Update articol:

Liz Truss – următorul prim-ministru al Marii Britanii, în locul lui Boris Johnson

Liz Truss Liz Truss/ Sursa foto: Twitter

Liz Truss, actualul ministru britanic de Externe și, totodată, ministrul pentru Femei și Egalități, a câștigat șefia Partidului Conservator din Marea Britanie și, prin urmare, va deveni prim-ministru, urmând să-l înlocuiască pe Boris Johnson, care a renunțat la această poziție în urma unei serii de scandaluri.

 

După o competiție acerbă, Partidul Conservator, aflat la guvernare, a ales-o luni pe Liz Truss ca noul său lider și noul prim-ministru al Regatului Unit, potrivit CNBC.

Truss, până acum ministrul de externe al Regatului Unit, l-a învins pe rivalul Rishi Sunak, fostul ministru de finanțe al țării, în cursa pentru conducere. 81.326 de membri au votat pentru Truss, în timp ce 60.399 de membri au votat pentru Sunak. Prezența la vot a fost de 82,6%

Truss nu devine automat prim-ministru luni, deoarece ritualul dictează că prim-ministrul în funcție (în acest caz Boris Johnson) trebuie mai întâi să-și prezinte demisia reginei Elisabeta a II-a, care apoi o numește pe Truss.

Întrucât regina stă în prezent în reședința ei scoțiană, Castelul Balmoral, acel eveniment va avea loc acolo și nu în Palatul Buckingham din Londra, deoarece monarhul în vârstă de 96 de ani se confruntă cu probleme continue de mobilitate.

Johnson și Truss urmează să călătorească până la Balmoral marți  și călătoria va fi probabil una cordială – Truss a fost printre miniștrii de nivel înalt care i-au rămas loiali lui Johnson.

Truss își asumă cea mai mare provocare a carierei sale politice: să conducă un partid politic divizat și o țară care se confruntă cu cea mai mare criză a costului vieții din ultimele decenii, menținând în același timp sprijinul pentru Ucraina pe fondul unui război continuu la granițele Europei.

Criza costului vieții și creșterea iminentă a facturilor de energie vor fi probabil  prioritatea lui Truss.

Truss a promis că va lua măsuri pentru a-i ajuta pe britanicii aflați în dificultate în decurs de o săptămână de la preluarea mandatului, dar a exclus până acum raționalizarea energiei – deși s-ar putea să nu poată îndeplini această promisiune.

„Odată ajunsă la putere, Liz Truss va fi probabil forțată să ia măsuri mai drastice pentru a preveni penuria de aprovizionare pentru iarnă”, au declarat Mujtaba Rahman și Henning Gloystein de la Eurasia Group într-o notă de cercetare săptămâna trecută.

„Pe lângă „intervenția” ei fiscală, Truss va dezvălui, de asemenea, un pachet energetic, care, deși este destinat în primul rând consumatorilor interni, va acoperi întrebări precum stocarea, creșterea producției și asigurarea că fluxul Regatului Unit din Norvegia este sigur.”

„Cu puține măsuri politice întreprinse până acum, se pare că vor fi necesari pași mai semnificativi în timpul toamnei și iernii, inclusiv industriilor neesențiale cărora li se va ordona oprirea temporară sau reduceri ale consumului de energie”, potrivit analiștilor.

Există doar 30% șanse ca Regatul Unit „să poată trece peste iarna aceasta fără măsuri suplimentare severe de reducere a consumului”, au spus analiștii.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/09/2022)

Notificare prag detineri/vot <5%

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

PROMATERIS S.A. (PPL) (29/09/2022)

Modificari in structura actionariatului

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (29/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)