Taxa pe lăcomie este foarte folosită în Uniunea Europeană, de multe dintre statele membre
Președintele PSD Liviu Dragnea a vorbit în această seară, la ”Sinteza Zilei”, despre taxa pe lăcomie, susținînd că nu a fost inventată de el și este foarte folosită în Uniunea Europeană, de multe dintre statele membre: ”Aștept de la Guvern ca să vedem și noi ca popor, domnule, câți bani au făcut băncile împrumutând statul. Orice stat se împrumută de la bănci. Dar de ce să nu fac altceva? Să mă împrumut de la români? Să fie obligațiuni și atunci și eu am de câștigat și românii. Randamentul băncilor la noi e de șapte ori mai mare decât în media UE. Sigur că noi acum când începem să luăm măsuri sar o grămadă, pentru că ai făcut 5,6 miliarde lei profit într-un an. E ok. Nu era nicio problemă dacă făceai banii aceștia împrumutând economia”.
De asemenea, acesta a precizat că sunt companii care activează în Romania care, deși au cifre mari de afaceri, prezintă profituri mici, intenția fiind să nu plătească impozit: „Sunt companii care își ascund profiturile. Noi discutăm de companii care au cifre uriașe de miliarde euro și care au profituri foarte, foarte mici, 1 și ceva la sută. Înseamnă că au o problemă cu managementul. Să le aplicăm OUG 9. De exemplu, Coca Cola, o companie foarte mare, de ce această companie nu își ascunde profitul? Are 14%. De ce celelalte companii au profit puțin peste 1% și își ascund profitul? Ca să înțelegem, profitul acela le rămâne tot lor, dar nu vor să plătească în țară. Să prezentăm situația în așa fel încât să vedem toată cifra de afaceri și profitul rămas din impozitul pe profit în România al tuturor acestor companii. Eu nu-s nebun, sunt patriot”.
Liderul PSD a spus că România, „dacă nu este colonie” trebuie să intervină cu măsuri fiscale, pentru că este vorba despre resursele și economia țării noastre: „Dacă nu este colonie trebuie să intervii. Noi vorbim despre resursele României care am văzut că sunt acolo și cum ajung acolo ca și preț. Sunt zeci de miliarde făcute în Romania ca cifre de afaceri. Foarte bine. Să le facă și economia din România câștigă totuși foarte puțin. Chiar suntem proști. De aceea am vrut să înțeleagă toată lumea când spuneam că nu mai vreau ca România să fie sat fără câini”.
Referitor la prețul la gaze, președintele social-democrat a spus că Guvernul trebuie să vadă cum a ajuns producătorul să transforme prețul de 40 lei, printr-un artificiu, să ajungă la 100 de lei: „Noi ce am spus? Domnule, 40 de lei e un preț care îți acoperă ție producătorul toate costurile. Atunci ne dă economia un plafon. Punem aici să nu mai vândă, că el din 40 de lei făcea dintr-un artificiu, la 100 de lei. Eu sper ca Guvernul să vadă cum ajungea la prețul acela. (…) Dacă pui 68 de lei, această sumă pe lanț nu se mai duce mai departe, pentru că intervine ANRE, ca pentru consumatorul casnic să meargă pe prețul fixat, iar pentru cel industrial să intervină ANRE și să se facă și în legătură cu prețul gazului care vine din import„.
Președintele PSD Liviu Dragnea a mai spus, la Antena 3, că ANAF trebuie să se restructureze rapid pentru a se lupta cu marile companii, în caz contrar înseamnă „că trebuie să scuturăm pomul”.
„Eu am așteptat ca ANAF să înțeleagă în acești doi ani că noi ce am vorbit în campanie nu a fost glumă. La ora această noi nu putem să ne așteptăm ca ANAF să meargă la o mare companie și să se bată cu o companie. ANAF dacă nu se restructurează rapid pentru a se lupta cu aceste companii înseamnă că trebuie să scuturăm pomul. Putem să mergem pe niște bonusuri foarte mari, dar nu putem sta în continuare în situația asta”, a afirmat Liviu Dragnea, joi seară la Antena 3, potrivit stiripesurse.ro. „Una dintre cele mai importante probleme este că miliarde de euro nu intrat la bugetul de stat”, a completat președintele social-democrat.
Dragnea a menţionat că au existat discuţii cu mediul de afaceri asupra taxelor care trebuie achitate statului român, dar fără rezultate.
“S-au purtat discuţiile astea. Şi, nimic. Păi, nu aţi văzut un comunicat al Coaliţiei pentru Dezvoltare? Eu i-am rugat pe toţi frumos, acum câteva zile, să nu mai ameninţe statul român, că nu mai ţine. Ameninţă, îi cer lui Iohannis să discute în CSAT, că astea sunt probleme de siguranţă naţională, ordonanţa… Una dintre cele mai mari probleme de securitate naţională o reprezintă asta: că miliarde de euro nu au intrat în bugetul ţării, ca să facem autostrăzi, şcoli, spitale. Aici SRI trebuia să intervină. Dacă tot cer în fiecare an buget mai mare şi au primit, să ne prezinte şi nouă dacă au sesizat pe cineva. Adică ei nu ştiu lucrurile astea? Liviu Alexa de la Cluj a putut să facă această analiză în trei zile şi ditamai SRI nu a putut să o facă. Să ceară în CSAT, premierului, preşedintelui de la acea dată: ‘Avem o problemă aici’. Nu au şi un departament economic?”, a întrebat el.
