare a măsurilor întreprinse în lupta împotriva inflației, ceea ce ar putea duce la volatilitatea prelungită a pieței, au spus analiștii.

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions