Update articol:

Logica Eurohold: Nu există raport EIOPA, dar contestă în instanță “acest raport invizibil, deoarece nu este transparent și se bazează pe date furnizate de ASF”

Compania bulgară Eurohold se contrazice de la paragraf la paragraf într-un comunicat transmis astăzi, spunând că nu există raportul EIOPA despre nevoia de bani pentru Euroins România, dar… contestă în instanță “acest raport invizibil, deoarece nu este transparent și se bazează pe date furnizate de ASF”. 

Eurohold spune: “ASF vorbește despre un “raport EIOPA” care nu există, pentru că instituția europeană nu are dreptul de a emite un astfel de document”.

Dar, în următorul paragraf, Eurohold spune: “Dezamăgirea Eurohold cu privire la decizia ASF de a nu aștepta înainte de decizia din 17 martie concluziile celor două rapoarte, atât al BERD, cât și al EIOPA, a avut un motiv foarte solid: pentru Eurohold era clar că cele mai importante concluzii ar fi arătat tuturor contradicția dintre raportul independent al BERD, bazat pe toți parametrii disponibili, și așa-numitul ”raport de audit EIOPA”, bazat exclusiv pe acele date limitate și filtrate furnizate de ASF, pentru a-și susține “cifrele””.

Deci Eurohold este dezamăgit că ASF nu a aşteptat… raportul EIOPA, despre care spune acum că nu există, pentru că “instituția europeană nu are dreptul de a emite un astfel de document”! 

Să ne amintim că însăşi compania Eurohold a cerut EIOPA, în martie, un raport despre situaţia Euroins.  “Decizia Consiliului de Administraţie al ASF (n.r. privind reragerea autorizaţiei de funcţionare) nu are în vedere auditul în curs de desfăşurare al EIOPA şi al BERD în Euroins România, după ce societatea din România a semnalat ambelor instituţii acţiunile abuzive ale angajaţilor departamentului de asigurări al ASF derulate anterior”. De asemenea, tot în martie, Eurohold a mai anunţat că activitatea de reasigurare a grupului va fi auditată de EIOPA – Autoritatea europeană de asigurări: “În ceea ce privește auditurile în curs de desfășurare pentru activitatea de reasigurare a Euroins România, Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) efectuează propriul audit, în timp ce acționarii (BERD și Eurohold) au angajat una dintre cele mai mari companii actuariale din lume pentru a efectua un audit independent al activității de reasigurare”.

La începutul lunii aprilie, Financial Intelligence a scris că EIOPA a constatat un deficit de fonduri pentru acoperirea indicatorului de solvabilitate (SCR) de circa 500 de milioane de euro, față de doar 400 de milioane de euro, cât identificase ASF în decizia privind retragerea licenței Euroins. Tot atunci Valentin Ionescu, Directorul General al Direcției Asigurări din ASF anunţa că EIOPA a confirmat cifrele ASF privind nevoia de SCR în cazul Euroins.

Deşi zice că nu există raportul EIOPA, Eurohold spune că…raportul a fost întocmit de trei actuari, trei contabili și doi avocați, toți anonim, şi că are la bază date ASF! Pai dacă nu există, despre ce raport vorbeşte Eurohold? 

Compania bulgară continuă spunând că există totuşi un raport, dar că relevanța și credibilitatea acestui raport sunt serios puse sub semnul întrebării. Deci nu există, dar există! 

Eurohold susţine: “Întrucât EIOPA nu are dreptul și nu poate întocmi astfel de rapoarte, și nici să plătească pentru ele, până în prezent nu există informații publice despre așa-numitul ”raport de audit EIOPA”, care este un subiect de speculații. În acest sens, nu a fost dezvăluit cine l-a întocmit, de către cine a fost plătit și ce date au fost utilizate. Din câte știm, așa-numitul ”raport de audit EIOPA” a fost întocmit de trei actuari, trei contabili și doi avocați, toți anonimi. Niciunul dintre acești specialiști nu a dorit să-și susțină numele și experiența și nu a dezvăluit un posibil conflict de interese. De asemenea, conform informațiilor noastre, acest așa-zis „raport” al specialiștilor anonimi are la bază date ASF, care, pe lângă datele de la Euroins România însuși, includ și date neverificate, distorsionate din alte surse, nenumite. Întrucât acționarii Euroins România contestă și fac apel tocmai aceste date denaturate de ASF, considerându-le inconsecvente, referirea la ele fără ca acestea să fie validate și verificate face ca așa-numitul „raport” să fie lipsit de sens și de sens. Din cunoștințele noastre, acești experți anonimi nu au validat în niciun fel aceste date și se bazează în întregime pe informațiile furnizate de ASF.

Din păcate, neexistând nicio dovadă a acestui așa-numit ”raport de audit EIOPA”, nu există autori asumați, astfel că relevanța și credibilitatea acestui raport este serios pusă sub semnul întrebării. Avocații Euroins România au contestat în instanță acest raport invizibil, deoarece nu este transparent și se bazează pe date furnizate de ASF, în afara unui control independent, deci în cazul în care unele informații au fost ascunse autorilor, atunci concluziile raportului sunt cu siguranță corupte și înșelătoare. În plus, având în vedere că așa-numitul ”raport de audit EIOPA” al ASF nu include decât un calcul al provizioanelor tehnice ale Euroins România bazat pe aceleași date ale ASF, ne îndoim puternic de credibilitatea acestui raport, la acest nivel”.

Sursele noastre spun că la primul termen din dosarul în care au cerut suspendarea deciziei ASF, avocaţii Euroins au solicitat ca raportul EIOPA, care are o natură confidențială, să nu fie depus la dosar.

Sursele ne-au spus că, la termenul din 21 aprilie, avocaţii Euroins au argumentat că auditul EIOPA nu este nici relevant și nici independent și, deci, nu poate ajuta la elucidarea situației financiare reale a companiei: “Avocații Euroins au susținut că EIOPA nu putea desfășura un audit independent, deoarece a colectat date de la ASF și au cerut instanței să nu accepte depunerea analizei la dosarul cauzei. La rândul său, avocatul ASF a susținut că datele ASF sunt chiar cele raportate de companiile supravegheate (printre care și Euroins), deci nu sunt alterate sau subiective. Instanța a respins solicitarea Euroins, dispunând depunerea analizei EIOPA la dosar, însă a cerut ca, ulterior, să aibă loc o discuție asupra relevanței acesteia”.

La termenul din 21 aprilie, Curtea de Apel a decis să amâne procesul privind suspendarea deciziei ASF de retragere a licenţei Euroins până pe 27 aprilie. Tot atunci însă, Euroins a deschis un alt dosar cu acelaşi subiect, care s-a judecat luni, iar Curtea de Apel a respins cererea asiguratorului.

Decizia ASF de retragere a autorizației Euroins, contestată în instanță de asigurător, a fost luată independent de vreun raport EIOPA și cu mult înainte de acesta, deci dacă instanța ține sau nu cont de el chiar nu are nicio relevanță.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu