Update articol:

Locuitorii din nordul Rusiei cumpără iod, Greenpeace spune că o explozie a dus la creşterea de peste 20 de ori a nivelului radiaţiilor

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FBellona_murman%2Fstatus%2F1159533072947306496&widget=Tweet https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FBellona_murman%2Fstatus%2F1159533072947306496&widget=Tweet

Locuitorii din două oraşe din nordul Rusiei îşi procură pastile de iod, care sunt de obicei folosite pentru diminuarea efectelor expunerii la radiaţii, după un accident misterios produs într-un poligon militar din apropiere, potrivit presei locale, citată vineri de Reuters.

Ministerul rus al Apărării a oferit puţine detalii despre acest accident, afirmând doar că două persoane au fost ucise şi şase rănite în urma exploziei unui motor de rachetă cu propulsie lichidă.

Potrivit presei ruse, incidentul s-a produs, joi, la centrul de teste Nionoks, care face parte din baza navală rusă de la Marea Albă, în apropiere de oraşul Severodvinsk, în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei). Acest centru a fost creat în 1954 pentru teste cu rachete balistice şi de croazieră cu lansare de pe mare.

Conform presei, nu există motive logice pentru ca aceste rachete să aibă o sursă de radioactivitate, cu excepția cazului în care există o sursă industrială de cobalt radioactiv sau de cesiu utilizat pentru unul sau alte motive de cercetare în timpul testării. Dacă da, urmele izotopului ar trebui să fie ușor de descoperit. 

Deşi Ministerul rus al Apărării a declarat iniţial că nu au fost eliberate substanţe chimice toxice în atmosferă şi că nu s-au înregistrat creşteri ale nivelului radiaţiilor, primăria din Severodvinsk a anunţat că, în jurul orei locale 11:40, senzorii sistemului automatizat de monitorizare a radiaţiilor şi condiţiilor meteorologice din acest oraş au înregistrat o creştere pe termen scurt a nivelului de radiaţii, nivelul de radioactivitate revenind ulterior la normal.

ONG-ul Greenpeace susţine că, potrivit datelor departamentului local al Ministerului Situaţiilor de Urgenţă, nivelul radiaţiilor ar fi crescut de 20 de ori peste normal pe o rază de 30 de kilometri în jurul poligonului militar Nionoks, potrivit Agerpres.

„Creșterea radiațiilor a avut loc  între orele 11.50 și 12.30 și a revenit la nivel normal în toate locațiile până la ora 14.00”, a declarat șeful Direcției de protecție civilă a administrației din Severodvinsk, Valentin Megomedov, pentru agenția regională de știri din Arkhangelsk 29.ru.

Potrivit presei internaţionale, informațiile despre creșterea radiațiilor, publicate pentru prima dată joi, la ora 14.23, au fost scoase de pe portalul autorităților orașului. Un utilizator al unui forum de pe un blog a salvat o copie a mesajului original.

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat la scurt timp după explozie că nu au fost eliberate „substanțe periculoase” în atmosferă și că nivelul de radiații este „normal”.

„Toată lumea a sunat să întrebe despre pastile cu iod, în cursul zilei”, a spus un reprezentant al unei farmacii pentru 29.Ru, un site care acoperă zona Arkhangelsk.

Cererea de iod a fost în orașele portuare din nordul Arkhangelsk și Severodvinsk, iar stocul pentru aceste pastile s-a epuizat în mai multe farmacii. Severodvinsk este locul unui șantier naval care construiește submarine cu energie nucleară. 

Nu a fost oferită nicio explicaţie despre motivul care ar fi determinat ca explozia acelui motor de rachetă cu propulsie lichidă să provoace o creştere a nivelului radiaţiilor. Un ofiţer al forţelor navale a declarat cotidianului Kommersant, sub acoperirea anonimatului, că explozia rachetei ar fi putut provoca o scurgere de combustibil toxic.

Pe de altă parte, autorităţile au închis navigaţiei pentru o lună o zonă din Golful Dvina de la Marea Albă, de asemenea fără să precizeze motivul.