El a mai precizat că faptul că miliarde de euro nu au intrat în bugetul ţării constituie o problemă de securitate naţională, care trebuia sesizată de SRI.
Dragnea s-a arătat nedumerit de faptul că firmele româneşti au profituri declarate de 3,5 ori mai mari decât cele străine.
“Profitul declarat de companiile româneşti e mai mare de 3,5 ori decât companiile străine. Păi ce spune asta? Bun, ştiu că românii sunt deştepţi. Dar chiar aşa, toţi managerii români sunt mai deştepţi de 3,5 ori decât managerii străini? Nu e în regulă”, a spus el.
Liderul PSD a reiterat cererea ca Protecţia Consumatorului şi Autoritatea Sanitar Veterinară să ia măsuri împotriva mărfurilor importate de România care nu sunt “la calitatea impusă” şi sunt pline de “otravă”.
“Am tot aşteptat ca Protecţia Consumatorului, Autoritatea Sanitar Veterinară să spună ce au nevoie – le-a spus şi primul ministru – să se doteze, să se echipeze, să angajeze, să mărească salarii, orice au nevoie, pentru ca orice intră în România care nu e la calitatea impusă şi care e plin de otravă, să se poată lua măsuri. În primul rând, să se identifice. Şi unde suntem? Eu nu mai am curaj să cumpăr ceva, că scrie pe etichetă. Bine, scrie şi foarte mic. (…) Avem ciocolată care nu are ciocolată în ea şi nu are lapte”, a spus el.
Dragnea a mai precizat că mediul fiscal din România este foarte atractiv şi că în 2018 la bugetul de stat se vor încasa venituri mai mari cu 70 de miliarde de lei faţă de anul 2016. El a adăugat că acest lucru este un efect al programului de guvernare.
“În momentul în care se micşorează taxele, se măreşte baza de impozitare, adică nu stau doar cu 10 oameni la care le pun biruri şi mai mari. Fac biruri mai mici şi în loc de 10 sunt 100 şi când adun iau mai mult, dar lumea trăieşte mai bine, se dezvoltă afacerile”, a adăugat liderul PSD, citat de Agerpres.
Liviu Dragnea, despre presiunile externe împotriva Guvernului: Sunt interese mari la mijloc
Liviu Dragnea a vorbit joi seară, la Antena 3, despre presiunuile politice care vin din planul extern. Liderul PSD afirmă că sunt interese mari și de aceea țările intervin în războiul politic din România: ”Să plecăm de la Le Figaro. Acela nu a fost un interviu, ci o discuție înregistrată. Aia nu a avut nicio legătură cu realitatea. Dacă e ceva neadevărat și s-a dovedit că a fost o minciună, înseamnă că undeva e un interes, încercau să prezinte o realitate mistificată. Tot în Franța a apărut că guvernul francez e foarte supărat pe mine că blochez ministerul Apărării să nu facă corvetele cu ei, ci cu olandezii. Ce încearcă, de fapt, este să pună presiune pe ministerul Apărării să ia corvetele de la francezi. Habar nu am ce o să facă. Aici cred că s-a greșit, acest tip de contacte, nu se cumpără biciclete, se cumpără corvete. Îmi spunea dl Tăriceanu azi că a văzut un articol în Franța că era băgat și dumnealui. Dacă erau aici reporteri străini la 10 august, ce prezentau? Demonstrații pașnice, zeci de mii de români veniți din diaspora, tratați cu brutalitate. (…) Cum controlăm noi această țară? Păi în primul rând economic. Hai în primă fază să luăm resursele, să intrăm cu brutalitate și foarte ofensiv pe piața românească în toate domeniile, construcții, agricultură, românii nu știu ce să facă cu banii, deci nu le putem lăsa impozitele și taxele. Dacă există un DNA care nu se ia de companiile străine, și mai face și curățenie, firmele de construcție, închise, în insolvență, păi dacă avem instrumentul ăla hai să îl folosim ”.
Dragnea a spus motivele pentru care Opoziția nu a reușit să dărâme Guvernul
Întrebat de ce nu a reușit Opoziția să dărâme Guvernul PSD-ALDE, Liviu Dragnea a făcut o afirmație surprinzătoare. ”Pentru că sunt proști. Nu au fost deștepți. Au fost mincinoși. Oamenii ăștia sunt disperați. Ei au început de a doua zi după alegeri. Iohannis, după o stare de nervi a declarat că el începe un război cu PSD și cu mine. A încercat să îl convingă pe Tăriceanu, nu a reușit. A încercat absolut orice. (…)
Totuși, sunt niște forțe politice cu sprijin de la președinte și de la alte structuri. Au arătat nu numai cât de slabi sunt, ci cât de incoerenți”, a spus Liviu Dragnea la Antena 3.